Soustava veřejných rozpočtů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Rozpočtové hospodaření obcí
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Daňová teorie a politika
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A32 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Soustava veřejných rozpočtů II.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Rozpočty územních samosprávných celků
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Daňová teorie a politika
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Veřejné výdaje a příjmy
Finanční a rozpočtové právo
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Petr Machala. Co může vyjadřovat tento graf? Míra veřejného dluhu v roce 2011 Máme důvod k radosti?
Katedra národního hospodářství
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A FISKÁLNÍ POLITIKA Eva Tomášková Konzultační hodiny: Úterý: – Úterý: – Čtvrtek:
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Financování a finanční účty USC.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Obecná část rozpočtového práva II
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Příjmy a výdaje SR.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtový proces 10. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočet obce.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Hospodářská politika státu
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Ekonomické aspekty veřejné správy
Rozpočtový proces 16. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Soustava veřejných rozpočtů Státní rozpočet

Soustava veřejných rozpočtů Evropský rozpočet Státní rozpočet Rozpočet vyššího územně správního celku (rozpočet krajů) Rozpočet místní = municipální (rozpočet obce a svazků obcí)

Role SR Nejvýznamnější peněžní fond, ústřední rozpočet, soustřeďuje největší část příjmů RS Alokační funkce – na vládní úrovni se rozhoduje o použití těchto zdrojů. Distribuční funkce – spravedlivé rozdělení finančních prostředků ve společnosti (např. transfery – sociální dávky, které vyplývají ze zákona a další veřejně poskytované služby pro obyvatele). Stabilizační funkce – veřejné finance slouží k zajištění vysoké úrovně zaměstnanosti, ekonomického růstu, stability cenové hladiny. Nástroj HP státu, plán finančního hospodaření státu Bilance státu Nenávratné rozdělování části HDP

Lafferova křivka závislost celkového objemu vybraných daní na míře zdanění (respektive na daňové sazbě) stát může maximalizovat daňový výnos nastavením daňového systému do optimálního bodu příliš nízké zdanění ekonomických subjektů i příliš vysoké zdanění přinese do státní poklady nižší než maximální možný daňový příjem maximální míra zdanění neznamená maximální příjem veřejných rozpočtů Lafferův bod, se daňový výnos s rostoucím zdaněním zvyšuje. Od tohoto bodu se zvyšování daňových sazeb již projeví negativně v podobě klesajícího celkového daňového výnosu (tzv. prohibitivní zóna). Dvě různé míry zdanění, jedna nižší a druhá vyšší, vedou ke stejným daňovým příjmům Stát by neměl max daňové příjmy do Lafferova bodu

Daňová kvóta Makroekonomický ukazatel: míra daňové zátěže v zemi Řada metodik: základní ukazatel HDP Podíl daní na HDP Podíl všech daní a příspěvků na sociální zabezpečení na HDP mezinárodní ukazatele a srovnání: ČR údaje z rozpočtové skladby příjmů (MF), OECD, EU (statistické ukazatele) EU: Švédsko (58%), Dánsko (57%), Rakousko (47%), Británie (40%) x Španělsko (37%) Usa, Japonsko – 30%, Jižní Korea 25%

Daňová kvóta

Zákon č. 400/2015 Sb. O státním rozpočtu ČR na rok 2016 Státní rozpočet = centralizovaný peněžní fond, tvoří příjmovou a výdajovou stránku Zákon č. 400/2015 Sb. O státním rozpočtu ČR na rok 2016 http://www.mfcr.cz/cs/legislativa/legislativni- dokumenty/2016/zakon-c-400-2015-sb-23454 http://kupnisila.cz/statni-rozpocet-cr/ ku

Příjmy státního rozpočtu: Nenávratné: daňové, nedaňové Návratné: bankovní úvěr, emise z dluhopisů

Příjmy SR: 1. daňové příjmy Běžný příjem, pravidelně se opakující příjem Daně se stabilním výnosem Nepřímé spotřební daně, vč. DPH Daň z příjmů korporací (firem) Daň z nabytí nemovitých věcí (1.1. 2014 - dříve daň z převodu zaměstnanosti) Povinné příspěvky na sociální pojištění (povinné příspěvky na sociální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti)

Příjmy SR: 2. nedaňové příjmy Mohou, ale nemusí se pravidelně opakovat Běžné i kapitálové Běžné nedaňové příjmy: uživatelské poplatky za služby OSS; přímé sankční platby, příjmy z pronájmu státního majetku

Příjmy SR: 3. kapitálové příjmy Příjmy z prodeje vlastního majetku Příjmy z finančního investování

Výdaje státního rozpočtu: Mandatorní výdaje – jedná se o výdaje, které musí vláda ze zákona vyplatit (dávky sociálního zabezpečení, podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na penzijní připojištění) Kvazimandatorní (jako mandatorní) výdaje – mzdy zaměstnanců veřejného sektoru, výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti, výdaje na armádu Ostatní výdaje – výdaje, které chce vláda realizovat 16

Státní rozpočet představuje bilanci příjmů a výdajů státu Příjmy a výdaje se člení na jednotlivé kapitoly (ministerstva). Kapitola Všeobecná pokladní správa – je rezerva ve výši 0,3 % výdajů státního rozpočtu na mimořádné výdaje státu. Kapitola státní dluh – výdaje na obsluhu státního dluhu (úroky z úvěru) Státní rozpočet ČR se řídí zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech.

Rozpočtový proces Návrh rozpočtu projednán ve vládě a parlamentních výborech, zpracuje Ministerstvo financí ČR . Schvalování rozpočtu – probíhá v několika kolech, Ministerstvo financí ČR předkládá vládě, schvaluje Parlament, není-li návrh rozpočtu schválen, vláda hospodaří podle tzv. rozpočtového provizória (1/12 rozpočtu předešlého roku). Realizace rozpočtu znamená čerpání rozpočtu. Kontrola rozpočtu

Kontrola rozpočtu = průběžná, následná, závěrečná Průběžnou kontrolu provádí ministerstvo financí a předkládá zprávu parlamentu Následná kontrola – provádí se při zjištění nedostatků Závěrečná kontrola – vláda a parlament projednávají a schvalují státní závěrečný účet Následnou a závěrečnou kontrolu provádí Nejvyšší kontrolní úřad ČR