„Barokní filosofie“ Racionalismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Leibniz a racionalismus
Noetická filozofie 17. a 18. století
Noetická filozofie 17. a 18. století
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Blaise Pascal 9.Červen 1623 Clermont – 19. Srpen 1662 Paříž
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Baruch Spinoza, Gottfried Wilhelm Leibniz Autor: Mgr. Šárka.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
RENÉ DESCARTES OB21-VVP-HUM-JOH-L
Racionalismus Název školy
SPINOZA A LEIBNIZ RACIONALISMUS.
Předpoklady a historické souvislosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Albert Camus Barbora Vaňková.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Filozofie empirismu, racionalismu
Filosofie křesťanského středověku
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Platón & „objektivní idealismus“
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ Bičíková, Cihelková, Kubová, Wünschová.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
K novověké filosofii 16.–17. století
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Filosofická antropologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Kognitivní psychologie
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Hodnotové tradice – ctnosti EvP (P-4)
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Člověk a příroda Fyzika.
Empirismus, racionalismus a experiment
Transkript prezentace:

„Barokní filosofie“ Racionalismus

Racionalismus? Filosofický proud 17. století V protikladu proti empirismu Nejvyšším principem světa je rozum (ratio) Apriorní předpoklady poznání Předchůdci: Demokritos, Platon

René Descartes latinsky Renatus Cartesius *31.3.1596 – †11.2.1650 francouzský filosof a matematik V letech 1619–1621 se snad účastnil i třicetileté války (mj. bitvy na Bílé hoře) Od roku 1629 žil v Holandsku, odkud v roce 1649, krátce před smrtí, odjel do Stockholmu na pozvání švédské královny. Dílo: Rozprava o metodě, Úvahy o metafyzice, První filosofie.

Metoda Pochybování o všem okolo nás i nás samých. Nalezení jistoty našeho pochybování. Pochybování se děje v myšlení -> jistota myšlení. Myslím tedy jsem – Cogito ergo sum -> existuji já. Myslím Boha jako ideu nekonečné, všemocné a vševědoucí bytosti, což je něco, co přesahuje mě samotného a tudíž nemůže být ze mě samotného a tím pádem musí také existovat -> existence Boha Bůh je dobrý a pravdomluvný a nemůže mě tedy klamat a tím ustanovuje pravdivost myšlení a světa.

Zavádí vědeckou metodu Jak se tedy mýlíme? Zavádí vědeckou metodu Přijímat jen to, co se mi samo představuje tak jasně a zřetelně, že o tom nemohu pochybovat. Každý problém rozdělit na co nejjednodušší části, které lze bezpečně poznat. Postupovat od jednoduchého ke složitému v pořadí. Sestavit úplné seznamy a obecné přehledy, aby bylo jisté, že jsme na nic nezapomněli.

Ontologie

Další disciplíny Matematika: analytická geometrie, kartézský systém souřadnic Fyzika: spis O světě, Optika – lom světla, čočky, mikroskop, vysvětlení meteorologických jevů. Psychologie: Vášně duše, 6 základních emocí (láska, nenávist, podiv, žádostivost, radost, zármutek) Biologie – zvířata - automaty

Okasionalismus Podescartovští filosofové Vztah duše a těla Occasio – příležitost Problémy? Nicolas Malebranche …

Blaise Pascal 1623 Clermont – 1662 Paříž Framcouzský matematik, fyzik, teolog a filosof Hluboká skepse Obránce křesťanství „Pascalova sázka“ Dílo: Myšlenky

Baruch Spinoza Baruch = latinsky Benedikt *1632 Amsterdam – †1677 Hagg Vyloučen z židovské obce Brusič čoček Dílo: Traktát o pokroku rozumu, Stručné pojednání o Bohu, člověku a jeho štěstí; Teologicko-politický traktát, Etika vyložená na geometrický způsob, hebrejská gramatika …

Metafyzika Monista, panenteista Tvořící podstata Stvořená podstata Atributy absolutně nekonečnou bytost Mody jediné substance Látka a duch

Etika a Politická filosofie Vychází z Hobbesova pojetí společenské smlouvy Přírodní zákonitosti -> zákony přírodní, morální, duchovní Svoboda – ovládání svých vášní Etika je základ politiky -> demokracie

J.G.W.Leibnitz *1646 Lipsko – †1716 Hannover Německý filosof a matematik Knihovník a dvorní rádce v Hannoveru Dílo: Nová soustava přírody Monadologie Principy přírody a milosti Nová úvaha o lidském rozumu Teodicea: Pojednání o dobrotě Boha, svobodě člověka a původu zla

Monády Body Síly a silová centra Duše Individua Bůh Pluralismus Předzjednaná harmonie

Teodicea Bůh stvořil svět nejlepším možným způsobem. Utrpení a zlo? Teodicea (ospravedlnění Boha) Metafyzické zlo Fyzické zlo Morální zlo

Děkuji za pozornost Vít Procházka