Nový atomový zákon vyhláška o radiační ochraně specifika pro NM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odborný seminář pro intervenční radiology Praha, ILF, 13. – Ing.Karla Petrová.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Ochrana před ionizujícím zářením
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Ionizující záření ve stomatologii. Ochranné faktory. Legislativa.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Odměňování pedagogických pracovníků
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Ing. Jaroslava Engelová12. listopadu 2015 Použití přípravků na OR, ochrana podzemních a povrchových vod, ohlašovací povinnosti.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon REGISTRACE
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Správa sociálního zabezpečení
Radiologické události Zkoušky ZIZ Kritéria přijatelnosti
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Zabezpečení zdrojů ionizujícího záření,
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Kontrola prací s cytostatiky
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ozáření těhotných Hana Podškubková, OLO
Radonový program ČR Národní akční plán pro regulaci ozáření obyvatel z radonu Marcela Berčíková vedoucí oddělení radonového programu
Požadavky na radiační ochranu v radioterapii (radiační onkologii) Čestmír Berčík Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Ing. Jan Vinklář Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Transkript prezentace:

Nový atomový zákon vyhláška o radiační ochraně specifika pro NM Veronika Štědrová 5.12.2016

Kategorizace ZIZ Nevýznamný ZIZ radioaktivní látka, u které součet podílů aktivit radionuklidů a příslušných zprošťovacích úrovní aktivity není větší než 1, nebo hmotnostních aktivit radionuklidů a příslušných zprošťovacích úrovní hmotnostní aktivity není větší než 1. Drobný zdroje ZIZ otevřený radionuklidový zdroj, který není nevýznamným zdrojem ionizujícího záření, u něhož součet podílů aktivit a příslušných zprošťovacích úrovní aktivit nebo součet podílů hmotnostních aktivit a příslušných zprošťovacích úrovní hmotnostních aktivit radionuklidů je menší než 10. Jednoduchým zdrojem ionizujícího záření je zdroj ionizujícího záření, který není nevýznamným, drobným, významným nebo velmi významným zdrojem ionizujícího záření.

Kategorizace pracoviště I., II., III., IV. kategorie Pracovištěm II. kategorie je pracoviště s rentgenovým zařízením určeným k radiodiagnostice nebo radioterapii, s výjimkou kostního denzitometru, zubního rentgenového zařízení, nebo veterinárního rentgenového zařízení, Kritériem pro zařazení pracoviště s otevřeným radionuklidovým zdrojem do kategorie je vybavení pracoviště ventilačními, izolačními a stínícími zařízeními a provedení kanalizace. Požadavky na standardní vybavení pracoviště pro účely jeho zařazení do kategorie stanoví příloha k vyhlášce.

Kategorizace pro účely přeshraničního pohybu a zabezpečení zdroj ionizujícího záření 1 – 5 . kategorie zabezpečení radionuklidového zdroje - 1. až 3. kategorie zabezpečení kategorizace u otevřeného radionuklidového zdroje je poměr nejvýše zpracovávané aktivity na pracovišti a D-hodnoty D-hodnotou aktivita radionuklidu v radionuklidovém zdroji, který může způsobit závažnou tkáňovou reakci, není-li pod dohledem při shromažďování radionuklidových zdrojů, musí být pro účely zabezpečení použita kategorie zabezpečení celého souboru zdrojů ionizujícího záření na pracovišti kategorie zabezpečení celého souboru zdrojů ionizujícího záření podle odstavce 1 musí být stanovena na základě agregovaného poměru A/D, vypočteného následujícím způsobem: kde Ai,n je aktivita A každého jednotlivého zdroje i radionuklidu n a Dn je D-hodnota pro radionuklid n.

1.kategorie 2.kategorie 3.kategorie 4.kategorie 5.kategorie ORZ ≥ 1000 < 1000 ≥ 10 < 10 ≥ 1 < 1 ≥ 0,01 < 0,01 > zprošť.úroveň URZ radionuklidový ozařovač, ozařovač krve Brachy s vysokým nebo středním dávk.příkonem brachy s nízkým dávk.příkonem oční aplikátor perman.implantát - RT radionuklidový termoelektrický generátor pro defektoskopii pro karotáž v indikačním, měřícím zaříz. kalibrační pro PET v indikačním, měřícím zaříz.- vysokoaktivní v eliminátoru statické elektřiny ziz pro rn rentgenofluorescenční analýzu kapalná či pevná látka obsah. > 30% uranu o akt. > 160MBq detektor ele. záchytu z.pro Mossbauer. spektrometrii

Kontrolované pásmo Vymezení - ucelené a jednoznačně určené, stavebně oddělené, je-li to prakticky proveditelné, a se zajištěním proti vstupu nepovolané fyzické osoby. KP musí být na vchodu nebo ohraničení označeno znakem radiačního nebezpečí, upozorněním „Kontrolované pásmo se zdroji ionizujícího záření, nepovolaným vstup zakázán“ a údaji o charakteru zdroje ionizujícího záření a rizika s ním spojeného. KP musí být vymezeno v rozsahu zahrnujícím všechna pracovní místa, kde nelze vyloučit, že průměrný příkon prostorového dávkového ekvivalentu na pracovním místě může být za kalendářní rok vyšší než 2,5 µSv/h, součet součinů objemových aktivit jednotlivých radionuklidů v ovzduší na pracovišti a konverzních faktorů hinh pro příjem vdechnutím radiačním pracovníkem může být v průměru za rok větší než 2,5 µSv/m3, nebo povrchová kontaminace na pracovním místě může být vyšší než hodnoty plošné aktivity stanovené v příloze vyhlášky.

V KP může vykonávat práce pouze radiační pracovník kategorie A V KP může vykonávat práce pouze radiační pracovník kategorie A. Jiná fyzická osoba může v KP provádět nezbytnou a nahodilou činnost po dobu nezbytně nutnou a pod dohledem radiačního pracovníka kategorie A určeného provozovatelem kontrolovaného pásma, nebo jde-li o radiačního pracovníka kategorie B, činnost spočívající v poskytování pomoci fyzické osobě podstupující lékařské ozáření. Úklid nebo údržbu v kontrolovaném pásmu může samostatně provádět radiační pracovník kategorie B nebo jiná fyzická osoba na pracovišti s generátorem záření, s uzavřeným radionuklidovým zdrojem nebo se zařízením s uzavřeným radionuklidovým zdrojem, pokud je zajištěno, že v době jejich přítomnosti nemůže být zařízení uvedeno do provozu, radiační pracovník kategorie B na pracovišti II. nebo III. kategorie s ORZ, pokud se na pracovním místě s tímto zdrojem v době jeho přítomnosti nenakládá a měřením je potvrzeno, že povrchová kontaminace na pracovním místě je menší než hodnoty plošné aktivity stanovené v příloze vyhlášky.

Zajištění radiační ochrany v KP Osobními ochrannými prostředky a pomůckami, povrchová kontaminace pracovních míst, zařízení nebo stavebních částí KP musí být v době, kdy se se zdrojem ionizujícího záření nenakládá, nižší než hodnoty plošné aktivity stanovené přílohou k vyhlášce; překračuje-li povrchová kontaminace tyto hodnoty, musí být provedena účinná dekontaminace, v případě, že za běžného provozu nebo předvídatelných odchylek od běžného provozu může příkon prostorového dávkového ekvivalentu v KP překročit 1 mSv/h, musí provozovatel KP vybavit každou fyzickou osobu vstupující do KP, s výjimkou fyzické osoby, která se má v KP podrobit lékařskému ozáření nebo nelékařskému ozáření, operativním osobním dozimetrem.

Pokud v KP nelze vyloučit povrchovou kontaminaci vstupující fyzické osoby- - lze vstoupit po převléknutí do oděvu určeného vnitřním předpisem provozovatele KP; - při opuštění - kontrola povrchové kontaminace fyzické osoby, - osobní očista a dekontaminace; nelze-li povrchovou kontaminaci odstranit, může fyzická osoba opustit KP za podmínek uvedených ve vnitřním předpisu provozovatele KP, pokud nelze vyloučit povrchovou kontaminaci předmětů vynášených z KP, musí být provedena kontrola jejich povrchové kontaminace a v případě zjištění povrchové kontaminace jejich dekontaminace, v KP pracoviště s otevřeným radionuklidovým zdrojem je zakázáno kouřit; jíst a pít lze v případě, že vzhledem k rozsahu KP a druhu vykonávané činnosti jej nelze krátkodobě opustit; v takovém případě musí provozovatel KP vymezit pro konzumaci zvláštní prostor s možností kontroly povrchové kontaminace fyzických osob a stanovit opatření vylučující kontaminaci potravin.

Sledované pásmo Označení na vchodu nebo ohraničení znakem radiačního nebezpečí, upozorněním „Sledované pásmo se zdroji ionizujícího záření“ a údaji o charakteru zdroje ionizujícího záření a rizika s ním spojeného. radiační činnost může vykonávat pouze radiační pracovník kategorie A nebo B, pracovní místo ve sledovaném pásmu musí být vybaveno ochrannými prostředky a pomůckami a stíněním podle charakteru zdroje ionizujícího záření, s nímž je nakládáno, povrchová kontaminace pracovních míst, zařízení nebo stavebních částí sledovaného pásma musí být v době, kdy se se zdrojem ionizujícího záření nenakládá, nižší než hodnoty plošné aktivity stanovené přílohou k vyhlášce; překračuje-li povrchová kontaminace tyto hodnoty, musí být provedena účinná dekontaminace.

Léčebná a diagnostická aplikace radionuklidů Při léčebné a diagnostické aplikaci radionuklidu musí být změřena aktivita otevřeného radionuklidového zdroje aplikovaného pacientovi, a to před jeho podáním. Léčebná aplikace radionuklidu musí být prováděna v lůžkové části zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb, speciálně upravené a vybavené pro tento účel. Tato podmínka neplatí, pokud ozáření fyzických osob žijících ve společné domácnosti s pacienty po léčebné aplikaci otevřeného radionuklidového zdroje nemůže překročit dávkovou optimalizační mez stanovenou v § 64 odst. 1 písm. a) atomového zákona. = 1mSv efektivní dávky u osob mladších 18 let a 5mSv efektivní dávky u ostatních Při léčebné aplikaci radionuklidu musí být zajištěno, aby pacient nepoužíval vlastní prádlo. Při propuštění pacienta po léčebné aplikaci radionuklidu v rámci hospitalizace na lůžkovém oddělení, musí být všechny jeho předměty osobní potřeby zkontrolovány z hlediska možného znečištění radionuklidem a v případě takového znečištění dekontaminovány nebo zneškodněny jako radioaktivní odpad.

Podstupuje-li pacient léčebnou aplikaci radionuklidu, musí držitel povolení poskytnout pacientovi nebo jeho zákonnému zástupci před opuštěním ze zdravotnického zařízení písemnou informaci o rizicích ionizujícího záření a písemné pokyny, jak omezit dávky fyzické osoby, která přichází s pacientem do styku, na tak nízkou úroveň, jaké lze rozumně dosáhnout. Podstupuje-li pacient diagnostickou aplikaci radionuklidu, musí držitel povolení poskytnout pacientovi před opuštěním zdravotnického zařízení písemné pokyny v případě, že by se ozáření fyzické osoby, která přichází s pacientem do styku, mohlo blížit hodnotám obecných limitů pro obyvatele. Na pracovišti, na kterém se provádí léčebná nebo diagnostická aplikace radionuklidu, musí být vyvěšeno na viditelném místě sdělení o nezbytnosti oznámit pracovníkům poskytovatele zdravotních služeb těhotenství nebo kojení před provedením lékařského ozáření.

Optimalizace – aplikace v NM U lékařského ozáření pro radioterapeutické účely, včetně léčebných aplikací radionuklidu, musí být ozáření cílových objemů u každé fyzické osoby podstupující léčbu jednotlivě plánováno a jejich dosažení odpovídajícím způsobem ověřeno, přičemž musí být vzato v úvahu, že dávky pro objemy a tkáně, které nejsou cílové, musí být tak nízké, jak je to při zamýšleném radioterapeutickém účelu ozáření rozumně dosažitelné. = dozimetrie v NM

Ředění radioaktivních látek Je zakázáno ředit radioaktivní látku uvolňovanou z pracoviště za účelem dosažení koncentrace radionuklidu, která je předpokladem uvolňování radioaktivní látky z pracoviště bez povolení Úřadu. Za ředění podle předchozí věty se nepovažuje mísení, k němuž dochází v běžném provozu pracoviště.

Děkuji za pozornost