FOTONÁSOBIČ Šárka Trochtová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotonásobiče Martin Pavlů Zdeněk Švancara Petr Marek
Advertisements

Scintilační detektory lineární odezva na energii rychlá časová odezva diskriminace podle tvaru pulsů.
Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrická kamna 2.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
METODA LINEÁRNÍ SUPERPOZICE SUPERPOSITION THEOREM Metoda superpozice vychází z teze: Účinek součtu příčin = součtu následků jednotlivých příčin působících.
VY_52_INOVACE_04_02_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Možnosti úspor energie při osvětlování Jednoduché tipy a triky využitelné ve škole i v domácnosti.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Fyzika – Diody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_17.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Usměrňovač alternátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Elektroerozívní metody obrábění. jev založený na odebírání částic povrchových vrstev materiálů úběr materiálu je vyvolán periodicky se opakujícími elektrickými.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
1 MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby  12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby  11 vnitřního povrchu duté plochy 3. Mnohonásobné.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceJedno.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Marek Bílý Fotoelektrický jev. Obecně Jev, při němž jisté vodiče ( i polovodiče) vypouštějí elektrony v závislosti na elektromagnetickém záření Jev rozdělujeme.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Lukáš Polák.
28. Elektrický proud v polovodičích
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Transformátory.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektromagnetická slučitelnost
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Základní formy prodeje
Elektromagnetická slučitelnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Základní vlastnosti antén
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Další součástky s jedním přechodem PN
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autoři: Zdeněk Švancara Petr Marek Martin Pavlů
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Normály elektrických veličin
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Analogové násobičky.
Rezistory a jejich řazení.
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Digitální učební materiál
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Člověk a technika – PRINCIPY PŘÍSTROJŮ
Transkript prezentace:

FOTONÁSOBIČ Šárka Trochtová

Fotonásobič elektro–optický přístroj pro měření malých hodnot světlených veličin

Základní princip fotonásobiče fotoemise foton dopadem na fotokatodu vyráží do vakua fotoelektrony sekundární emise urychlený elektron dopadem na elektrodu vyráží sekundární elektrony

Fotoemise přeměna světelného kvanta na výstupní práci a kinetickou energii fotoelektronu počet emitovaných elektronů úměrný světlené intenzitě kinetická energie emitovaných elektronů nezávislá na světlené intenzitě velikost fotoproudu dána vztahem: If = k(λ) ∙ Φ

Sekundární emise dopadem urychlených fotoelektronů dochází k emisi sekundárních elektronů z elektrody (dynody) koeficient sekundární emise dán vztahem: σ = I(sek)/I(prim) sekundární elektrony jsou elektrickým polem vedeny na systém dalších dynod a dochází k opakujícímu se procesu sekundární emise elektrony z poslední dynody dopadají na anodu, jejíž proud je dán vztahem: Ia = σn ∙ If = S ∙ Φ

Vlastnosti fotonásobiče zesílení závislé na materiálu dynod a velikosti napájecího napětí odporový dělič s kondenzátory temný proud proud protékající fotonásobičem bez osvětlení fotokatody dán termoemisí fotokatody a dynod, emisí vlivem elektrického pole

Konstrukce fotonásobiče minimální ztráty elektronů vhodné rozložení elektrického pole zamezení vzniku prostorového náboje dostatečně velký koeficient sekundární emise dynody

Použití fotonásobiče citlivé měřiče osvětlení a světelného toku v UV, VIS a IR oblasti detektory rentgenového a Čerenkovova záření, radiace měření činitelů odrazu a prostupu, kontrola znečištění součástí scintilačních detektorů výhody fotonásobiče velká plocha pro příjem záření rychlá odezva velký zisk a nízký šum

Budoucnost fotonásobičů miniaturizace a cena fotonásobiče nahrazovány polovodičovými detektory PIN dioda lavinová fotodioda

Děkuji za pozornost