Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
Advertisements

Jestřáb lesní Accipiter gentilis
Lesní obratlovci – savci
Ekosystém pole - Živočichové
Na poli.
Jakub Nejedlý, Marek Štrach 7.B
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Obratlovci travních společenstev
NAŠI KRKAVCOVITÍ PTÁCI
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Řád: Dravci znaky: predátoři – loví kořist udržují přírodní rovnováhu
Měkkozobí Dominika Sattková.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Ptáci pole louky křoviny otevřené krajiny.
VY_32_INOVACE_16_ Přírodověda pro 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Živočichové našich polí Hmyz 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_28.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_24.
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
BAŽANT OBECNÝ.
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Potravní vazby Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LOUKA
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Etologie ptáků.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Ekosystém les Živočichové
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PTÁCI – LETCI (MĚKKOZOBÍ)
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Bažant obecný.
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_III.PR14 Vytvořeno: 27. 1. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Na poli - živočichové Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s tím, pro jaké živočichy se stává pole domovem a úkrytem a pro které zásobárnou potravin. Inovace – využití ICT (interaktivní tabule). Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic, či skupiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

Na poli živočichové

Polní živočichové jsou zbarveni tak, aby splývali s okolím Polní živočichové jsou zbarveni tak, aby splývali s okolím. Zbarvení je chrání před útokem nepřátel. Živí se polními plodinami. Vyskytuje se zde např. skřivan polní, koroptev polní, bažant obecný, hraboš polní, křeček polní, zajíc polní. Mezi dravce patří poštolka obecná, káně lesní.

Zajíc polní Srst je hnědá, tělo protáhlé, uši delší než hlava, přední končetiny výrazně kratší Množí se asi 3x ročně Jako pelech má vyhloubené přírodní jamky Patří mezi býložravce Jeho nepřátelé jsou lišky a zdivočelí psi

Koroptev polní Samec má na hrudi tmavě hnědou skvrnu ve tvaru podkovy Hlava a krk jsou šedé s rezavým zbarvením Křídla jsou rezavě rudá s puntíkováním na bocích Obývají meze polí s křovinami Jsou všežravci a stálí ptáci Lovná zvěř člověka

Bažant obecný Samci – jsou výrazně zbarveni s dlouhými ocasními pery, u oka mají červenou lysinu Samice – mají šedohnědou barvu, při hnízdění splývají s okolím Patří mezi všežravce (semena, bobule, drobný hmyz) Je to stálý pták Lovná zvěř člověka

Sysel obecný Ohrožený druh Kožíšek je hustý a hnědý. Má velké oči a čtyřprsté končetiny. Žije v koloniích. Když má hlídku, upozorní na nebezpečí pískavými zvuky. Jeho nepřátelé jsou káně lesní, poštolka obecná, liška obecná

Hraboš polní Je malý hlodavec s krátkým ocasem a hnědou srstí Patří mezi savce, množí se až 5x ročně Je býložravec (semena a zelené části rostlin) Zásoby shromažďuje v podzemních chodbách Jeho nepřátelé jsou káně lesní, poštolka obecná, liška obecná

Mandelinka bramborová Škodí tím, že požírají bramborovou nať Jsou potravou bažantů a koroptví

Skřivan polní Stěhovavý Žije v křoví na okrajích polí Živí se semeny, ale mláďata živí hmyzem Samec výrazně zpívá

Káně lesní Patří mezi nejhojnější dravce u nás Hnízdo staví na vysokých stromech Živí se hlavně hraboši Je to stálý pták JE CHRÁNĚNÉ!!!

Poštolka obecná Stálá Malý dravec Dobře se přizpůsobuje prostředí Živí se hraboši, hlodavci a hmyzem Často hnízdí na balkonech panelových domů

Otázky k opakování Jak a proč je zbarvena většina živočichů žijících na poli? Jaký je rozdíl mezi samicemi a samci bažanta a koroptve? Jmenuj některé škůdce a jak škodí? Čím se živí dravci? Jmenuj některé.

Otázky k opakování Jak a proč je zbarvena většina živočichů žijících na poli? Polní živočichové jsou zbarveni tak, aby splývali s okolím. Zbarvení je chrání před útokem nepřátel. Jaký je rozdíl mezi samicemi a samci bažanta? Samci – jsou výrazně zbarveni s dlouhými ocasními pery, u oka mají červenou lysinu Samice – mají šedohnědou barvu, při hnízdění splývají s okolím, aby chránily vajíčka a mláďata. Jmenuj některé škůdce a jak škodí? Hraboš polní - živí se semeny obilovin a rychle se množí Mandelinka bramborová - požírají bramborovou nať. Čím se živí dravci, jmenuj některé. Káně lesní, poštolka obecná - živí se hlavně hraboši.

Obrázek Použité zdroje Zajíc polní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/01-sfel-08-009a_-_crop.jpg Koroptev polní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Perdix_perdix_%28Marek_Szczepanek%29.jpg Bažant obecný http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Phasianus_colchicus_2_tom_%28Lukasz_Lukasik%29.jpg Sysel obecný http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Europ%C3%A4ischer_Ziesel_in_Hockstellung.jpg Hraboš polní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Feldmaus_Microtus_arvalis.jpg Mandelinka bramborová http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Potato_beetle_larvae.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Leptinotarsa-decemlineata-eggs.jpg Skřivan polní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Alauda_arvensis_2.jpg Káně lesní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Buteo_buteo_1_%28Lukasz_Lukasik%29.jpg Poštolka obecná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Common_kestrel_falco_tinnunculus.jpg