Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby Ing. Martin Plucha.
Advertisements

1 KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI Seminář pro žadatele.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje (Kotlíkové dotace) Příprava programu Ing. Martin KobzáňOstrožská Nová Ves vedoucí odboru řízení.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Kompenzace nákladů na aktualizaci projektové žádosti ve vazbě na novou výzvu pro podoblast podpory Fyzická revitalizace území ROP Střední Morava.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 2 – Zlepšování kvality.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II. Bc. Pavel Šoltys, DiS
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Obsah: Kdo může žádat o dotaci? Na co je dotace určena?
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Domovní čistírny odpadních vod
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Domovní elektrická instalace
Besip Zlínského kraje Zlín,
Seminář pro příjemce OPVK
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Podpora alternativních způsobů dopravy
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Program na podporu lesních ekosystémů
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Realizace a vyúčtování malého projektu
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji I.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby
Transkript prezentace:

Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji Ing. Petr Valášek, vedoucí Oddělení dotačních programů

Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje Kdo může žádat o dotaci Žádat mohou majitelé rodinných domů, jejichž domy jsou vytápěny kotly na pevná paliva s ručním přikládáním. S předložením žádosti a realizací výměny kotle musí souhlasit všichni majitelé nemovitosti. Důležitá je definice rodinného domu. Nejsou podporovány chaty, hotely, penziony, ubytovny, bytové domy, které mají více jak 3 samostatné byty. Dílčí projekt musí být realizován ve Zlínském kraji.

Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje Na co je možné žádat Výměna kotle na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňující třídu 3, 4 nebo 5 dle ČSN EN 303-5 za: kotel na pevná paliva – výhradně biomasa s automatickým přikládáním kotle na pevná paliva – výhradně biomasa s ručním přikládáním kotel kombinovaný uhlí/biomasa – výhradně s automatickým přikládáním tepelné čerpadlo plynový kondenzační kotel Podporovaná zařízení musí být uvedena v seznamu výrobků a technologií, který je veden SFŽP: https://svt.sfzp.cz - je třeba zatrhnout Dotační program - Kotlíkové dotace – 2. kolo (67. výzva OPŽP od 2017).

Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje Další podmínky V případě instalace nového kotle s ručním přikládáním je vyžadováno současné užití akumulačních nádrží o minimálním objemu 55 l/kW instalovaného výkonu nového kotle (je možné započítat i stávající nádrže a napojený bojler). Je možné podpořit také výměnu zdroje tepla v nemovitosti, která je vytápěna více zdroji tepla (např. kotlem na pevná paliva i kotlem na plyn

Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje Z programu nebude možné podpořit: výměna kotle spalujícího pouze biomasu za kombinovaný kotel na uhlí a biomasu náhrada kotle s automatickým přikládáním náhrada kotle splňující třídu 3, 4 nebo 5 dle ČSN EN 303-5 náhrada kamen a krbů výměna stávajících plynových kotlů za jakýkoliv nový zdroj tepla výměnu kotle v rodinných domech, kde byla výměna zdroje podpořena v době od 1. 1. 2009 z programů: Zelená úsporám Nová zelená úsporám dřívější vyhlášení programu na výměnu zdrojů tepla Zlínského kraje

Vyhlášení Programu výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje Datum vyhlášení: 21. 9. 2017 Zahájení příjmu žádostí: 25. 10. 2017 v 8:00 hod. (předpoklad) Ukončení příjmu žádostí: 27. 10. 2017 ve 13:00 hod. Příjem elektronických formulářů žádostí může být ukončen i dříve, pokud bude přijato žádostí za minimálně 130 % finančních prostředků. Alokace: 155 339 806 Kč Způsobilost výdajů: od 15. 7. 2015 do 30. 4. 2019

Výše dotace – dle zdrojů tepla Typ zdroje tepla Míra podpory Max. dotace mimo prioritní území Max. dotace v prioritním území Tepelné čerpadlo 80 % 120 000 Kč 127 500 Kč Kotel na biomasu – automatické přikládání Kotel na biomasu – ruční přikládání 100 000 Kč 107 500 Kč Plynový kondenzační kotel 75 % 95 000 Kč 102 500 Kč Kombinovaný kotel na uhlí/biomasu – automatické přikládání 75 000 Kč 82 500 Kč V případě současné realizace projektu v programu NZÚ získá žadatel bonus dle podmínek programu NZÚ.

Prioritní obce ve Zlínském kraji Prioritní území je určeno Ministerstvem životního prostředí a vychází z měření a modelů ČHMÚ – překročené limity pro znečišťující látky benzo(a)pyren, PM10 a PM2,5 Do tzv. prioritního území nyní spadá 262 obcí z 307 obcí Zlínského kraje (tj. 85,3 %). V oblasti ORP Valašské Klobouky se jedná o 11 z 20 obcí: Brumov-Bylnice, Jestřabí, Návojná, Nedašov, Nedašova Lhota, Poteč, Štítná nad Vláří-Popov, Újezd, Valašské Klobouky, Vlachovice, Vysoké Pole

Způsobilé výdaje Stavební práce, dodávky a služby spojené s realizací nového zdroje tepla. Stavební práce, dodávky a služby spojené s novou nebo úpravou stávající otopné soustavy včetně dodávky a instalace akumulační nádoby, kombinovaného bojleru či úpravy komínového tělesa – je-li doporučeno projektem, výrobcem nebo dodavatelem (vždy v návaznosti na realizaci nového zdroje tepla pro vytápění). Náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, pouze v období do kolaudace nebo uvedení do trvalého provozu. Náklady na projektovou dokumentaci (nezahrnují náklady na zpracování žádosti o dotaci). Náklady výše neuvedené jsou považovány za nezpůsobilé a dotace se na ně nevztahuje (např. úroky z půjček a úvěrů, náklady za vyřízení dotace).

Způsob předkládání žádostí Elektronická forma předkládání žádostí: vyplnění a odeslání elektronického formuláře žádosti provádí se prostřednictvím počítače a programu FormFiller od společnosti Software602, odeslání formuláře prostřednictvím tlačítka přímo ve formuláři datum a čas přijetí elektronického formuláře žádosti je rozhodující pro stanovení pořadí žádostí následné vytištění a doručení listinné podoby žádosti v termínu do 10ti kalendářních dní na Krajský úřad Zlínského kraje (případně do datové schránky).

Přílohy žádosti – listinná podoba Fotodokumentace stávajícího/původního kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso Kopie Dokladu o kontrole technického stavu a provozu stávajícího spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu 10-300 kW včetně Písemný souhlas vlastníka pozemku k nákupu, instalaci, provozování nového zdroje tepla a dalším souvisejícím opatřením v rodinném domě v případě, kdy vlastník nemovitosti je odlišný od vlastníka pozemku, na němž se rodinný dům nachází (originál nebo úředně ověřená kopie). Písemný souhlas spoluvlastníků většinového podílu rodinného domu/bytové jednotky či druhého z manželů (v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky či podílu na nich v rámci společného jmění manželů) k nákupu, instalaci, provozování nového zdroje tepla a dalším souvisejícím opatřením v rodinném domě (originál nebo úředně ověřená kopie). Originál nebo úředně ověřená kopie plné moci s úředně ověřeným podpisem zmocnitele (tj. žadatele) v případě, že žadatel je zastupován jinou osobou na základě plné moci (podpis zmocněného na plné moci být úředně ověřen nemusí)

Ilustrace fotodokumentace stávajícího kotle Fotodokumentace musí být zřetelná, musí být poznat jak napojení na otopnou soustavu, tak na komínové těleso. Je-li to možné, je vhodné vyfotografovat také štítek kotle.

Jednotlivé fáze vedoucí až k proplacení podpory Předložení žádosti (elektronicky + listinná podoba) Formální posouzení a hodnocení přijatelnosti Žádosti se nebudou kvalitativně hodnotit, bude záležet na pořadí Schválení žádosti v Radě Zlínského kraje Uzavření smlouvy Doložení realizace výměny a vyúčtování dotace Proplacení podpory

Dokumentace realizace dílčího projektu Vyplněný formulář Závěrečné zprávy a vyúčtování projektu. Fotodokumentace odstranění starého zdroje tepla. Potvrzení o likvidaci starého kotle. Fotodokumentace instalace nového zdroje tepla. Revizní zpráva/Protokol o uvedení nového zařízení do provozu. V případě obnovitelných zdrojů energie kopie Osvědčení o získání profesní kvalifikace (podle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) osoby, jež prováděla instalaci příslušného zařízení vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů. V případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj, protokol o revizi spalinové cesty dle Vyhlášky č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty. Kopie účetních dokladů týkajících se realizace výměny zdroje tepla a souvisejících opatření. Kopie bankovního výpisu nebo pokladního dokladu dokládající úhradu. Popis nepodstatných změn v Projektu (pokud nebyly již dříve oznámeny poskytovateli dotace). Ostatní přílohy související zejména s provedením změn v Projektu.

Udržitelnost Žadatel bude mít povinnost tzv. „udržitelnosti“ minimálně do konce roku 2025 (doba, kdy musí žadatel zajistit řádný provoz a údržbu nového zdroje tepla v dané nemovitosti, uchovávat dokumentaci k projektu a může být u něho provedena kontrola).

Změny oproti minulým výzvám Elektronická forma předkládání žádostí: vyplnění a odeslání elektronického formuláře, následné vytištění a doručení listinné podoby žádosti v termínu do 10ti kalendářních dní na Krajský úřad Zlínského kraje (případně do datové schránky). Zrušena povinnost realizovat tzv. mikro energetická opatření. Nebude možné instalovat kotle výhradně na uhlí a kombinované kotle na uhlí/biomasu s ručním přikládáním. Nelze podporovat výměnu kotle, který splňuje 3., 4. nebo 5. emisní třídu dle ČSN EN 303-5.

Dosavadní výsledky realizace programů výměny zdrojů tepla ve Zlínském kraji

Dosavadní výsledky realizace programů výměny zdrojů tepla ve Zlínském kraji

Oblast ORP Valašské Klobouky – podpořené zdroje Celkem proplaceno 99 výměn 11 769 840 Kč Nasmlouváno v rámci „jarní“ výzvy dalších 29 výměn: 22 kotlů na biomasu 7 tepelných čerpadel

Kontaktní údaje a další informace Kontaktní e-mail pro dotazy: kotliky@kr-zlinsky.cz Internetové stránky Zlínského kraje: www.kr-zlinsky.cz/kotliky Seznam schválených zařízení https://svt.sfzp.cz Seznam oprávněných osob k instalaci kotle na biomasu a tepelných čerpadel: http://www.mpo.cz Krajský úřad Zlínského kraje, Odbor Řízení dotačních programů: Ing. Petr Valášek, tel.: 577 043 826

Děkuji za pozornost