Přechod: škola – zaměstnání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Seite 1 GOETHE-INSTITUT PRAHA PRAHA, Seite 2 ČÍM JE GOETHE-INSTITUT?  KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ INSTITUCÍ  ZÁKLADEM NAŠÍ PRÁCE JE SPOLUPRÁCE.
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
Kanton St.Gallen Kantonsbibliothek Vadiana Amt für Kultur Vzdělávání knihovníků ve Švýcarsku Liberec, 10. května 2012 Bernhard Bertelmann.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
SPOLEČNĚ PRO REGION Podpora odborného školství v Letohradě.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
UNIV 2 Kraje – Kraj Vysočina Mgr. Zdeněk Musil. Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou, s.r.o.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Škola je držitelem certifikátu kvality řízení ISO 9001:2000.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Organizační struktura
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Programátor CNC strojů
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Poděbradská 93, Pardubice Tel: Vypracoval: Lukáš Nekola V rámci předmětu: Technologie.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Personální plán pro podnikatelský plán
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Podpora přechodu žáků ze základní školy na střední školu v Mostě Agentura pro sociální začleňování: přímá pomoc obcím v sociálně.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Vyučení. Duální odborné vzdělání Mag. Michael Gassner Hospodářská komora Dolního Rakouska, oddělení – vzdělávání.
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Ostravská univerzita (1991 → )
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Rozvoj výuky cizích jazyků
Effective School Management Comenius Regio
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Přechod: škola – zaměstnání Pohled na záruky v oblasti odborného vzdělávání ve Vídni Dr. Eva Krennbauer EdTRANS 9.4.2013

Průběh Krátké obeznámení se s výchozí situací Bod 1: Vzdělávání v podniku (integrative betriebliche Lehrausbildung - IBA) nebo ve firmě / instituci, která ve spolupráci s úřadem práce nabídne a poskytne praxi studentům odborného učiliště, kterým se nepodaří zaměstnat se v podniku (überbetriebliche Lehrausbildung - ÜBA) Bod 2: Získávání pracovních návyků a samotná příprava na pracovní povinnosti

10,9% 18–24-letých nedokončilo v roce 20122 Výchozí situace koučování mládeže žáci 9. ročníku 10,9% 18–24-letých nedokončilo v roce 20122 povinnou šk. docházku gymnázium / odborná škola 91,2% mladistvých po ukončení povinné školní docházky pokračuje ve studiu1 v podniku (IBA) „učení“ ve smluvní firmě / instituci (ÜBA) 16.574 žáků v 9. ročníku (2010/2011) 1 zaměstnání / brigáda 8,8% (cca. 1.460) mladistvých po ukončení povinné školní docházky neporačuje ve studiu1 projekty „získávání pracovních návyků“ NEETs (not in education, employment or training) - mladiství, kteří se dále nevzdělávají, ani nepracují 1) zdroj: Statistik Austria, Schulstatistik, betrifft SchülerInnen des SJ 2010/2011 und Übertritte in Schulbildung im SJ 2011/2012. 2) zdroj: ESL Anteil Wien 2012, Qualifikationsplan Wien 2020, betrifft Jugendliche der Altersgruppe 18 – 24 (etwa 16.500)

Bod 1: Vzděláváni v podniku (IBA) a ve smluvní firmě / instituci (ÜBA) Čísla ke vzdělávání učňů ve Vídni v roce 2013* Celkový počet učňů 18.226 ... z toho ve smluvní firmě / instituci 3.384 19% 1. ročník 5.596 v podniku 4.254 76% ve smluvní firmě / instituci 1.342 24% 3. a 4. ročník 6.918 5.792 84% 1.126 16% * Statistika WKW „Lehrlinge in Wien“ - učňové ve Vídni

Bod 1: Vzděláváni v podniku (IBA) a ve smluvní firmě / instituci (ÜBA) Čísla absolventů odborných učilišť v roce 2012/13 ve Vídni 7.026 mladistvých ukončilo v roce 2012 studium na učilištích, z toho: 1.524 studium přerušilo (21,7%) 5.498 (88,3%) absolvovalo kompletní školní docházku, přičemž: 4563 (83%) úspěšně složilo zkoušku a získalo výuční list 456 (8,3%) propadlo u závěrečné učňovské zkoušky 472 (8,6%) se nedostavilo ke zkoušce V roce 2012 ukončilo studium na učilištích 928 mladistvých (17%), kteří buď propadli u závěrečné zkoušky nebo se k ní vůbec nedostavili. * Statistika WKW „Lehrlinge in Wien“ – učňové ve Vídni

Bod 1: Vzděláváni v podniku (IBA) a ve smluvní firmě / instituci (ÜBA) Učňové v podniku Učňové ve smluvné firmě / instituci Učení IBA ÜBA I/II IBA (VL/TQL) Koučování učňů* c´mon app Early Complete poradenství Poradenství a podpora (školní psycholog) KUS (kulturní a sportovní sdružení vídeňských učilišť) Odborná asistence Odborná asistence Práce s mládeží Doučování přímo v dané škole KUS také nabízí doučování podpora při studiu Doučování Doučování ve smluvné firmě Příprava na závěrečnou zkoušku Příprava na závěrečnou zkoušku ve smluvné firmě Individuální podpora* další podpora Podpora v podniku *ausgenommen: Gebietskörperschaften, Parteien und selbständige Ausbildungseinrichtungen

Školní psycholog, učitel, doučování, etc. „Early Complete“ Střední odborné učiliště Školní psycholog, učitel, doučování, etc. Early Complete Mládež Koučing učňů C´mon app ÜBA Odborná komise Podpora Další nabídky podpory

Výchozí situace gymnázium / odborná škola žáci 9. ročníku „učení“ koučování mládeže Koučování mládeže žáci 9. ročníku gymnázium / odborná škola 10,9% 18–24-letých nedokončilo v roce 20122 povinnou šk. docházku 9.452 15-24-letých absolvovalo v roce 20133 koučování mládeže - JUCO 91,2% mladistvých po ukončení povinné školní docházky pokračuje ve studiu1 v podniku „učení“ ve smluvné firmě / instituci 16.574 žáků v 9. ročníku (2010/2011) 1 zaměstnání / brigáda 8,8% (cca. 1.460) mladistvých po ukončení povinné školní docházky neporačuje ve studiu1 projekty „získávání pracovních návyků“ 12,2% 16-24-letých patří mezi NEETs4 NEETs (not in education, employment or training) - mladiství, kteří se dále nevzdělávají, ani nepracují 1) zdroj: Statistik Austria, Schulstatistik, betrifft SchülerInnen des SJ 2010/2011 und Übertritte in Schulbildung im SJ 2011/2012. 2) zdroj: ESL Anteil Wien 2012, Qualifikationsplan Wien 2020, betrifft Jugendliche der Altersgruppe 18 – 24 (etwa 16.500) 3) zdroj: Zahlen 2013 des BSB Wien, betrifft Jugendliche der Altersgruppe 15 bis < 24 4) zdroj: NEETs-Studie des BMASK 2013, betrifft Jugendliche der Altersgruppe 16 – 24. 5) zdroj: Bildungsbezogenes Erwerbskarrieren Monitoring, BMASK, AMS, März 2014, betrifft 15 – 18 jährige nicht in Ausbildung, ev. als Hilfskräfte beschäftigte J. 3.459 15-18-letých nechodí do školy (včetně brigádníků)5

FOKUS 2: Projekty „získávání pracovních návyků“ a vzdělávání Výchozí situace: 8,8% žáků 9. ročníku nepokračuje v dalším studiu. K tomu je potřeba připočítat mladistvé, kteří své „studium“ předčasně ukončili, jakož i ty, kteří se přistěhovali do Vídně, aby zde získali či si doplnili znalosti a kvalifikace. Úspěšný přestup do duálního vzdělávání (střední odborné učiliště + podnik) je ovplyvněn 3 hlavními faktory: Určitá osobní „zralost“ ve smyslu sociálních kompetencí, motivace a sebedůvěry Určitá vyspělost a vzdělání, které jsou potřebné ke zvládnutí nároků Orientace jako základní předpoklad pro výběr profesního zaměření orientace vzdělávání „zralost“

FOKUS 2: Projekty „získávání pracovních návyků“ a vzdělávání AMS včetně BIZ a BBEs / koučování mládeže / další poradná místa = provází procesem, pomáhají s orientací, nabízí poradenství a Case Management, v případe potřeby sprostředkují vhodné vybavení škola „učení“ vzdělávání ve škole orientace vzdělání „zralost“ HS-závěrečné kurzy EPA NEU Dílna pro mládež D/M/E Nachholen and. BO-Angebote Jugendcollege Kurzy německého jazyka BOCO-I A_Fit Brückenkurse BSB * „kvalífikační projekty“ Základní vzdělávání(IE) VoSt Spacelab – PS Wien AMS BSB FSW waff IE/Land DLU Projekt „řemeslo“ § 10 CGW* des FSW 10 Re-start * Pro mladistvé s hendikepem

Bod 2: Projekty „získávání pracovních návyků“ a vzdělávání volný přístup přístup přes úřad práce denní trénink rozvoj perspektiv v dílně vzdělávání průzkumnická činnost volný prostor Spacelab PS Wien vědomostní dílna moduly tréninku koučing sportovní aktivity aktivování nácvik specializace koučování mládeže Ausbildungs- FIT nabídka vzdělávání sociálne- pedagogická podpora BO? základní vzdělávání (IE)

Srdečně děkuji! 04. April 2014