Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Významná Chráněná území v čr
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední škola zemědělská a přírodovědná
ČESKÁ REPUBLIKA – OCHRANA PŘÍRODY
Organizace ochrany přírody v ČR
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
NÁRODNÍ PARKY ČR A CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Ochrana přírody v ČR.
Národní parky České republiky
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Podle české legislativy
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Zkoumání a ochrana přírody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ochrana přírody ČR.
NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Autor materiálu - Mgr. Lukáš Kučera.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Člověk A pŘÍRODA Bohumil Bareš
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Ochrana přírody a krajiny
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Ochrana krajiny a přírody ČR
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Transkript prezentace:

Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody

Co je to vlastně příroda? V širším slova smyslu je příroda chápána jako životní prostředí. „Životním prostředím je tedy prostor, ve kterém může organismus žít, vyvíjet se a mít potomky.“

Přírodu dělíme na: 1.Neživou: nerosty (sůl kamenná, křemen, zlato,…) horniny (žula, čedič, pískovec,…) neživou přírodou se zabývá věda geologie neživé příroda může mít charakteristiky pro živé organismy, nikdy ne však všechny dohromady ( např. krystaly rostou,..)

A na: 2. Živou: jde o vlastnosti společné živým organismům - nejdůležitější je: výměna látek, energií a informací Patří sem: rostliny živočichové člověk

Proč vlastně přírodu chránit? Ochrana přírody odpovídá na otázky co chránit, jak chránit a proč chránit důvody. Máme tedy tři důvody: Estetický (rekreační) etický (teologické) Biologický (ekologické)

Co je to ochrana přírody? Naše definice: Ochrana přírody je mladý vědní obor využívající vědomostí více disciplín, který určuje péči státu a jednotlivých osob o přírodu a její části.

Jak to vlastně začalo? (z minulosti do současnosti) zřizování obor (od 13. století ). snaha zabránit plošnému ničení přírody (19. století) vyhlášení rezervací: Žofínský prales - vyhlášen 1838 (nejstarší) Hojná voda - vyhlášen 1838 Boubínský prales - vyhlášen 1858 první zákon na ochranu přírody (rok 1956)

Jak to vlastně začalo? (z minulosti do současnosti) V 70. letech vnímání problému jakožto celosvětového problému. Ochrana přírody bez zásahového charakteru se mění v ochranu aktivní (hospodaření na územích).

Jak je to dnes? (Legislativa) § Současná ochrana přírody v ČR se řídí zákonem 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Zákon doplňuje prováděcí vyhláškou 395/1992 Sb.

Zákon rozlišuje: Obecnou ochranu přírody: Zvláštní ochranu přírody: Přírodní park Významný krajinný prvek Územní systém ekologické stability Památný strom Zvláštní ochranu přírody: Kategorie druhové ochrany Kategorie územní ochrany

Kategorie druhové ochrany (zvláště chráněné druhy) kriticky ohrožený druh silně ohrožený druh ohrožený druh

Kryticky ohrožené druhy:

Silně ohrožené druhy:

Ohrožené druhy:

Velkoplošná CHÚ: Národní parky Chráněné krajinné oblasti (jsou rozsáhlá území, jedinečná v národním či mezinárodním měřítku ). Chráněné krajinné oblasti (jsou rozsáhlá území s harmonicky utvářenou krajinou ).

Velkoplošná chráněná území

1. NP Šumava Rozloha 690 km2 (největší v ČR), vyhlášen v roce 1991 Četná rašeliniště se vzácnou květenou, smrkové lesy. Horní obrázek – Lipno, spodní – Chalupná slať

2. NP Podyjí Rozloha 6 300 ha, vyhlášeno 1991 Kaňonovité údolí Dyje s významnou teplomilnou květenou; významná archeologická naleziště Horní obrázek – údolí řeky Dyje, spodní - Znojmo

3. NP České Švýcarsko Rozloha 7 900 ha, vyhlášen v roce 1999 Pískovcová pahorkatina na pravém břehu Labe na Děčínsku; skalní útvary a rozsáhlé původní lesní ekosystémy Horní obrázek – Labské pískovce, spodní – Pravčická brána

4. Krkonošský národní park (KRNAP) Rozloha je 36 200 ha, vyhlášeno 1963 (a opět 1991) Nejvyšší horstvo ČR, významná horská společenstva s řadou místních druhů Na horním obrázku - Sněžka (1062 m.n.m), spodní – Špindlerův mlýn

Označení – velký státní znak