Vitana uhlíková stopa a její praktické využití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Energetický audit.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pasivní dům Marek Švestka.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Společnost Skanska je tu pro vás
PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE KOSMONOSY Zkušenosti s projekty EPC
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
1 Zpráva o životním prostředí Schola Humanitas – SOŠ pro ochranu a obnovu životního prostředí, Litvínov.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Teplárna Otrokovice a.s.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Výroba elektrické energie - obecná část
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
ENERGETICKÁ LIGA Ing. Dušan Balaja,. Z celkového množství energie, které se v Evropě vyrobí, spotřebují: budovy40% doprava32% průmysl28% zdroj UCEEB (ČVUT)
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Zkušenosti se sledováním uhlíkové stopy Airport Carbon Accreditation
Vytápění Dálkové vytápění
Ekologické hotely.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační program životní prostředí
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Výroba elektrické energie - obecná část
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Vitana uhlíková stopa a její praktické využití 31.května 2017 Martina Frolíková Marcela Vojtilová

Historie 1950 Založena značka Vitana 1992 Vitana koupena Rieber & Son 1997 Emarko a Bask koupeny Rieber & Son 2000 Uzavření závodu v Prostějově 2005 Uzavření závodu v Kralupech nad Vltavou 2008 Uzavření závodu v Trnavě 2013 Vitana koupena Orklou

Výrobní závody Koření Polévky, bujony, marinády Rýže/luštěniny

Certifikace v oblasti ekologie/energie

Podpora managementu management společnosti a zároveň společnost Orkla mají snižování energií a také celkový dopad na životní prostředí jako jednu z důležitých priorit probíhá kontinuální měsíční sledování dosažených hodnot pomocí KPI (klíčových indikátorů procesů), měsíční přezkoumání managementu pomocí tzv. score card (přehled posuzovaných parametrů a jejich vyhodnocení s cílem) v letoším roce společnost investuje 15 milionů Kč v oblasti zlepšení dopadů na životní prostředí (investice do ČOV v Byšicích)

Podpora zaměstnanců všichni zaměstnanci jsou zapojeni do programu „iniciativa“ ročně registrujeme více než 300 zlepšení v různých oblastech vybíráme nejlepší nápady a zaměstnance odměňujeme (odměnou jsou různé programy zaměřené na oblast prevence jejich zdraví) každoročně pořádáme interaktivní školení pro zaměstnance v oblasti životního prostředí (nejen)

Uhlíková stopa a kontinuální program na úspory energií program na snižování používaných energií od roku 2010 – sledování spotřeby vody, plynu a elektřiny na denní bázi spolupráce s fy. Nordconsult (Skandinávie) pokrývající provozovnu Byšice se zaměřením na tepelné izolace, el.energii – svícení a další od roku 2012 pokles emisí skleníkových plynů o 8,5 %

VITANA příklady z jednotlivých provozoven

Roudnice nad Labem Snížení spotřeby energií – maximální optimalizace výrobních procesů – plánování výroby Zaměření na nákup zařízení v nízkoenergetických třídách – v expedici instalován úsporný kondenzační kotel Výměna řídícího systému vytápění Plán pro rok 2017: výměna plynového kotle na pufování

Varnsdorf Snížení spotřeby energií – využití tzv. zbytkového tepla z kompresoru pro rekuperaci a následné vytápění Zateplení střechy výrobní budovy Výměna veškerých oken – zabránění únikům tepelné energie Plán pro rok 2017: dokončení výměny oken provoz plynových kotlů pro vytápění provozu na snížený výkon optimalizace plánování výroby

Byšice Snížení spotřeby el. energie díky optimalizaci procesů (např. vysokotlaká hydrolýza) Izolace tepelných vedení - zabránění úniku a nevyužití „tepla“ – výměníková stanice, parní rozvody Snížení spotřeby vody o 6% optimalizací úklidů, CIP Vlastní osmotická výroba pitné vody pro provoz Ekonomizér pro ohřev teplé vody pro provoz Přechod vysokozdvižných vozíků z nafty na CNG, vlastní plnící stanice, pool car na CNG Plán pro rok 2017: Řízení VZT v souladu s provozem linek

Děkuji za pozornost.