= syntetické materiály

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Plasty a syntetická vlákna
Plasty („umělé hmoty“)
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_072_Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_05-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_28_3_PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA Číslo skupiny: 1 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Spoje potrubí-lepené spoje1 VY_32_INOVACE_465.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
ARENY = AROMATICKÉ UHLOVODÍKY. Areny Jsou to uhlovodíky, které jsou odvozené od základního aromatického uhlovodíku – BENZENU KEKULEHO VZORCE (nejsou přesné)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_09_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_20_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_03_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Technické materiály Pevné látky, které se používají na výrobu strojů, přístrojů, konstrukcí, technologických zařízení a nástrojů.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Nekovové technické materiály
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Vznik.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Alkyny.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Nekovové materiály vypracovala: Ing
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Polykondenzace 20. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130309
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Alkeny.
Technické prostředky v požární ochraně
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Polysacharidy.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Plasty vyráběné polyadicí a polykondenzací
Aldehydy a ketony Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Tomáš Görner učitelství chemie a biologie UK v Praze, PřF , KUDCH 2007
Jejich příprava a reaktivita
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005
Transkript prezentace:

= syntetické materiály Plasty = syntetické materiály

Plasty Jsou uměle vyrobené makromolekulární látky Vznikají tzv. polymerací Polymerace = chemická reakce, při které je spojeno mnoho (-poly) molekul nenasycených sloučenin (obsahují násobnou vazbu) do makromolekul (makro = veliký), násobná vazba se při vzniku makromolekul rozpadá

Zápis polymerace: Číslo n je větší než tisíc; hranatými závorkami ve vzorci polyethylenu se označuje úsek makromolekuly, který se mnohonásobě opakuje. ethylen polyethylen 19.

Zástupci plastů: 1.) POLYETHYLEN (PE, PET) Vlastnosti: - je odolný proti chemikáliím - zahříváním měkne a dá se teplem tvarovat - je hořlavý Využití: - obalový materiál - potřeby pro domácnost - potrubí, hadice

2.) POLYVINYLCHLORID (PVC) Vlastnosti a využití: Měkký PVC = NOVOPLAST- pláštěnky, hračky Tvrdý PVC = NOVODUR – trubky, nářadí Je hořlavý - karcinogenní (rakovinotvorný)-pozor na spalování v kamnech-vznikají jedovaté zplodiny

3.) POLYSTYREN (PS) Vlastnosti: - izoluje (teplo, zvuk) - dobře se barví - rozpouští se v organických rozpouštědlech Využití: - stavebnictví - kelímky, obaly - nádobí do kuchyně

Poznámka: Nejstarší plasty = FENOLPLASTY (z fenolu a formaldehydu vznikají při tzv. polykondenzaci) Př. : BAKELIT (r. 1907)

4.) Syntetická vlákna Vlastnosti: Jsou: - pevná, pružná - odolná proti molům, plísním - nemačkavá - rychle schnou - nepropouští pot - nabíjí se statickou elektřinou

Syntetická vlákna Polyamidová Př.: silon, chemlon Polyesterová Př.: tesil, terylen, diolen

Poznámka: Z přírodního polysacharidu celulózy se vyrábí umělé hedvábí (=viskózové hedvábí)

POZOR! Plasty se vyrábí z ropy (neobnovitelného zdroje). Je nutné je důsledně separovat (třídit) a následně recyklovat (znovuvyužít). Nesmí se spalovat-jedovaté zplodiny!

Opakování: Písemně do sešitu 1.) Jak se nazývá reakce, při které vznikají plasty? 2.) Zapiš tuto reakci rovnicí a vysvětli, co v rovnici znamená malé n. Pojmenuj reaktanty a produkty. 3.) Které z následujících látek nemohou polymerovat a proč? Methan, ethanol, propen, glycerol, tetrafluorethylen.

4.) Uveď příklady použití plastů a syntetických vláken: a) v domácnosti b) ve stavebnictví c) v elektrotechnice

Dú – projekt plasty 1.) Objev a využití celuloidu (co je to, k čemu se používá) 2.) Objev a použití teflonu (co je to, k čemu se používá) 3.) Objev a použití neoprenu (co je to a k čemu se používá) 4.) Objev a použití dutých vláken (co je to a k čemu se používá) 5.) Co je to Gore-Tex a k čemu se používá?