Příprava místnosti a slavnostní tabule

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Příprava pracoviště Úklid
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 17 Číslo.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Slavnostní hostiny – banket
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ U BANKETU
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Třeťáci a matematika XI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_PRACOVNI_PLAN_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Kvíz Kvíz
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET- SESTAVOVANI_TABULE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola.
Loutka z papírové ruličky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Luňáčková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Obsluha v letadlech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tělesa – krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
VY_32_INOVACE_13_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Tělesa – kvádr Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
DOKUMENTACE SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Zadání samostatné práce.
Práce po skončení slavnostní hostiny
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Interaktivní testy ze znalostí fyziky
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_392 Ročník: 1.
Animace vzájemného blokování dvou stykačů
Interaktivní test z fyziky – 6. ročník
Nový dokument v Adobe Photoshop
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Příprava místnosti a slavnostní tabule SLAVNOSTNÍ HOSTINY Příprava místnosti a slavnostní tabule Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Příprava slavnostní tabule hostiny Příprava musí proběhnout v dostatečném časovém předstihu, přípravné práce mají končit cca 1/2 hodiny před začátkem akce.

Postup kontrola stavu místnosti (čistota, funkčnost apod.); sestavení tvaru tabule, upevnění, srovnání židlí; příprava veškerého inventáře; prostření ubrusů; založení květinové výzdoby; založení slepých talířů, deček, dezertních talířů, ubrousků; založení příborů a skla; založení pečivových talířů, jmenovek, menu; příprava pomocných stolů; příprava dalších místností; konečná kontrola a osobní příprava.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 1. Příprava místnosti při přípravě místnosti dbáme na bezvadnou čistotu všech prostorů a používaného inventáře, dbáme na soulad barev, dekorativních předmětů, koberců, záclon, dekoračních látek, její součástí je kontrola vzduchotechniky, osvětlovacích těles, dveří, oken a WC.   2. Příprava inventáře má stejná pravidla jako při přípravě na běžný provoz. 3. Prostírání ubrusů používáme jednotné, čisté, nepoškozené, dobře vyžehlené ubrusy; pracujeme ve dvojici; prostírat začínáme na vzdálenějším konci dveří; překlady mají být cca 10–15 cm; délka převisů má být těsně nad židle, aby neomezovala pohyb hostů, cca 30 cm; po prostření můžeme ubrusy přežehlit. 4. Výzdoba tabule výzdobu volíme podle příležitosti.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 5. Zakládání talířů zakládáme 2 cm od okraje stolu; dále založíme naproníček (malý plátěný ubrousek o velikosti 40 x 40 cm) a dezertní talíř.   6. Zakládání příborů postupujeme vždy směrem od talíře; nejdříve založíme masovou vidličku, poté rybí vidličku a dezertní vidličku; dále zakládáme masový nůž, rybí nůž, dezertní lžíci, dezertní nůž; maximální počet založených příborů je 3 (nepočítáme dezertní lžíci); vzdálenost od kraje stolu je 2 cm, mezi příbory 3–5 mm. moučníkový příbor můžeme založit nad okraj talíře, rovněž 1 cm; koktejlový příbor se nezakládá!; příbory, které nemůžeme založit, připravíme na tácky s ubrousky na příruční stůl a ve vhodnou chvíli je doložíme.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 7. Zakládání skla zakládáme 1 cm nad základní nůž; vzdálenost mezi sklenicemi je 3–5 mm; používáme necejchované sklo, znakem zakládáme k hostu; maximální počet založených sklenic je 4; zakládají se podle pořadí do trojúhelníku nebo řady.   8. Pečivové talíře zakládáme vlevo 3 způsoby: horním okrajem na úroveň vidličky; středem na hrot vidličky; spodním okrajem na úroveň hrotů. 9. Menu zakládáme vlevo nad pečivový talířek; v případě nedostatku místa na tabuli můžeme zvolit jiný způsob založení , například zasunutí do stojánků.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 10. Jmenovky zakládáme nad moučníkový příbor;   11. Ubrousky používáme papírové, plátěné, kombinované; nejhygieničtější jsou papírové, skládáme různé tvary; 12. Dochucovací prostředky zakládáme pouze sůl a pepř, vždy min pro 4 hosty; ostatní dochucovací prostředky máme připraveny na pomocném stole; 13. Pečivo zakládáme těsně před příchodem hostů; vždy musíme mít k dispozici světlé i tmavé pečivo; 14. Židle můžeme postavit okrajem k ubrusu, zasunout do poloviny pod ubrus, popř. založit šikmo směrem k čelu tabule.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 15. Příruční stoly umísťujeme je k okraji místnosti; na 20 hostů připravujeme 1 pomocný stůl; na ně připravujeme náhradní inventář pro 2 osoby, dochucovací prostředky, sklo, tácky apod.; můžeme připravit samostatný stůl na dárky, vázy;   16. Další prostory hostina nemusí probíhat pouze v jedné místnosti a proto připravujeme i další místnost; 17.Konečná kontrola odpovědní pracovníci překontrolují stav místnosti, přípravu tabule, WC apod.

Opakovací test k tématu: Slavnostní hostiny – příprava místnosti a slavnostní tabule.

SOU Horky - učebnice. [online][cit. 2013-10-21] SOU Horky - učebnice. [online][cit. 2013-10-21]. Dostupné z: <http://www.souhorky.cz/ftp/ucebnice/st/sthlavni.htm>

Začněte prosím pracovat: 1) Jaké práce patří do přípravy místnosti? 2) Jak připravujeme inventář? 3) Jak zakládáme ubrusy na slavnostní tabuli? 4) Co je konečná kontrola místnosti a sl. tabule?