ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opravné položky k zásobám
Advertisements

Základní finanční výkazy
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA Účetní jednotka musí na konci každého účetního období sestavit účetní závěrku. Před jejím sestavením musí proběhnout řada prací včetně.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Účetní závěrka a uzávěrka
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zásoby- účtování inventarizačních rozdílů
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Analýza peněžních toků – cash flow
Účetnictví.
Oceňování majetku a závazků
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
FINANCE 2014/2015.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závěrka ve fiktivní firmě.
Účetní uzávěrka a závěrka „23“
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE122 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ
Úvod do účetnictví.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Ing. Petr Valouch Kontakt:
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Devátá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE127 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
[Pařížská 15, Ústí nad Labem]
Finanční výkazy obchodních společností
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Tereza Pálková Vedoucí bakalářské práce: Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
Inventarizace majetku a závazků
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Účetní uzávěrka a závěrka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část

Konec účetního období Proces účetní uzávěrky – vede k…… Sestavování účetní závěrky – sestavení výkazů ÚZ upravuje zákon o účetnictví, část třetí Účetní uzávěrka = zúčtování účetních případů směřujících k vyhovění účetním předpokladům a k zajištění věrného a poctivého obrazu a následné uzavření jednotlivých účtů (resp. zjištění obratů MD, D a zjištění konečných stavů na účtech R/A, R/P, V/N, V/V. Účetní závěrka = sestavení výkazů finančního účetnictví

Charakteristika ÚZ: Podstata ÚZ Cíl ÚZ Účel ÚZ Uživatelé ÚZ

Základní rozsah ÚZ Rozvaha Výkaz ZZ Příloha Další účetní výkazy: Výkaz cash flow (peněžní toky) Přehled o změnách vlastního kapitálu

Druhy účetní závěrky Řádná Mimořádná Mezitimní Konsolidovaná V plném rozsahu Ve zjednodušeném rozsahu

Proces účetní uzávěrky I. Přípravné práce II. Uzávěrkové práce

Přípravné práce 1. Kontrola věcné správnosti účetnictví – inventarizace majetku a závazků – inventura + vypořádání inventarizačních rozdílů (manka, schodky, přebytky) S inventarizací souvisí i úprava účetního stavu zásob při způsobu evidence B, zásoby na cestě, nevyfakturované dodávky apod.

Přípravné práce 2. Tvorba a zúčtování opravných položek – vychází též z inventarizace majetku, účetní, daňové(pouze k pohledávkám), dočasné snížení hodnoty majetku, pouze snížení hodnoty majetku, nelze vytvářet k závazkům, sloupec korekce v rozvaze, princip opatrnosti

Přípravné práce 3. Zaúčtování odpisů majetku – trvalé snížení hodnoty majetku, sloupec korekce v rozvaze. účetní – časové (lineární, SYD, DDB), výkonové, kombinované, účtuje se o nich, zásada věrného zobrazení skutečnosti daňové – primárně se o nich neúčtuje, vychází se ze zákona o daních z příjmů Majetek lze odepsat i jednorázově např. při vyřazení z důvodů neodstranitelného poškození

Přípravné práce 4. Přecenění vybraných složek majetku a závazků na reálnou hodnotu, případně přecenění ekvivalencí – viz. min. přednášky – cenné papíry, podíly 5. Kontrola časového rozlišení N a V – NPO,VPO, PPO, VýdPO, DPA, DPP

Přípravné práce 6. Zúčtování kurzových rozdílů při přepočtu aktiv a závazků vyjádřených v cizí měně – kurz ČNB k rozvahovému dni, kromě majetku přeceněného RH, nutno provést i u např. opravných položek

Přípravné práce 7. Tvorba a zúčtování rezerv Cizí zdroj financování – zdroj na krytí budoucích závazků a)Účetní rezervy – nejsou daňově uznatelné, princip opatrnosti (554/459) b) Zákonné rezervy – zákon o rezervách, daňově uznatelné náklady, rezervy na opravy DM, ne technické zhodnocení (552/451 – tvorba, 451/552 – čerpání)

Uzávěrkové práce 1. Zjištění obratů a konečných zůstatků 2. Přezkoušení formální správnosti účetnictví – kontrolní sestavy – obratová předvaha, deníková zkouška, kontrolní soupiska analytických účtů (řešeno SW)

Uzávěrkové práce 3. Zjištění účetního výsledku hospodaření – obraty N a V účtů a jejich porovnání: VH provozní VH finanční VH mimořádný

Uzávěrkové práce 4. Výpočet a zaúčtování splatné daně z příjmů

Předpis daně z příjmů z běžné činnosti 591/341 Uzávěrkové práce Předpis daně z příjmů z běžné činnosti 591/341 Předpis daně z příjmů z mimořádné činnosti 593/341 Z běžné činnosti zaísk a z mimořádné činnosti ztráta: 591/341 a 341/593

Uzávěrkové práce 5. Zaúčtování odložené daně Kdo účtuje o odložené dani? Dle Vyhlášky č. 500/2002 účetní jednotky, které tvoří konsolidační celek, a účetní jednotky, které sestavují účetní závěrku v plném rozsahu. Ostatní účetní jednotky -dobrovolně

Uzávěrkové práce Odložená daň má charakter rezervy. Odložená daň eliminuje výkyvy v disponibilním VH. Odložená daň je upravena Prováděcí vyhláškou č. 500/02 Sb. a dále ČÚS č. 003- odložená daň.

Uzávěrkové práce Odložená daň vzniká z rozdílu mezi účetním VH (účetními N případně V) a základem daně (daňovými N případně V) Účetní N,V = byly ÚJ skutečně vynaloženy a musí být tedy zachyceny v účetnictví dle ZoÚ Daňové N,V = uznané, jako nutné k dosažení, udržení a zajištění příjmů dle ZoDPř

Uzávěrkové práce Rozdíly mezi VH a DZ mohou být: Trvaného charakteru (např. účetní N popř. V nebyl a nikdy nebude daňově uznán: Náklady na reprezentaci, ostatní pokuty a penále, ostatní sociální náklady apod.) Dočasného charakteru (účetní N popř. V jsou daňově uznány v plné výši, ale v jiných obdobích než je o nich účtováno – např. daňové versus účetní odpisy, účetní versus zákonné opravné položky atd.) = ZÁKLAD PRO ODLOŽENOU DAŇ

Uzávěrkové práce Typy odložené daně: Odložený daňový závazek tvorba finančního zdroje v běžném období na vyšší daňovou povinnost v budoucnu: Základ daně < účetní výsledek hospodaření – splatná daň je nižší, podnik by neměl nezdaněnou část zisku rozdělit, ale zadržet formou odložené daně – bude ji muset v budoucnu zaplatit Účtování: 592,594/481 Ú.J. účtuje vždy

Uzávěrkové práce Odložená daňová pohledávka čerpání finančního zdroje v běžném období při vyšší daňové povinnosti v současnosti Základ daně > účetní výsledek hospodaření – splatná daň je vyšší, jedná se o přeplacenou daň, která by měla být v budoucnu do zisku vrácena a to v podobě úspory na splatné dani – je možno rozdělit větší část zisku Účtování: 481/ 592,594 Ú.J. účtuje tehdy, když má dostatečnou jistotu jejího uplatnění

Uzávěrkové práce V ČR je výpočet odložené daně založen na závazkové metodě, která se dělí na dva přístupy: Výsledkový přístup Rozvahový přístup (ČR)

Uzávěrkové práce Závazková metoda Jde o postup, při němž je použita daňová sazba platná v budoucích obdobích, kdy se přechodné rozdíly obrátí (kdy dojde k čerpání ODZ popř. uplatnění ODP). Pokud tato sazba známa není, použije se sazba platná v příštím účetním období (sazba však musí být nejen známa, ale i uzákoněna).

Uzávěrkové práce Rozvahový přístup zjištění odložené daně OD se stanoví ze všech přechodných rozdílů mezi daňovou a účetní základnou aktiva či pasiva v rozvaze (mezi daňovou a účetní hodnotou). Výsledkový přístup zjištění odložené daně OD se stanoví ze všech přechodných rozdílů mezi účetními N a V a daňovými N a V. Oběma přístupy musíme dospět ke stejným výsledkům !!!!!!

Uzávěrkové práce Výpočet odložené daně základ pro odloženou daň * sazba daně z příjmů pro dané období

Uzávěrkové práce Příklad – odložená daň: Předmět: vozidlo na přepravu sněhu PC: 900 000 Kč Datum pořízení: 1.1. 201x Účetní odpisy: lineární po dobu 5 let Daňové odpisy: zrychlené s navýšeným odpisem v 1. roce užívání o 10% VC Sazba daně: 19% Vypočítejte výši odložené daně rozvahovým způsobem.

Uzávěrkové práce 6. Uzavření účetních knih – hlavní kniha, deník, knihy analytické evidence, knihy podrozvahové evidence - 710, 702 -formální charakter – pomocí SW

Děkuji za pozornost.