SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Advertisements

Houby II..
Zástupci našich hub Přírodopis – 6. třída Spustit test.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ. POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ.
HOUBY Barbora Fornůsková.
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Říše: Houby vyvinuty z řas, které ztratily chloroplasty
Houby 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POZNÁVACÍ ČÁST HOUBY BIOLOGIE - PRIMA
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
HOUBY.
Třída Agaricomycetes Houby stopkovýtrusné.
Stopkovýtrusé houby - opakování
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Muchomůrka růžovka (masák). muchomůrka zelená muchomůrka tygrovaná.
DUM II. /4. houby Bc. Zdeněk Klíma. Houby Zakroužkujte na obrázku houby.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Les - rostliny, houby-prezentace
HOUBY poznávačka.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
HOUBY.
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Slizovka.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Houby a lišejníky.
Člověk a jeho svět 4. ročník
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr3_17_Houby TEMA: Houby
H O U B Y II – JEDOVATÉ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS
Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012.
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
HOUBY ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_09
Poznáváme stopkovýtrusé houby
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Téma: Člověk a jeho svět – Prvouka
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Houby Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_05(20) Autor Ing. Petra Pechová

Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s rozdělením a použitím hub v kuchyni. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

Houby P. Pechová, 2012

Houby Získáváme náhodným sběrem Některé je možné pěstovat (žampiony, hlíva ústřičná) Považujeme za pochutinu (nižší výživová hodnota i stravitelnost) Horší stravitelnost způsobuje chitin (je v houbách obsažen místo vlákniny) Charakteristická chuť a vůně

Složení hub 90 % vody Vitamíny B, D Minerální látky – zinek, měď Neobsahuje škrob, ale inulin

Rozdělení hub Jedlé – hřiby, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, pýchavka, křemenáč, liška, … Nejedlé – nejsou jedovaté, ale mají nepříjemnou chuť a zápach – čirůvka mýdlová, ryzec kravský, podhřib žlučový Jedovaté – způsobují otravu, někdy až se smrtelnými následky – muchomůrka zelená, tygrovaná, závojenka olovová, čirůvka podvinutá

Lanýž černý Roste pod zemí v chráněných dubových lesích Při vyhledávání pomáhají specielně vycvičení divocí vepři Francouzská a italská kuchyně Řadí se k pochoutkám, je vzácný a velmi drahý

Použití hub v kuchyni Vždy tepelně upravujeme (výjimka – lanýže a žampiony) Polévky, omáčky, zapékáme, omelety, nákypy, mletá masa, paštiky, náplně, samostatné pokrmy Konzervace – sušení, sterilace ve vl. šťávě, ve sladkokyselém nálevu, zamrazujeme

Kontrolní otázky: Jak rozdělujeme houby? Jaké je použití hub v kuchyni? Najděte na internetových stránkách Lanýž černý.

Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com