Swing Rebeka vitová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Hudba 20. – 30. let 20. století VY_32_INOVACE_24_Hudba léta.
Vývoj populární hudby v letech
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
VÍTÁ VÁS DECHOVÉ ODDĚLENÍ
Orchestr Glenna Millera
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Hudba a tanec (music and dance)
Otázky jsou vybrány z DUM č
BennyGoodmanBennyGoodman. Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986.
HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Vývoj populární hudby v letech
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Americká hudba Petra Kloudová.
VIII.B Barbora Chotárová Karolína Kubíčková
Nela Chalupová.
Tanec Pohybová činnost (akt) vyjadřující prostřednictvím pohybů a gest bezprostřední, subjektivní pocity tanečníka v rámci určité myšlenky (stylizace,
Hudba.
Rhythm and Blues Vendula Zimová.
Funk Denisa Zouharová.
SALSA.
Organizovaný systém zvuků (V prezentaci můžete klikat na obrázky, pro jejich zvětšení…)
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_347_Tanec, balet AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Moderní populární hudba
BASKYTARA Elias Decastelo.
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
MARIA-Luisa houzarová
SWING (od 20. let 20. století).
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Smyčcové nástroje VUS Ondráš
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/08 Název materiálu: 40.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/06 Název materiálu: 30.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Swing ČÍSLO.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
HUDEBNÍ VÝCHOVA SYMFONICKÝ ORCHESTR
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Jazz a swing v české hudbě
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Jazz a Swing v české hudbě
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Bukovinová Barbora Kvarta
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Funk Vítek Veverka Kvarta.
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_71_NOTA
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
NONART JAZZ.
NONART 1. polovina 20.století
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Ragtime Vendula Veselá.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Swing Rebeka vitová

Historie Swing je jazzový styl, který se utvářel od konce 20. let 20. století a v němž došlo k širšímu uplatnění jazzu jako populární taneční hudby. Mísí se v něm africké i evropské prvky a tvoří přechod od tradičního k modernímu jazzu. Největší slávu sklízel ve 30. – 40. letech 20. století. Po druhé světové válce už swing nepředstavoval veškerý hudební střední proud, pro mnohé už byl příliš uhlazený a hodil se jen jako taneční hudba.

Rytmus Oproti holému jazzu má swing zpravidla tzv. tečkovaný rytmus (neboli shuffle, či prostě swingový rytmus), což je v podstatě rychlé blues, a to znamená, že každá čtvrťová nota (doba) se dělí na tři osminové noty – tedy na jednu triolu. Z valné většiny se hrají osminy jen dvě, a to tak, že ta první je vždy dvojnásobně delší než ta druhá. Ke zjednodušení zápisu už tady ale neslouží 12/8 takt jako v blues, ale speciální značka. Bigbandový part

Big band Big Band česky tedy "velká kapela", je specifický jazzový (konkrétně swingový) orchestr. Zatímco v menších souborech mají hráči možnost improvizovat, big bandy hrají jakožto velké orchestry přesně podle not. Tato tělesa mívají zpravidla svého kapelníka. Většinou to nebývá pouze dirigent, ale instrumentalista, který ovšem také diriguje.  https://www.youtube.com/watch?v=IebackS9RPc&index=3&list=PLgCUfl9G9OowsfjmN3Ot0dE4YwpbrBVAn

Hudební nástroje klarinet saxofon trumpeta piano trombón kytara basa

Představitelé Benny Goodman Jimmy a Tommy Dorsey byl legendární swingový (později jazzový) muzikant, klarinetista, skladatel a herec, který si během dlouholeté kariéry vysloužil přezdívku jako „Král swingu“, „Patriarcha klarinetu“, „Pán profesor“ nebo „Starý swingový státník“. Benny Goodman - Sing Sing Sing https://www.youtube.com/watch?v=Z2Z1DWIgfCs Jimmy a Tommy Dorsey muzikanti

Swing v českých zemích V českých zemích tento styl zažil největší rozmach ve čtyřicátých letech.  Mezi nejvýznamnější orchestry patřil orchestr Karla Vlacha, R. A. Dvorský a jeho Melody Boys, orchestr Emila Ludvíka a další. Mezi zpěváky např. Inka Zemánková,  Arnošt Kavka nebo Sestry Allanovy. Mezi nejlepší poválečné české swingaře dodnes patří, mimo jiné, třeba Karel Vlach, Gustav Brom, Karel Hála, Eva Pilarová či Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. https://www.youtube.com/watch?v=DVdojmdQK1U

Swing jako taneční styl "Swing" je rodinou tanců vyvinutých souběžně se swingovou hudbou ve 20., 30. a 40. letech 20. století, nejstarší formy jsou však starší. Nejznámější swingovým tancem je lindy hop, populární párový tanec vzešlý z Harlemu, který se tancuje dodnes. Většina swingových tanců má své kořeny v afroamerických komunitách, některé však vzešly z jiných kulturních tradic. Lindy Hop https://www.youtube.com/watch?v=e62p_K4-Cvc

Děkuji za pozornost  Zdroje https://en.wikipedia.org/wiki/Swing_music https://en.wikipedia.org/wiki/Big_band https://cs.wikipedia.org/wiki/Swing_(hudba) http://www.swingwings.cz/lindy-hop-swing http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-workshopy/Nejen-jazzove-hrani-pro-mirne-pokrocile-VIII-Swingove-frazovani~25~cervenec~2015/ Děkuji za pozornost 