LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neželezné kovy – lehké a přísadové
Advertisements

HLINÍK a jeho slitiny.
Hořčík a jeho slitiny.
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tato prezentace byla vytvořena
Chemické složení slitin železa
Kovy – nekovy polokovy RZ
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Hliník Jakub Doležal, sexta A.
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Tato prezentace byla vytvořena
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Technické materiály kovové
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Rozdělení ocelí podle použití
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Materiály a technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Materiály a technologie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Hořčík.
Materiály používané v technické praxi
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
SLITINY ŽELEZA NA ODLITKY vypracovala: Ing
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Materiály používané v technické praxi
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY Nejčastěji používané lehké kovy: hliník – Al titan – Ti hořčík - Mg a jejich slitiny. Využívány při výrobě ocelí, ale i slitin neželezných - legující prvky. Jejich přítomnost ve slitině - velmi výrazně ovlivní její mechanické a další vlastnosti.

Hliník a jeho slitiny malá hustota - 2,7kg/dm3 dobrá vodivost elektrická i tepelná (asi 60% vodivosti Cu) tvárný a svařitelný čistý Al je špatně slévatelný- dá se to zlepšit přidáním Si odolný proti některým chemikáliím a proti korozi Velké zlepšení mechanických vlastností - výroba slitin Al s Cu, Mg, Si, Mn, Sn Vyrábí se téměř výhradně z tzv. bauxitu.

Při výrobě prochází dvěma fázemi: chemickou cestou se získá Al2O3 elektrolýza, kterou získáme Al čistoty někdy až 99,8%, obvykle však 99,5%. SLITINY slitina Al – Cu4 – Mg - dural slitina se zvýšeným obsahem Mg - superdural Al – Cu4 – Mg1 slitiny Al + Cu + Ni - součásti spalovacích motorů slitiny Al + Mn - nádrže slitina silumin Al Si13 - letecké nebo vznětové motory

Hořčík a jeho slitiny Hořčík je možno vyrábět z mořské vody, kde je jeho obsah 0,14%. Další suroviny pro výrobu hořčíku jsou magnezit a dolomit. Vyrábí se elektrolýzou při teplotách 700 - 750°C a následnou rafinací. hustota je pouze 1,74kg/ dm3 mnohem méně odolný k povětrnostním vlivům než Al ochrana proti korozi se provádí tzv. chromátováním svařitelnost obtížná, pájení nemožné spojování se provádí nejčastěji nýtováním

Do slitin Mg - vždy Mn, který zlepšuje odolnost proti korozi a vznítivosti slitiny. Nejznámější slitina - elektron Mg+3-10%Al+Zn+Mn slitiny Mg jsou velmi dobře obrobitelné Při obrábění slitin hořčíku je nutná dobrá protipožární ochrana – hrozí nebezpečí vznícení- vzniká prach při jeho broušení.

Titan a jeho slitiny mechanické vlastnosti - jako ocel některé slitiny mají pevnost v tahu dokonce větší než ocel je nemagnetický hustota je jen 4,5kg/dm3 odolnost proti korozi u Ti a jeho slitin - lepší než korozivzdorné oceli odolný i proti kyselinám a louhům dobře svařitelný el. obloukem i el. odporem Využití: letecký průmysl, zdravotnictví, legující prvek do ocelí Nevýhoda titanu - vysoká cena

Pevnost slitin titanu je větší než u čistého Ti. SLITINY: Slitiny α - Ti + Al, až 8%,+ Sn velmi dobře svařitelné Využití: lopatky parních turbín Slitiny β - Ti+ Al + další Cr, V, W, Mo… Využití: součásti motorů, v leteckém a farmaceutickém průmyslu