Francie Nizozemí Rusko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Advertisements

velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
HABSBURSKÁ PŘEVAHA VE STŘEDNÍ EVROPĚ HABSBURSKÁ PŘEVAHA VE STŘEDNÍ EVROPĚ – v roce 1519 umírá Maxmilián I. Habsburský – uznával samostatné postavení českého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
Petr I. Veliký obr. č. 1. „Je hrozné, že vládci, který dokázal ze zaostalé země vybudovat impérium, chyběla nejdůležitější lidská ctnost – lidskost.“
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Druh učebního materiálu
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Český stát za vlády Lucemburků
Stoletá válka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Třicetiletá válka
Sjednocení Itálie. Sjednocení Itálie Kdy došlo k prvním pokusům o sjednocení Německa a Itálie? Během revoluce S jakým výsledkem? Sjednocení se.
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
" Jestli kýchne Paříž, chytí rýmu celá Evropa"
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Francie Napoleona III..
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Evropské právní dějiny
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název a číslo materiálu:
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Habsburská monarchie do roku 1848
Petr I. Veliký.
Ferdinand I. Habsburský
Společnost Označení materiálu:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Rusko v 17. století Označení materiálu:
České země po husitských válkách
Evropské právní dějiny
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Vláda prvních Habsburků
RANÝ NOVOVĚK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
EVROPA 11. STOLETÍ.
Babylonie Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová
REVOLUCE ROKU 1848.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
Evropa v letech Věk revolucí.
Francie za vlády Napoleona III.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Jagellonci a nástup Habsburků
Třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Francie Nizozemí Rusko Evropa v 16. století Francie Nizozemí Rusko

V 16. století- Evropa rozdělena na katolickou a protestantskou Nejsilnější rod- Habsburkové- jejich državy: Španělsko, Nizozemí, jižní Itálie, království české, uherské, Rakousko, zámořské kolonie císařský titul - „říše, nad níž slunce nezapadalo“

Francie 2. polovina 16. stol.- náboženské války Francouzští protestanti- kalvínského vyznání- „hugenoti“ (ovládali zjm. francouzský jihozápad) 23.-24. srpna 1572- „bartolomějská noc“- masakr tisíců hugenotů shromážděných na svatbě předáka hugenotů, Jindřicha Navarrského s katoličkou Markétou, sestrou francouzského krále. Paříž i venkov asi 20 000 obětí. Rozkaz k masakru vydala královna vdova Kateřina Medicejská, regentka za nezletilého krále. Vraždění se přeneslo do dalších měst.

„Paříž za jednu mši stojí.“ Jindřich si přestupem ke katolictví zachránil život, později, po vymření rodu Valois, se stal francouzským králem (Jindřich IV.) z bourbonského rodu Jeho vláda- období rozkvětu a relativního náboženského smíru 1598- vydal edikt nantský- zajistil rovnoprávnost hugenotů 1610- zavražděn fanatickým katolíkem „Paříž za jednu mši stojí.“

vznik Nizozemí

Co víme o Nizozemí? Leží u moře Severního Země je známa svou liberální politikou vůči drogám homosexuálům euthanázii Za symboly Nizozemí se považují větrné mlýny, dřeváky, tulipány, sýr Gouda Hlavou státu je Král Vilém Alexander Konstituční Monarchie Počet obyvatelstva: okolo 16.9 milionu Hlavní město Amsterdam / Haag Největší město Amsterdam Sousedí s Belgií a Německem

Nizozemská válka Nizozemí pod nadvládou Španělska 17 nizozemských provincií- ovládaly téměř polovinu evropského obchodu, nejbohatší část habsburských držav Sever byl spíše protestantský Jih –katolický od 1566 kalvinisté- lidové protikatolické bouře plenění katolických kostelů (obrazoborectví) Španělský král Filip II. chtěl Nizozemí vnutit katolickou víru násilím a tak obnovit pořádek

Král vyslal nového místodržícího, vévodu z Alby, který rozpoutal mimořádný teror- 6 let- represálie-konfiskace, popravy (až 100 tisíc lidí), spolupráce s inkvizicí V čele povstání proti habsburskému teroru - princ Vilém Oranžský, umírněný, usilující o náboženský kompromis Lidová válka gerilového typu- gézové (=žebráci) Nejbojovnější tzv. mořští gézové (neváhali protrhnout hráze a na desítky let znehodnotit půdu), lesní gézové

Vilém I.Oranžský

Povstalci měli podporu Francie, Anglie 1581- stavy Utrechtské unie (sedm severních provincií+ Gent, Ypres, Bruggy, Antverpy)- prohlásily španělského krále za sesazeného a vyhlásily nezávislost Spojených nizozemských provincií (Na hlavu Viléma Oranžského vyhlášena odměna, 1584 zavražděn)

Boje pokračovaly- 1607 nizozemské loďstvo rozdrtilo španělskou flotilu u Gibraltaru Formálně nový stát uznán mírem vestfálským 1648 Jižní provincie, tzv. Španělské Nizozemí= dnešní Belgie- zůstaly pod habsburskou nadvládou Nizozemí se stalo evropskou mocností.

Rusko v 16.století

Ivan IV.(1547 – 1584)  se nechal jako první z moskevských knížat korunovat ruským carem (titul car byl obdobou byzantského a západního císařského titulu). K posílení a centralizaci carské moci provedl správní, hospodářské, vojenské a právní reformy. Pronikl na východ území a obsadil jej; připojil rozsáhlé oblasti v povodí Volhy. Chtěl ovládnout také Balt (přímé spojení s ostatní Evropou), a tak musel bojovat s Polskem a se Švédskem. To se mu však nepodařilo (hlavně kvůli tomu, že si nedokázal podřídit ruskou šlechtu). Postupem času se Ivan stával více a více psychicky labilní, což způsobilo, že byla vyvražděna část šlechty. Jeho vláda zemi vyčerpala a uvedla do dlouhodobé krize. Ivan Hrozný /Hrozivý Ива́н Гро́зный​

Car zavraždil svého syna, (záchvat vzteku) vymřel rod Rurikovců, nastalo období boje o trůn

Po Ivanovi IV. vládl jeho syn - slabý car a ve skutečnosti místo něj vládl jeho nevlastní bratr Boris Godunov - v roce 1598 zvolen carem. Za jeho vlády přibylo k Rusi část Sibiře a Kavkazu. Godunov se vypořádal s vnitřním odporem šlechticů a podařilo se mu po dlouhodobých nepokojích konsolidovat stát. Po jeho smrti nastává obdobízmatků. V roce 1613 nově zvolený panovník z rodu Romanovců, Michal Fjodorovič. Romanovská dynastie vládla v Rusku až do revoluce v únoru (březnu) roku 1917