Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
ENVIROS - Company presentation
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Monitorovací systém Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Programy podpory malého a středního podnikání v roce 2011 Zvýhodněné úvěry a záruky 1 VH AMSP
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA PhDr. Ing. Jan Řezáč odbor podpory finančních nástrojů.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy Ing. Jaromír Konderla Sekce fondů EU, VaVaI a investičních pobídek, odbor podpory finančních nástrojů a řízení projektů 14. prosince 2016

Navržené finanční nástroje na základě závěrů předběžného posouzení Specifický cíl/PO Program podpory FN 1. generace FN 2. generace Navrhované rozpětí alokace FN (mil. EUR) Alokace ŘO pro pilotní implementaci FN (mil. EUR) Alokace specifického cíle v OP PIK (mil. EUR) 1.2 - Zvýšit intenzitu a účinnost spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích Proof of Concept   Kapitálové vstupy 21-42 12 377,7 2.1 - Zvýšit konkurenceschopnost začínajících a rozvojových MSP Expanze Zvýhodněné úvěry a záruky 322-436 327 609,4 Rizikový kapitál 30-60 53 3.2 - Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru Úspory energie Zvýhodněné úvěry 20-75 20 746,2 3.5 - Zvýšit účinnost soustav zásobování teplem Úspory energie v SZT 11-25 11 142,9 Předběžné posouzení dokončeno v listopadu 2015 10% alokace OP je plánované na FN

Připravované programy Program Expanze – zvýhodněné úvěry a záruky pro rozvoj malých a středních podniků; Kombinace s příspěvkem na úroky ve znevýhodněných regionech; spuštění se očekává v 1. čtvrtletí 2017 Program Úspory energie a Úspory energie v SZT Energy savings in SHS – zvýhodněné úvěry na projekty energetických úspor v podnikatelské sféře a v systémech zásobování teplem; Kombinace s příspěvkem na úroky a dotací na energetický audit; spuštění se očekává v 1. čtvrtletí 2017 Program Rizikový kapitál – rizikový kapitál určený na společnosti v prvních fázích (early stage) rozvoje; spuštění se očekává v roce 2017 Program Proof-of-concept – rizikový kapitál pro komercializaci výsledků výzkumu a vývoje, spuštění se předpokládá v roce 2018

Program Expanze v OP PIK Cíl programu: usnadňovat malým a středním podnikům přístup k bankovním úvěrům a tím zvýšit podnikatelskou aktivitu Programová alokace: 327 mil. EUR Způsobilé výdaje: pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku a zásob Příjemci podpory: musí být k datu podání žádosti malým a středním podnikem Forma podpory : zvýhodněný úvěr s možností odkladu splátek jistiny záruky za úvěr Finanční příspěvek na úhradu úroků (u komerčních úvěrů)

Formy podpory v programu Expanze OP PIK Zvýhodněný úvěr s odkladem splátek úvěr je poskytován na max. 45 % způsobilých výdajů, do maxima 45 mil. Kč Splatnost až 7 let doba odkladu splátek až 42 měsíců Záruky Záruky mohou být poskytnuty k bankovnímu úvěru až do výše 75-80 % jistiny, maximálně ve výši 80 mil. Kč Délka záruky může být až 7 let Finanční příspěvek na úhradu úroků (u komerčních úvěrů) Pouze ve státem podporovaných regionech

Úvěrové schéma

Záruční schéma

Úspory energie (SC 3.2) a Úspory energie v Systémech zásobování teplem (SC 3.5) v OP PIK Cíle programu: Investice do opatření na úspory energie v podnikatelské sféře (snížení vlastní spotřeby) - SO 3.2 Investice do instalace či modernizace kogeneračních jednotek v systémech pro dodávku tepla - SO 3.5 Alokace na výzvu : 20 mil. EUR (SO 3.2), 11 mil. EUR (SO 3.5) Podporované aktivity: Různé druhy opatření vč. modernizace budov, světel, zařízení, instalace obnovitelných zdrojů, kombinované výroby tepla pro vlastní spotřebu (SO 3.2); instalace či modernizace kogeneračních jednotek (SO 3.5) Koneční příjemci: SME a velké firmy Formy podpory: Zvýhodněný úvěr s možností odkladu splátek Subvence úrokové sazby (u komerčních spoluúvěrů) Grant na vypracování technického posudku

Parametry podpory v programu Úspory energie FN Zvýhodněný úvěr - úvěrový produkt s preferenční úrokovou sazbou (0%), až na 50% způsobilých výdajů doba odkladu splátek až 42 měsíců Pro nejlepší projekty může být doba odkladu splátek prodloužena až na 10 let a bezúročné období až na 72 měsíců Požadované soukromé kofinancování (úvěr) na nejméně 20 % způsobilých výdajů projektu Kombinace s grantovou podporou: Příspěvek na energetický posudek (50-70%) Subvence úrokové sazby (dotace na úroky z povinného komerčního úvěru na soukromé spolufinancování – max. 10% úvěru and 7 mil. CZK) – podmínkou je dosažení cíle úspor Programy úspor energie používají granty a FN na komplementární bázi Pilotní použití FN (20 mil.), rozdělení alokace, oddělené výzvy Multikriteriální posouzení projektů, energetické audity - preference grantů u složitějších projektů s vyšší úsporou Projekty přes 15% IRR (+ další příslušná kritéria) mohou být podporovány pouze finančním nástrojem Zvýhodněné půjčky nabízí flexibilnější podporu s menší administrativní zátěží

Program Rizikový kapitál OP PIK: schéma Národního Inovačního Fondu

Národní Inovační Fond - současný stav Dohoda o financování je v procesu jednání s EIF - má být rozhodnuto do konce roku Spuštění NIF investiční společnosti (NIF IS) se očekává v polovině roku 2017 MPO spolupracuje s odborným licenčním poradcem za účelem založení NIF a k získání licence od regulátora Probíhá nábor odborníků na investice NIF bude implementovat koinvestiční fond programu Rizikový kapitál a programu Proof-of-Concept

Zbývající problémy Dokončení auditu designace ŘO (čl. 124 ON) pro oblast finančních nástrojů – očekáváno na jaře 2017. Dosažení plné funkčnosti monitorovacího systému MS 2014+, včetně modulů pro finanční nástroje Uzavření dohod o financování s EIF a ČMZRB po vyřešení otevřených otázek s Komisí Metodické otázky v současnosti diskutované s Komisí – otázky veřejné podpory a souladu s regulací pro strukturální fondy

Děkuji za pozornost! konderla@mpo.cz