Phdr.hana pazlarová, ph.d.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Zákon o sociálních službách
Systém včasné intervence ve Svitavách
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Činnost Bílého kruhu bezpečí, o.s. Péče o zvlášť zranitelné oběti trestné činnosti Bc. Irena Sedláčková Projekt „KRUH bezpečí zvlášť zranitelným obětem.
Rodina.
ohroženým domácím násilím
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
VIKTIMOLOGIE.
Chudoba jako sociální problém
Tresty a ochranná opatření
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Andrea Brožová Doubková
Kriminalita mládeže.
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
TISKOVÁ KONFERENCE Krajské ředitelství policie Středočeského kraje.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Název vzdělávacího materiálu
Spravedlnost očima oběti
Oběti trestných činů a možnosti pomoci
Osoba zdravotně znevýhodněná
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Stav, struktura a dynamika kriminality
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Andrea Brožová Doubková
Rodičovství biologické a pěstounské
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Phdr.hana pazlarová, ph.d. Rizikové skupiny 7 Phdr.hana pazlarová, ph.d.

Opakování Jaký je rozdíl mezi latentní a registrovanou kriminalitou? Která je vyšší? Jaké máme prameny informací o latentní kriminalitě? Jaké jsou jejich limity? Který druh kriminality je nejrozšířenější? Které kraje ČR jsou dlouhodobě nejvíce zatížené kriminalitou?

Co nás dnes čeká? Viktimologie

Viktimologie Zabývá se obětí, jejími charakteristikami, vztahem mezi obětí a pachatelem, procesem viktimizace a prevencí viktimizace = jak ochránit potenciální oběť před kriminalitou

Jaké faktory ovlivňují, jestli se stanete nebo nestanete obětí trestného činu?

Rizikové faktory viktimizace Věk = mládí je riziko  Zaměstnání Příslušnost k rizikové skupině (etnické, náboženské, sociální minority..) Somatické a psychické handicapy

Index viktimizace Podíl počtu obětí ve sledovaném období na počet obyvatel

Primární viktimizace – přímá souvislost s trestným činem Sekundární viktimizace – vedlejší negativní důsledky (ztráta zaměstnání, rozpad rodiny, medializace oběti atd.)

Rizikové faktory dlouhodobých následků Izolace oběti – osamělí pociťují následky více a déle Chudoba – chudé oběti se hůře vyrovnávají s následky např. nejsou pojištěné Opakovaná viktimizace – ohrožení součástí života Rasová nesnášenlivost – opakované útoky Životní událost nesouvisející přímo se zločinem – úmrtí v rodině, rozvod, nemoc…

Sekundární viktimizace Druhotné zraňování oběti Očerňování oběti – snaha vyvolat dojem, že si to oběť „zasloužila“, přeznačkování chování oběti Přenášení viny na oběť – obviňování s riskantního, provokativního chování, „oběť domácího násilí dovolí, aby jí manžel bil“ Nerespektování soukromí oběti Poškozování dobrého jména oběti

Restorativní justice Proces, ve kterém oběť, pachatel a/nebo jakýkoliv další člen komunity dotčený zločinem participuje na společném řešení důsledků Zločin narušil rovnováhu mezi pachatelem a obětí – smyslem restorativního pojetí je rovnováhu znovuobnovit

Prožívání viktimizace je individuální Všechny oběti mají krátkodobé následky, jen některé dlouhodobé Existují zvlášť traumatizující zločiny a zvlášť zranitelné oběti

Reakce obětí a dilemata Oznámit x neoznámit – viktimologický paradox Obava ze ztráty kontroly v procesu vyšetřování Ochrana práv obětí, uznání a respekt Dostupnost právní pomoci Důvěra v orgány

Pomoc obětem S čím se oběť potýká?

Pomoc obětem Závažná psychosociální krize Trauma vlivem otřesného zážitku, ztráta kontroly nad vlastním životem, šok Otřesená duševní stabilita, pochybnosti o sobě, sebevýčitky (jsem neschopný) Zničené původní představy o světě (kognitivní distorze) Mizí schopnost zpracovávat informace, rozhodovat se Ztráta kontroly nad paměťovým vybavováním, vyplavování vzpomínek – možnost zpracování

Co pomáhá?

Cestou k překonání je podpora aktivity oběti Obnova vlastních zdrojů a každodennímu fungování Orientace na přítomnost Přítomnost a podpora blízkých Vedou se diskuse o formě a časování odborné pomoci. Ne každá oběť jí potřebuje. Míra resilience je individuální Odborná pomoc je multidisciplinární – psychologická, právní, sociální i praktická

Pomoc obětem Bílý kruh bezpečí (1991) – právní, psychologická a praktická pomoc – bezplatná, diskrétní. Konzultace s právníkem a psychologem ve dvojici. Možnost nadstandardních služeb – doprovody, návštěvy oběti v nemocnici, návštěvy pozůstalých apod.

Zákon o obětech trestných činů 45/2013 Sb. Zlepšení ochrany soukromí obětí právo na poskytnutí odborné pomoci (§ 4 - 6) právo na informace (§ 7 - 13) právo na ochranu před hrozícím nebezpečím (§ 14) právo na ochranu soukromí (§ 15 - 16) právo na ochranu před druhotnou újmou (§ 17 - 22) právo na peněžitou pomoc (§ 23 - 37). Ministerstvo spravedlnosti vede registr poskytovatelů pomoci obětem trestných činů.