Daňový systém v SRN V Praze, dne 14.11. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Daně.
Struktura daní v ČR.
Daň z příjmů právnických osob
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Daňová teorie a politika
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daňové vztahy k zahraničí
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Druhy daní Daně FO.
Daň darovací Darování majetku =
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Zamezení dvojího zdanění
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
1 Daňový systém v SRN V Praze, dne I. Německý daňový systém 1. Druhy daní a právní formy 2. Daňová povinnost 3. Zdanění fyzických osob.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Společná ustanovení.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Daň z příjmů právnických osob
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Zdaňování ostatních příjmů
Daňový systém v SRN V Praze, dne
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Daňový systém v SRN V Praze, dne 14.11. 2016

I. Německý daňový systém 1. Druhy daní a právní formy 2. Daňová povinnost 3. Zdanění fyzických osob 4. Zdanění právnických osob 5. Živnostenská daň 6. Jiné daně (daň z přidané hodnoty, daň z nemovitostí atd.) 7. Dohoda o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo 8. Právo Evropského společenství

1. Druhy daní a právní formy Nejdůležitější druhy daní přímé daně daň z příjmu fyzických osob daň z příjmu právnických osob živnostenská daň nepřímé daně daň z přidané hodnoty, spotřební daně

1. Druhy daní a právní formy • Ostatní daně dědická a darovací daň z nemovitostí a daň z nabytí věcí nemovitých

1. Druhy daní a právní formy Nejdůležitější právní formy osobní společnosti (z daňového hlediska jsou považovány za transparentní) veřejná obchodní společnost (OHG) komanditní společnost (KG) sdružení (GbR) společný podnik tichá společnosti

Druhy daní a právní formy • Kapitálové společnosti (právnické osoby) společnost s ručením omezeným (GmbH) sdružení podnikatelů (omezené ručení) NOVÉ akciová společnost (AG) evropská společnost (SE) komanditní společnost na akcie (GmbH & Co AG) družstva

Druhy daní a právní formy Sdružení podnikatelů (omezené ručení) zvláštní forma GmbH na společnost se vztahují právní předpisy pro GmbH výše základního jmění je min. 1 € 25% zisku po zdanění musí být přidělováno do rezervního fondu až do dosažení částky 25.000,- € ručení ve výši majetku společnosti – zásadně se neručí osobním majetkem zpočátku je možné rychlé předlužení vzhledem k nízkému vlastnímu jmění

2. Daňová povinnost Neomezená daňová povinnost (§ 1 odst. 1 a 2 zákona o daních z příjmů) fyzické osoby, které mají v SRN trvalé bydliště nebo se zde obvykle zdržují Omezená daňová povinnost (§ 1 odst. 4 zákona o daních z příjmů) zahrnuje příjmy fyzických osob, daňových nerezidentů, jež plynou ze zdrojů v SRN

3. Zdanění fyzických osob Neomezená daňová povinnost fyzických osob, které mají v SRN trvalé bydliště nebo se zde obvykle zdržují, se vztahuje na příjmy plynoucí ze zdrojů na území SRN i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí (§ 1 odst. 1 zákona o daních z příjmů) Poplatníci s omezenou daňovou povinností zdaňují pouze příjmy plynoucí ze zdrojů v tuzemsku definované v § 49 zákona o daních z příjmů. Zisky osobních společností jsou rozděleny mezi společníky, kteří je zdaňují DPFO.

3. Zdanění fyzických osob Součet příjmů ze sedmi druhů příjmů (= základ daně): 1. příjmy ze zemědělské výroby a lesního hospodářství 2. příjmy z podnikání 3. příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti 4. příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky 5. příjmy z kapitálového majetku 6. příjmy z pronájmu 7. ostatní příjmy ve smyslu § 22 zákona o daních z příjmů

3. Zdanění fyzických osob Zohlednění specifických podmínek poplatníka s neomezenou daňovou povinností (od základu daně se odčítají tzv. mimořádné výdaje a mimořádné náklady – tzn. různé náklady a výdaje, které nejsou považovány za daňově uznatelné, mohou být ale uplatněny jako položky snižující základ daně) Nezdanitelná část základu daně na poplatníka ve výši 8.004 Euro pro svobodné a ve výši 16.008 Euro pro manžele Progresivní sazba daně (14% až 42%, od 250.000,- Euro výše = 45%) Zvláštní sazba daně z příjmů z kapitálového majetku dle druhu kapitálového majetku (20%, 25%, 30% a 35%) – platí jako záloha na DPFO popř. DPPO Od roku 2009 zvláštní sazba daně z příjmů z kapitálového majetku ve výši 25%

3. Zdanění fyzických osob U příjmů ze závislé činnosti zaměstnavatel odvádí daň ze závislé činnosti a funkčních požitků Zdanění probíhá na konci roku Je možné společné zdanění manželů

3. Zdanění fyzických osob Odvody nad rámec daně z příjmů fyzických osob Příspěvek na solidaritu vyměřovacím základem je vyměřená daň z příjmů fyzických osob sazba 5,5%

3. Zdanění fyzických osob Církevní daň vyměřovacím základem je daň z příjmů fyzických osob odčitatelná položka od vyměřovacího základu daně z příjmu fyzických osob sazba daně závisí na spolkových zemích a vyznání (většinou 9%) právnické osoby církevní daň neplatí

3. Zdanění fyzických osob Pojistné na sociální zabezpečení povinné odvody vyměřovacím základem je hrubý příjem pojistné (napůl zaměstnavatel a zaměstnanec) na: zdravotní pojištění – 14,90% (dř.14,3%) zvláštní sazba zdravotního pojištění – ca. 8 Euro měsíčně pojištění na péči – 1,95% zvláštní sazba pojištění na péči – 0,25% (jen svobodní zaměstnanci) důchodové pojištění – 19,90% pojištění pro případ nezaměstnanosti – 2,80% odvod zaměstnavatele (0,41% ze mzdy), v případě insolvence je zaměstnancům poskytována náhrada mzdy Maximální vyměřovací základ – důch.poj. 66.000,- Euro, zdrav.poj. 45.000,- Euro

3. Zdanění fyzických osob Příklad výpočtu: svobodný poplatník s příjmy ze závislé činnosti (zdaňovací období 2014) – pouze daň

3. Zdanění fyzických osob Příklad výpočtu: svobodný poplatník s příjmy ze závislé činnosti (zdaňovací období 2014) – s pojistným na soc. zabezpečení

3. Zdanění fyzických osob • sazba daně 25% • paušální daň

3. Zdanění fyzických osob Příklad: manželé, společné zdanění, 1 dítě, příjmy ze závislé činnosti dosahuje jen jeden z manželů - jen daň

3. Zdanění fyzických osob Příklad: manželé, společné zdanění, 1 dítě, příjmy ze závislé činnosti dosahuje jen jeden z manželů – daň s pojistným

3. Zdanění fyzických osob Zdanění osobních společností nepodléhá dani z příjmů fyz. osob – transparentnost podléhá živnostenské dani jednotný a oddělený výpočet zisku na úrovni společnosti pokud si společník nevyplatí zisk - zdanění sazbou 29,8% - pokus o srovnatelnost s kapitálovými společnostmi pokud si společník zisk vyplatí, dodatečné zdanění sazbou 25% příjmy z dividend podléhají zdanění příjmů z kapitálových účastí – zdaňuje se 60%

4. Zdanění právnických osob Daň z příjmů právnických osob Právnické osoby se sídlem v SRN mají neomezenou daňovou povinnost Zahraniční právnické osoby mají omezenou daňovou povinnost a zdaňují příjmy plynoucí ze SRN Základem daně jsou zdanitelné příjmy snížené o náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmů a odečitatelné položky

4. Zdanění právnických osob rovnoměrná sazba daně (15%) právnické osoby neplatí církevní daň právnické osoby jsou povinny odvádět příspěvek na solidaritu (5,5% daně z příjmu právnických osob) oddělené zdanění právnické osoby a jejích společníků

4. Zdanění právnických osob Dividendy společníků – fyzických osob – podléhají zvláštní formě srážkové daně se sazbou 25% (v případě osobní společnosti zdanění příjmů z kapitálových účastí) jako daňové uznatelné náklady platí výdajový paušál ve výši 801,- Euro Pokud je společníkem právnická osoba, je 95% dividendy osvobozeno od daně výdaje s tím související jsou v plné výši odčitatelné

4. Zdanění právnických osob Zdanění v rámci zvláštní formy srážkové daně od roku 2014

5. Živnostenská daň Zdanění podnikatelů (§2 čI. 1 zákona o živnostenské dani a § 15 ZDP) a kapitálových společností (§2 čl. 2 zákona o živnostenské dani) daň nezávisí na právní formě komunální daň, tzn. tuzemský charakter Koeficient pro výpočet daně stanoví obec – (např. koeficient 447% pro město Norimberk). Pokud by obec nestanovila vyšší koeficient, k čemuž dochází málokdy, činí základní koeficient 200% Vyšší koeficient pro výpočet daně ve velkoměstech (Mnichov 490%, Frankfurt 460%)

5. Živnostenská daň Průměrný koeficient v SRN činil v roce 2014 387% jednotná základní sazba 3,5 Nezdanitelná část základu daně ve výši 24.500 EUR pro fyzické osoby a osobní společnosti Od zdaňovacího období 2008 není živnostenská daň uznatelná (nesnižuje základ daně)

5. Živnostenská daň U osobních společností se započítává 3,8 násobek sazby živnostenské daně na DPFO (§ 35 odst. 1 ZDP) = výrazné snížení zdanění pozor však na maximální částku snížení daně – při koeficientu vyšším než 360% není možné další snižování

5. Živnostenská daň Základ daně je násobkem zdanitelného výnosu z podnikání a sazby daně (3,5%) Daňová povinnost je násobkem základu daně a koeficientu pro výpočet daně

5. Živnostenská daň Příklad: živnostenská daň kapitálové společnosti procentní sazba základu daně: 3,5% koeficient pro výpočet daně (H): 447% živnostenská daň = 3,5% * H/100 * (výnos z podnikání -živ.daň) živnostenská daň = H / (H+2410) * výnos z podnikání např. u výnosu z podnikání ve výši 100.000 Euro živn. daň = 447 / (447+2410) * 100.000 = 15 646,00 Pozor: od zdaňovacího období 2008 není živnostenská daň daňově uznatelným nákladem!

6. Daň z přidané hodnoty Evropské směrnice pro harmonizaci nepřímých daní Daňovými úpravami nesmí být omezováno dodání zboží a poskytování služeb v rámci EU (čl. 93 smlouvy o Evropském společenství) Výsledek harmonizace v zemích Evropské unie - okamžitý nárok na odpočet daně od roku 1968

6. Daň z přidané hodnoty Zdaněna jsou všechna plnění sloužící ekonomické činnosti Daň odvádí konečný spotřebitel

6. Daň z přidané hodnoty Sazba daně z přidané hodnoty činí19% Snížená sazba daně ve výši 7% se uplatňuje mimo jiné na služby právnických osob, které slouží výlučně obecně prospěšným, dobročinným a církevním účelům, dále na knihy a některé potraviny.

8. Jiné nepřímé daně Spotřební daň: tabákové výrobky 8,27 centů/ks Káva 2 - 5 Euro /kg Lihoviny 1.300 Euro / hl Šumivá vína 50 - 150 Euro / hl Minerální oleje benzín: 65,45 centů / l nafta: 47 centů / l zemní plyn: 53 centů / kWh tekutý plyn: 43 centů / kWh Pivo 8 - 12 Euro / hl Elektřina Lihovinové míchané nápoje 20,50 Euro / 1 MWh 5.500 Euro / hl alkoholu Kromě toho: daň z vinných nápojů s vyšším obsahem alkoholu, daň z loterií a sázek hl = Hektoliter MWh = Megawattstunde

Daň z nabytí věcí nemovitých • Plátci jsou osoby podílející se na nabytí. • Předmětem daně není jen převod vlastnického práva • Předmětem daně je převod podílů na kapitálové společnosti, která vlastní nemovitost • Sazba daně - 3,5%, sazba daně v Berlíně 4,5% • Daň vybírá stát, sazbu daně určuje spolková země

Daň z nemovitostí • Plátcem je zpravidla vlastník nemovitosti • Daň vybírají obce • Sazba daně - 0,35% z hodnoty nemovitostí • Koeficient určuje obec a pohybuje se mezi 150 – 660%

Daň dědická a darovací • Dani dědické a darovací podléhá nabytí pozůstalosti, dary a účelové dotace. Poplatníkem je nabyvatel, u darů i dárce. • Rozdělení do stupňů vyjadřujících vztah poplatníka k zůstaviteli, resp. dárci sazba I. stupeň 7-30% II. stupeň 30-50% III. stupeň 30-50% • Při stanovení daňové povinnosti se sčítají dary a dědictví za posledních 10 let

7. Smlouva o zamezení dvojího zdanění ČR - SRN Smlouva o zamezení dvojího zdanění mezi Německem a Československem ze dne 19.12.1980 Srážková daň z dividend - 5%, pokud příjemce vlastní nejméně 25% podílů na základním kapitálu společnosti vyplácející zisk - jinak 15% Srážková daň z licenčních poplatků: 5%

7. Smlouva o zamezení dvojího zdanění ČR - SRN Návrh nové smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi SRN a ČR Stálá „službová“ provozovna: doba trvání 9 měsíců Fiktivní stanovení příjmů stálé provozovny i u osobních společností Příjmy společníka osobní společnosti se považují za příjmy stálé provozovny Dividendy jsou osvobozeny od daně při výši podílů nad 10%

8. Právo EU Směrnice Rady o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států ( (EHS č. 90/435 z 23.7.1990): Nedochází ke zdanění dividend resp. nepřímý zápočet daně; není vyměřována srážková daň z dividend Směrnice Rady 2003/49/ES ze dne 3.6. 2003 o společném systému zdanění úroků a licenčních poplatků mezi propojenými osobami (ve znění směrnice z 26. a 29.4.2004)