PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Základy počítačů a kancelářský software
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
TEXTOVÝ EDITOR.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
T1: Základy práce s počítačem
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Popis a ovládání Plocha I
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Ovládací panely obecně.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Pracovní prostředí počítače
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Informační a komunikační technologie 1.3 Nastavení počítače Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Mgr. Karel FischerOkno1Okno Vše ve Windows se spouští do oken. Každé okno se skládá z jednotlivých prvků : Titulkový pruh – slouží k optickému rozlišení.
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Přepínání mezi programy
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Informační a komunikační technologie
OKNa/ práce s oknem ve windows
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Pracovní prostředí počítače
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Tvoření složek a zástupců
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Malování - uložení a otevření obrázku
Použití pravého a levého tlačítka myši
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak

Symbolizuje pracovní prostředí člověka Symbolizuje pracovní prostředí člověka. Nacházejí se na ní objekty (složky, dokumenty, programy, reprezentanti částí hardware...), které mají svou ikonu a název. Na pozadí pracovní plochy se otevírají okna složek, programů, dokumentů. Kontextové-pohotovostní menu pracovní plochy umožňuje uživateli seřadit ikony objektů podle zvoleného parametru, vyrovnat ikony do řad a sloupců bez třídění, aktualizovat plochu, vkládat na ni objekty umístěné do schránky, vkládat na ni zástupce objektů, vytvářet nové objekty a měnit vlastnosti plochy (pozadí, tapetu, vzorek, parametry šetřiče obrazovky, barevné schéma, efekty …).

Kromě nejběžnějších objektů – programů a dokumentů, ke kterým chceme mít rychlý a snadný přístup, na pracovní ploše nalezneme objekty: TENTO POČÍTAČ – MY COMPUTER Povinný objekt. Obsahuje hierarchickou (stromovou) strukturu celého počítače, je to skrytý správce systému. Používáme ho hlavně při vyhledávání různých objektů. Slouží pro otevírání diskových jednotek, CD-ROMů, ovládacích panelů, tiskáren atd. Je to vlastně program Průzkumník. OKOLNÍ POČÍTAČE – MÍSTA V SÍTÍ – MY NETWORK PLACES Řídí vztahy mezi počítači v počítačové síti. Umožňuje připojovat a odpojovat počítače, konfigurovat síťové služby apod. Objeví se na pracovní ploše, je-li v základní jednotce nainstalovaná síťová karta. KOŠ – RECYCLE BIN Povinný objekt. Ukládají se do něj soubory, které jsme vymazali z pracovní plochy nebo pevného disku.

DOKUMENTY – MY DOCUMENTS Otevře okno s obsahem souborů ve složce DOKUMENTY, která je standardně určena pro výchozí umístění souborů. INTERNET EXPLORER Spouští program Internet Explorer, který slouží pro přístup na www stránky, pro používání mailové pošty, nebo pro propojení se světem. MICROSOFT OUTLOOK EXPRESS Ikona programu Microsoft Outlook Express– programu pro posílání mailových zpráv, práci v kalendář nebo ukládání adres uživatelů do adresáře.

Pracovní plocha,ikony. V prostředí operačního systému Windows je obrazovka rozdělena na tři části: pracovní plochu, hlavní panel nástrojů (spodní lišta) a tlačítko Start. Plocha, kterou vidíme před sebou na obrazovce se nazývá pracovní plocha. Počítač ovládáme prostřednictvím prvků umístěných na pracovní ploše, s pomocí myši a klávesnice. Na pracovní ploše se nám zobrazují různě vypadající ikony a ve spodní části obrazovky panel nástrojů – hlavní panel. Ikony na pracovní ploše umí spouštět programy (jsou zástupci programů na ploše). Ikony zastupují, nebo zobrazují složky umístěné na ploše. Ikony mohou také být datové soubory umístěné na ploše. Programy, případně adresáře se nám otevírají v OKNECH – WINDOWS.

Pracovní plocha

Pracovní plocha,ikony. Na pracovní ploše se nám pohybuje kurzor myši, který je zobrazen většinou jako šipka. Program spustíme, nebo okno otevřeme rychlým dvojím kliknutím levého tlačítka myši. Kurzor myši musí být současně umístěn přímo na určité ikoně. Dvojímu kliknutí levého tlačítka myši s umístěným kurzorem myši na určité ikoně říkáme DVOJKLIK. Ikonu, soubor nebo složku označíme jednoduchým kliknutím. Po jejich označení je spustíme nebo otevřeme pomocí klávesy ENTER. Ikony můžeme na pracovní ploše různě řadit a přeskupovat. Uděláme to tak, že klikneme levým tlačítkem na ikonu, tlačítko držíme zmáčknuté a ikonu přetáhneme na námi požadované místo na ploše.

Pracovní plocha,ikony. Kliknutím pravým tlačítkem myši do volné plochy aktivujeme nabídku ovládacích prvků, které nám umožňují řadit ikony na ploše a upravovat nastavení pracovní plochy.  Ikony můžeme na ploše řadit podle několika hledisek: názvu, velikosti, typu a data změny. Ikony na ploše lze zamknout a odemknout použitím nabídky Zobrazit – Automaticky uspořádat ikony. Ikony, které si na ploše různě přesuneme můžeme tímto ovládacím prvkem také seřadit k levé straně pracovní plochy. Pro ochranu nastavení své plochy před smazáním některých ikon, složek, či souborů na ploše, lze velmi jednoduše ikony skrýt. Můžeme toho dosáhnout tím, že nemáme zaznačenu možnost v ovládací nabídce Zobrazit ikony na ploše.