Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Advertisements

Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
VADY MASA, NÁKAZY, OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková 2. Laboratorní práce Etologická pozorování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozovny společného stravování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vedlejší jatečné produkty
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
Technické prostředky v požární ochraně
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Vady, skladování, konzervace zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 17.11.2017

Obsah Vady masa Veterinární kontrola Značení masa Skladování masa Konzervace

Vady masa Způsobené cizopasníkem Při zjištění je maso vyřazeno U vepřového a hovězího masa tzv. uher což je zárodek tasemnice Svalovec stočený – červ 1 až 4 mm vznik nemoci trichinelózy

Vady masa Ostatní vady Vady posuzuje odborník Cizí zápach – maso se vyřazuje ze spotřeby - vznik díky krmivu, moči, lécích Znečištění – při manipulaci, maso se omyje Znehodnocení larvami much – maso se vyřazuje Zapaření masa – nesprávné vychlazení po porážce - maso se vyřazuje Hniloba – první fáze sliz po té jde do hloubky - maso se vyřazuje

Vady masa Plesnivění – vzniká nesprávným skladováním či plísněmi zamořeným prostorem - maso je nepoživatelné Barevné skvrny – výsledek činnosti mikroorganismů

Veterinární kontrola Kontrolováno je veškeré maso ze zákona Zvíře je kontrolováno před porážkou Maso je kontrolováno spolu s orgány po porážce Kontrola je zaměřená na přítomnost cizopasníků, salmonely, BSE Poživatelné maso je shledáno „bezvadným“

Značení masa Povinné značení u všech mas Identifikační značka výrobce (oválek) Datum použitelnosti ("spotřebujte do") nebo datem minimální trvanlivosti (pouze mražené maso) Jméno a adresa výrobce (nebo dovozce) Hmotnost Označení druhu ("maso") a skupiny ("výsekové maso") Výsekové maso tržním druhem uvedeným v příslušných technických normách Droby a vnitřnosti názvem živočišného druhu zvířete, ze kterého pocházejí, a názvem orgánu nebo části těla

Značení masa Značení u hovězího masa kategorie (tele, mladý býk, jalovice, kráva…) identifikační číslo zvířete nebo skupiny zvířat země narození zvířete země výkrmu zvířete země, kde bylo zvíře poraženo schvalovací číslo jatek schvalovací číslo bourárny číslo laboratorního protokolu vyšetření na BSE

Skladování masa Skladování na hácích pokud je ve velkých kusech Chladírny s dobře proudícím vzduchem Maso by mělo být rozložené tak, aby se vzájemně kusy nedotýkaly Skladovací teplota od 0°C do 5°C Zmrazené maso při -18°C

Konzervace masa Sušení Chlazení Mražení Sterilizace V tuku Nasolování Uzení

Otázky Jaké druhy vad masa rozeznáváme? Jaké vady řadíme mezi ostatní? Jaké maso je veterinárně kontrolováno? Kdy je maso veterinárně kontrolováno? Co zkoumá veterinární kontrola? Jak musí být maso označeno? Co musí být uvedeno na označení hovězího masa? Jak se maso skladuje? Jakými způsoby maso konzervujeme?