Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskové organizace a jejich vztah k veřejným rozpočtům v ČR
Advertisements

Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Veřejná správa – úvod.
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Daňová teorie a politika
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozpočty územních samosprávných celků
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vládní neziskové organizace
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1)
Národní účty - aplikace
Daňová teorie a politika
Finanční a rozpočtové právo
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Systém organizace finanční správy
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
Státní organizace.
FINANCE ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVY V POLSKU Petr Mrkývka. Województwo Powiat Gmina na prawach powiatu.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Katedra národního hospodářství
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Financování a finanční účty USC.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Soustava veřejných rozpočtů
Příjmy a výdaje SR.
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočet obce Černovice
Systémy územních rozpočtů Jaro 2014
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Teorie fiskálního federalismu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Obsah veřejných rozpočtů III
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek

Téma na dnešní cvičení Vaše obec, město: Počet obyvatel Poloha Dopravní dostupnost Průmysl Okolí Další informace

Rozpočtová soustava Do rozpočtové soustavy patří: Rozpočtová soustava: Soustava peněžních fondů Soustava rozpočtových vztahů Soustava orgánů a institucí Zde má výlučné postavení MF, daňové úřady, finanční úřady, apod. Do rozpočtové soustavy patří: Soustava veřejných rozpočtů (státní a decentralizované) Soustava mimorozpočtových fondů (zpravidla účelových, na obou úrovních) Rozpočty vládních neziskových organizací (příspěvkových org. státních, či samospráv, veřejných podniků ve veřejném sektoru) Peněžní fondy se rozdělují a používají na principu: Nenávratnosti Neekvivalence nedobrovolnosti

Soustava veřejných rozpočtů Sem zahrnujeme: Nadnárodní rozpočet Ústřední rozpočet v zemi Rozpočty územní samosprávy Rozpočty veřejných podniků a vládních neziskových organizací ve veřejném sektoru Jednotlivé druhy rozpočtů jsou relativně samostatné Samostatnost rozpočtů závisí na: Rozpočtovém určení, především daní (rozpočtového určení daní – RUD) Daně: Svěřené neboli výlučné (podle toho, do jakého rozpočtu plynou) Sdílené (podíl na státních daních) Míru samostatnosti ovlivňují také vykonávané úkoly, tzn. rozsah kompetencí Soustava je budována na principu jednotnosti příjmů a výdajů Každý rozpočet má svoji vlastní příjmovou základnu, která je zpravidla jeho rozpočtovým omezením Hospodaření nižších vládních (územních) úrovní není soběstačné Dochází k přerozdělovacím procesům

Mimorozpočtové fondy Sem zahrnujeme: Státní fondy, zpravidla účelové Fondy zdravotního pojištění Fond sociálního zabezpečení Účelové, případně i neúčelové mimorozpočtové fondy obcí, případně vyšších územních celků Svěřenecké fondy v některých zemích, které hospodaří s příspěvky na zdravotní a sociální pojištění Jsou součástí rozpočtové soustavy, protože: Jsou zřizovány podle zákona Hospodaří s veřejnými prostředky U účelových fondů se uplatňuje jejich zaměření, nejsou početné Mimorozpočtové fondy zvláštního druhu – např. privatizační fondy

Rozpočtová soustava ČR A) soustava veřejných rozpočtů Státní rozpočet Rozpočty měst a obcí a VÚC (6300 a 14) Rozpočty organizačních složek B) mimorozpočtové fondy Státní fondy, centrální úrovně Mimorozpočtové fondy měst a obcí Mimorozpočtové fondy krajů Fondy zdravotního pojištění Fondy sociálního zabezpečení Státní fondy: Státní zemědělský intervenční fond Státní fond ŽP Státní fond pro zúrodnění půdy Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie Státní fond kultury Státní fond dopravní infrastruktury Státní fond rozvoje bydlení Národní fond Mimorozpočtové fondy obcí: Fond rezerv a rozvoje Ostatní účelové fondy (bytový fond, památkový fond,…)

Téma na další cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 Obecné příjmy a výdaje Zohledňuje se: Počet obyvatel Ekonomická struktura Dopravní dostupnost Cestovní ruch Počet podnikatelů Specifické okolnosti