POPIS Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
subjektivně zabarvený
Advertisements

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
Slohové postupy.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název projektu: Moderní škola
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
Slohové postupy a útvary
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na líčení, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru jsou cvičení, na kterých si žáci mohou procvičit.
POPIS = informuje o výsledcích pozorování objektů neživých i živých, o jejich pohybu a činnosti.
POPIS teorie.
subjektivně zabarvený
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
VYPRAVOVÁNÍ.
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
POPIS.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
CHARAKTERISTIKA znaky.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Popis - opakování a procvičování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Slohový útvar CHARAKTERISTIKA
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu Název sady:Funkční styly pro 2.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
TEORETICKÁ ČÁST VYPRAVOVÁNÍ. Vypravování – útvar slohového postupu vyprávěcího Využití  v umělecké literatuře – základ epických děl (povídek, románů,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_09_SLOH_A_KOMUNIKACE.
MOTIVACE Práce do skupin – ústní cvičení Co jste naposledy vyráběli v pracovních činnostech? Stručně popište. Zhodnoťte. Práce do skupin – ústní cvičení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis (základní slohový postup) Název sady:Funkční styly.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – odborný popis Název sady:Funkční styly (prostě sdělovací,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Jitka Bradáčová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Čj.7.Bra.16 _popis_umeleckeho_dila.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Subjektivně zabarvený popis - líčení
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Mgr. Michal Oblouk HLAVNÍ MYŠLENKY TEXTU.
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
7. ročník Michaela Hantková
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
Funkční styl odborný.
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_12_INOVACE_Rů_I_11 Popis uměleckého díla
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

POPIS Mgr. Michal Oblouk

POPIS statický – tj. popis předmětu dynamický – tj. popis děje prostý informuje o výsledcích pozorování objektů živých i neživých a o jejich pohybu a činnosti může být: statický – tj. popis předmětu dynamický – tj. popis děje prostý odborný umělecký subjektivně zabarvený (líčení)

POPIS PŘEDMĚTU informuje o jeho vzhledu a vnitřní stavbě tak, abychom si ho dovedli představit bývá doprovázen obrázky, grafy a schématy vychází se od popisu celku a postupuje se k částem soustředíme se na hlavní, podstatné a nápadné části a vlastnosti zachováváme zvolený postup od blízkého k vzdálenému, zpravidla pak zleva doprava a zdola nahoru jazyk – výstižná podstatná a přídavná jména, příslovce, předložky, plnovýznamová slovesa

POPIS DĚJE zachycuje opakující se události všímá si časových a místních vztahů mezi ději živý, jasný, postupně uspořádaný jazyk – slovesa, časová a místní příslovce, předložková spojení, spojovací výrazy, přirovnání

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU popis děje – stojí na rozhraní vyprávění a popisu vystihuje činnost, jak její jednotlivé části následují za sebou v logicky stanoveném pořadí, v časové posloupnosti zachycuje opakující se události, všímá si časových a místních vztahů mezi ději srozumitelnosti pomáhají nákresy, obrázky návod, jak zacházet s nějakým strojem nebo přístrojem, jak ho uvést do chodu výroba nebo oprava nějakého předmětu návod na sestavení a použití předmětu kuchařský recept

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU jazykové prostředky: odborné názvy (termíny), výrazy bez citového zabarvení, dějová slovesa (1. osoba množného čísla způsobu oznamovacího nebo 2. osoba množného čísla způsobu rozkazovacího), časová příslovce, podstatná jména slovesná, jednoduché věty, VV časové a účelové, číselné údaje osnova: 1. Úvod – výrobek, pomůcka, pokus, příprava pracovních nástrojů, potřeb k výrobě, pomůcek 2. Vlastní popis pracovního postupu – postup při zhotovování výrobku, jednotlivé hlavní činnosti 3. Závěr – závěrečné úpravy, dokončovací práce, zhodnocení výroby, využití výrobku, výsledek pokusu

POPIS UMĚLECKÉHO DÍLA zaměřuje se na vystižení základních a nejnápadnějších částí popisovaného předmětu při popisu obrazu se soustřeďujeme na hlavní motiv, popisujeme, co je v popředí a co v pozadí obrazu vždy uvádíme celkový dojem z uměleckého díla a jakými prostředky bylo tohoto dojmu dosaženo důležitá je přehlednost a uspořádanost (od celku k částem, od důležitých částí k méně důležitým) jazykové prostředky: vhodná podstatná a přídavná jména, dějová přídavná jména, příslovce místa, několikanásobné větné členy, postupně rozvíjející přívlastky osnova: 1. Úvod – název díla, autor, technika malby, hlavní motiv 2. Vlastní popis – popředí, střední část (ústřední motiv), pozadí 3. Závěr – celkový dojem

SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS líčení umělecký popis vystihuje osobní vztah člověka k popisované skutečnosti - vyjadřujeme svoje osobní pocity popisujeme na základě našeho vnímání, záleží na našich pozorovacích a vyjadřovacích schopnostech používáme jazykové prostředky, které vyvolávají citovou působivost textu: básnická (metaforická) vyjádření, personifikace, básnické přirovnání, básnický přívlastek (epiteton), dějová slovesa, převaha podstatných a přídavných jmen může se týkat místa, kraje, knihy, hračky z dětství, oblíbeného předmětu… osnova: 1. Úvod – seznámení s popisovaným místem 2. Vlastní líčení 3. Závěr – vztah k místu