L. zasedání Akademického sněmu AV ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mechanismy evaluace kulturních služeb
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Jakub Fischer kandidát na předsedu RVŠ pro období
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
OP VVV.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Příprava operačních programů
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
Transkript prezentace:

L. zasedání Akademického sněmu AV ČR 21. března 2016 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR 1 1 1 1 1

Hlavní body Úvod Zamyšlení nad situací Akademie věd České republiky v uplynulých osmi letech Komunikace s veřejností Závěr 2 2 2 2 2

Zhodnocení situace AV ČR V letech 2009–2013 jsme se svou prací snažili přispět: k odvrácení hrozby destabilizace systému vědy a výzkumu v ČR a propadu financování AV ČR, ohrožujícímu dokonce i samu existenci jejích pracovišť; k zachování demokratického charakteru řízení AV ČR, ale se současným zvyšováním odpovědnosti nás všech za kvalitu dosahovaných vědeckých výsledků. 3 3 3 3 3

Zhodnocení situace AV ČR 4 4 4 4 4

Zhodnocení situace AV ČR 30. červen 2009 Koncem června 2009 jsme byli nuceni svolat první mimořádný Akademický sněm v dosavadní historii AV ČR v důsledku snahy o zavedení tržních principů do oblasti vědy a výzkumu pod heslem „o všechno je třeba soutěžit“ v rámci tzv. Reformy systému VaVaI z roku 2008. 5 5 5 5 5

Zhodnocení situace AV ČR Zároveň jsme se potýkali: s nekvalifikovanými a ve svých důsledcích škodlivými představami o úloze vědy a vzdělání ve společnosti; s nedostatky v komunikaci s představiteli tehdejší RVVI a s oficiálními reprezentacemi průmyslové sféry. 6 6 6 6 6

Výdaje SR na VaVaI Schválené rozpočtové výdaje na VaVaI (mld. Kč) 7 7 Zdroj: AV ČR 7 7 7 7 7

Zhodnocení situace AV ČR Plnění usnesení mimořádného zasedání Akademického sněmu Iniciace jednání s vládou, prezidentem, představiteli všech parlamentních stran a členy věcně příslušných výborů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR. Informační činnost směrem k partnerským institucím doma i v zahraničí včetně Evropské komise. Iniciace informačních a propagačních akcí směrem k veřejnosti a médiím. 8 8 8 8 8

Zhodnocení situace AV ČR Dále jsme usilovali: o zajištění postavení AV ČR a jejích pracovišť jako institucí nejen vědecky respektovaných, ale také dostatečně viditelných ve veřejném prostoru; o přijetí memorand o spolupráci AV ČR se Senátem a s Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. 9 9 9 9 9

Zhodnocení situace AV ČR V letech 2013–2017 jsme se svou prací snažili přispět: ke zvýšení kvality a relevance výzkumu v AV ČR; k řešení konkrétních společenských problémů prostřednictvím Strategie AV21; k rozšíření spolupráce s akademickými institucemi, průmyslovými a komerčními subjekty a s institucemi veřejného sektoru a státní správy. 10 10 10 10 10

Pozitiva Strategie AV21 Zkvalitnění dialogu mezi vědou a českou společností Přirozené propojení základního a aplikovaného výzkumu Posílení spolupráce se vzdělávací a aplikační sférou Podpora české ekonomiky a konkurenceschopnosti Vytvoření expertního zázemí pro efektivní politické rozhodování 11 11 11 11

Ohlasy na Strategii AV21 Jako projev ocenění cílů Strategie AV21 nad ní převzal záštitu premiér České republiky Bohuslav Sobotka.

Zhodnocení situace AV ČR Memorandum o spolupráci mezi Úřadem vlády ČR a Akademií věd ČR Smysl spolupráce obou institucí je dán společným zájmem na zodpovědném politickém rozhodování a schopnosti státu vyrovnávat se se současnými i budoucími výzvami na základě poznatků moderní vědy. 13 13 13 13 13

Zhodnocení situace AV ČR Zřízení CeTTAV – Centra transferu znalostí a technologií Akademie věd ČR „Jsem rád, že nakonec k tomuto kroku došlo v pravý čas. AV ČR nedávno přišla se Strategií AV21, v níž se klade důraz na transfer technologií a spolupráci s firmami jako na jeden z klíčových momentů.“ 14 14 14 14 14

Zhodnocení situace AV ČR Pravidelné hodnocení pracovišť AV ČR mezinárodními hodnotitelskými panely Leitmotivem naší práce bylo úsilí o trvalé zvyšování kvality vědecké činnosti i vědeckého výkonu AV ČR (v letech 2010–2014 se uskutečnilo již 7. kolo hodnocení výzkumné a odborné činnosti našich pracovišť). 15 15 15 15 15

Základní indikátory (2016) Vědecká činnost (AV ČR produkuje 37 % všech významných výsledků výzkumu s 13 % pracovníků VaV v ČR) Vzdělávací činnost (2 019 doktorandů; 519 zahraničních studentů) Spolupráce s aplikační sférou (400 společných projektů a přímých kontraktů s podniky) Patenty a vynálezy (89 přihlášek vynálezů; 78 udělených patentů; 34 zapsaných užitných vzorů) 16 16 16 16 16

Zhodnocení situace AV ČR Dále jsme usilovali: o zajištění výzkumné činnosti AV ČR z hlediska technického a přístrojového vybavení; o úspěšnou realizaci projektů ELI, HiLASE a BIOCEV. 17 17 17 17 17

ELI, HiLASE, BIOCEV Laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech se uživatelským experimentům zpřístupní během roku 2018. Provozní fáze centra HiLASE byla zahájena počátkem roku 2015. Vědecko-výzkumné centrum BIOCEV ve Vestci zahájilo provoz v polovině roku 2016. 18 18 18 18

Zhodnocení situace AV ČR Zároveň jsme se potýkali: s dopady Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací, tzv. „kafemlejnku“. Vítáme proto: Metodiku 2017+, která po dlouhých letech zavádí principy hodnocení obvyklé ve vyspělém světě, a doufáme, že nová pravidla budou brzy dopracována a uplatněna v praxi. 19 19 19 19 19

Zákon o podpoře VaVaI Sledujeme zejména tu část zákona, která se týká zřízení Ministerstva pro výzkum a vývoj. Zákon by měl také přinést systematické a dobře promyšlené propojení národní legislativy v oblasti VaV s legislativou EU, což ve stávajícím znění chybí. Zákon v paragrafovaném znění je aktuálně v meziresortním připomínkovém řízení, které končí 18. dubna 2017. 20 20 20 20 20

Zhodnocení situace AV ČR Klíčovou agendou AV ČR je vztah k vysokým školám 23. říjen 2012 Společné prohlášení předsednictev AV ČR, ČKR a RVŠ o užší vzájemné spolupráci. 16. únor 2017 ČKR společně s AV ČR požadují zvyšování institucionální podpory vědeckovýzkumné činnosti vysokých škol a AV ČR. 21 21 21 21 21

Veřejné z ČR (rozpočtové) Financování VaV (2015) Financování výzkumu a vývoje v ČR (mld. Kč; finanční toky vč. přerozdělení zdrojů) Zdroje financování Veřejné z ČR (rozpočtové) 32 % Veřejné zahraniční 16 % Podnikatelské 51 % Ostatní z ČR 1 % Celkem na VaV 88,7 mld. Kč Užití zdrojů podle sektorů Podnikatelský 54 % Vysokoškolský 25 % Akademie věd 16 % Ostatní v.v.i. 4 % Soukr. neziskový 1 % Zdroj: ČSÚ Podnikatelské zdroje zahrnují soukromé domácí a zahraniční zdroje. Veřejné zahraniční zdroje zahrnují prostředky z evropských aj. fondů. 1) Z toho institucionální prostředky rozpočtové kapitoly AV ČR 4,5 mld. Kč, vysoutěžené grantové a projektové prostředky 3,5 mld. Kč. 22 22 22 22 22

Mezinárodní spolupráce Pokračování tradiční spolupráce s partnerskými institucemi z celého světa. V oblasti evropské integrace Akademická rada průběžně sledovala a aktivně se zapojovala do přípravy a implementace strategických, politických a legislativních dokumentů na národní i evropské úrovni souvisejících s programovým obdobím 2014–2020. 23 23 23 23

Mezinárodní spolupráce Budoucnost neuniverzitních výzkumných institucí a jejich další rozvoj byly hlavními tématy mezinárodní konference „Pražské fórum – Perspektivy evropského neuniverzitního výzkumu po roce 2020“. 24 24 24 24

Komunikace s veřejností Aktivity Střediska společných činností Ve dnech 8.–10. června 2017 se uskuteční třetí ročník Veletrhu vědy v PVA EXPO Praha v Letňanech. Otevřená věda – popularizace VaV a podpora badatelsky orientované výuky na základních a středních školách.  25 25 25 25

Komunikace s veřejností Cyklus slavnostních přednášek „AV ČR – špičkový výzkum ve veřejném zájmu“ Laser – supernástroj člověka 21. století (Tomáš Mocek) Galerie Věda a umění, Národní 3, Praha 1 Výstavy v budově AV ČR 26 26 26 26

Komunikace s veřejností Nová koncepce oficiálních časopisů AV ČR 27 27 27 27

Komunikace s veřejností Nové pořady o vědě v České televizi Program ČT24 průběžně informuje o významných osobnostech a událostech z jednotlivých pracovišť AV ČR. 28 28 28 28

Komunikace s veřejností Podpora veřejnosti je pro existenci AV ČR a úspěšný rozvoj jejích pracovišť zcela zásadní. Svou prací po mimořádném Akademickém sněmu jsme se snažili přispět ke stabilizaci celého systému vědy a výzkumu, k upevnění role AV ČR ve vědě a společnosti a k maximální svobodě vědeckého bádání, v níž by tvořivá aktivita nebyla blokována překážkami politickými a byrokratickými. 29 29 29 29

Strategie AV21 30 30 30 30

Závěr Dovolte mi, abych vám všem ještě jednou poděkoval za podporu a pomoc, kterou jste v uplynulých letech poskytovali jak mně osobně, tak i ostatním členům Akademické a Vědecké rady. Zároveň přeji své nástupkyni Evě Zažímalové, členům nové Akademické a Vědecké rady, které si dnes zvolíte, i vám všem ve vaší práci pro rozvoj vědy i pro blaho naší země mnoho úspěchů.

Děkuji za pozornost 32 32 32