ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Advertisements

ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Vaše Evropa Poradenství SOKOLOV, Mgr. Michaela Suchardová, LL.M.
Státní občanství a cizinecký režim
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Státní občanství.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A OBČANSTVÍ
Podpora v nezaměstnanosti
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR I.1. Pojem a základní znaky státu Mgr. Petr Čechák
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Státní občanství Vnitřní správa.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Jsem občanem státu Petr Machala.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Všeobecná deklarace lidských práv
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Státní občanství Správa vnitřní
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Správa sociálního zabezpečení
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob.
Zkoušky pro účely udělení státního občanství České republiky
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Správa sociálního zabezpečení
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
práva a povinnosti občana ČR
Výchova k občanství Právní základy státu – státní občanství
Občan a stát Tato prezentace je zaměřena na roli občana ve státě, jeho práva a povinnosti. Žáci se seznámí se základními pojmy a uvažují nad rolí občana.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Státní občanství Zákon č. 186/2013 Sb. - Zákon o státním občanství ČR.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Státní občanství VY_32_INOVACE_03-43 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU Mgr. Michal Oblouk

OBČAN STÁTU člověk, který patří do určitého státu (obce) být občanem státu znamená, mít vůči němu určitá zvláštní práva a povinnosti, které nemají druzí lidé (cizinci): státní občanství – příslušnost občanská práva a povinnosti – v Ústavě ČR, v Listině základních práv a svobod a v Zákoně o státním občanství úředním dokladem státního občanství je průkaz totožnosti – v ČR občanský průkaz, cestovní pas, příp. osvědčení (potvrzení) o státním občanství ČR Češi jsou také občany Evropské unie

OBČAN STÁTU rozlišujeme tři typy fyzických osob ve státě: státní občan - má specifický státoobčanský poměr ke státu cizinec - má tentýž poměr jako státní občan, avšak k jinému státu bezdomovec - bez státoobčanského poměru k jakémukoli státu Bipolité = osoby s dvojím státním občanstvím, rozlišujeme 2 zásady: ius soli (lat., „právo místa“) = právní zásada, podle které dítě nabývá státní občanství toho státu, na jehož území se narodilo, převažuje v Americe ius sanguinis (lat., „právo krve“) = právní zásada, podle které dítě nabývá státní občanství toho státu, jehož státními občany jsou i jeho rodiče, resp. alespoň jeden z nich, převažuje v Evropě Apatridé = osoby bez státního občanství (tzv. bezdomovci), není nad nimi vykonávána diplomatická ochrana, mohou být vyhoštěni nebo jim nemusí být povolen vstup na území státu

NABÝVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ narozením - alespoň jeden z rodičů je státním občanem ČR osvojením - alespoň jeden z osvojitelů je státním občanem ČR určením otcovství - pokud matka dítěte není státní občankou ČR, ale otec ano, pak dítě nabývá státní občanství ČR dnem prohlášení rodičů o určení otcovství nalezením na území ČR - dítě mladší 3 let nalezené na území ČR, jehož totožnost se nepodaří zjistit, nabývá státní občanství ČR dnem nalezení na území ČR, pokud do 6 měsíců ode dne nalezení nevyjde najevo, že nabylo státní občanství jiného státu udělením (naturalizací) - na žádost podanou prostřednictvím krajského úřadu Ministerstvu vnitra ČR po složení státoobčanského slibu, žadatel musí splňovat následující podmínky: má na území ČR povolen trvalý pobyt nepřetržitě po dobu alespoň 5 let (3 roky u občanů Evropské unie) nebyl pravomocně odsouzen pro trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody prokáže znalost českého jazyka prokáže základní znalost ústavního systému ČR a základní orientaci v kulturně-společenských, zeměpisných a historických reáliích ČR v posledních 3 letech neporušil závažným způsobem povinnosti vyplývající z právních předpisů upravujících vstup a pobyt cizinců na území ČR prokáže výši a zdroje svých příjmů za poslední 3 roky a doloží, že z nich odvádí daň prokáže, že jeho pobyt na území ČR v posledních 3 letech výrazně a bez vážných důvodů nezatěžoval systém státní sociální podpory nebo systém pomoci v hmotné nouzi „Slibuji na svou čest věrnost České republice. Slibuji, že budu dodržovat její Ústavu a ostatní zákony České republiky.“

POZBÝVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ expatriace nikdo nemůže být proti své vůli zbaven státního občanství státní občan ČR pozbývá státní občanství ČR prohlášením o vzdání se státního občanství České republiky – musí splňovat tyto podmínky: trvale se zdržuje v cizině není v ČR přihlášen k trvalému pobytu je zároveň státním občanem cizího státu, nebo žádá o nabytí cizího státního občanství a prohlášení o vzdání se státního občanství ČR činí v souvislosti s nabytím tohoto státního občanství

PÁR POJMŮ… MIGRACE - pohyb obyvatelstva, při němž dochází ke změně bydliště uvnitř státu EMIGRACE – vystěhování obyvatelstva (lidé mají na vybranou, pokud ne, jedná se o vyhnanství), důvody ekonomické, sociální, politické nebo náboženské IMIGRACE – přistěhování obyvatelstva, důvody ekonomické, politické nebo náboženské REEMIGRACE - pohyb obyvatel, který zahrnuje emigraci a zpětnou imigraci

PRÁVA OBČANŮ ČR !zaručena Listinou základních práv a svobod! rozhodovat o důležitých politických, ekonomických, sociálních, kulturních a dalších otázkách volit založit politickou stranu svoboda myšlení a náboženského vyznání svobodně vyjadřovat svůj názor na stávku a demonstraci možnost hlasovat o určitých otázkách v referendu vykonávat jakoukoli veřejnou funkci na poskytnutí pomoci, ztratí-li bez vlastní viny možnost živit sebe a svou rodinu na pravidelné dávky starobního důchodu na dávky sociální pomoci státu na bezplatné školné na ochranu na území cizího státu

POVINNOSTI OBČANŮ ČR znát a dodržovat zákony platit daně a poplatky absolvovat povinnou školní docházku být pojištěn na základě Zákona o nemocenském pojištění být pojištěn u některé z veřejných zdravotních pojišťoven

PRÁVA OBČANŮ EU může se pohybovat (cestovat) po celém území Unie a pobývat či usadit se kdekoliv má právo hledat si pracovní příležitosti a pracovat ve všech členských zemích má právo na stejné zacházení jako zaměstnanci daného státu Evropské unie – zákaz diskriminace v zaměstnání jako osoba samostatně výdělečně činná může poskytovat služby na celém území EU má právo studovat, vzdělávat se, připravovat se na budoucí povolání a uskutečňovat výzkum na území EU může volit a být volen do Evropského parlamentu a dále má právo k němu podávat petice má právo se obracet na evropského ombudsmana či podat stížnost k Evropské komisi má právo na volný přístup ke všem dokumentům Unie a členských států Evropské unie

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_ob%C4%8Danstv %C3%AD_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky http://www.mvcr.cz/clanek/osobni-doklady-642319.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Danstv%C3%AD_Evropsk%C3 %A9_unie https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Danstv%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Ius_soli https://cs.wikipedia.org/wiki/Ius_sanguinis https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Dansk%C3%BD_pr%C5%AFka z https://cs.wikipedia.org/wiki/Cestovn%C3%AD_pas_%C4%8Cesk%C3 %A9_republiky https://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A1_migrace https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%BD_rok_ob%C4%8Dan%C5 %AF