Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
ECVET v Programu celoživotního učení
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k ukončení bezdomovectví Vize: „V roce 2025 se v Brně lidé budou jen výjimečně dostávat do situace bytové nouze,
Koncepce sociálního bydlení statutárního města Ostravy a její pilotní ověření Náplň projektu a souvislosti Prezentace na semináři Úřad vlády.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
„Pilotní ověřování systému sociálního bydlení na lokální úrovni v obci Pardubice“ Realizátor – Magistrát města Pardubic – Oddělení sociálních služeb a.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Individuální projekt OP VVV
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Podpora krajského akčního plánování
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní plán inkluze + OP VVV
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Konference Sociální práce v obci Prezentace projektů OSV
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ – workshop MPSV
Transkript prezentace:

Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně   Jan Snopek, 11. 10. 2016

Struktura prezentace Základní informace o projektu Cíle projektu Klíčové aktivity Personální a organizační zajištění projektu

Základní informace o projektu Projekt MPSV „Sociální bydlení – metodická a informační metodická a informační podpora v oblasti sociálních agend“. Uzavřená výzva OPZ pro kterou vybráno 14 měst a obcí: Velká města: Brno, Ostrava, Plzeň Střední města: Pardubice, Most, Jindřichův Hradec, Chomutov Malá města/obce: Vír, Veselíčko, Velké Hamry, Štětí, Otrokovice, Křižánky, Kadaň Pilotování testování vládní Koncepce sociálního bydlení ČR 2015 – 2025 Zpracování Koncepce sociálního bydlení města Brna Tříletý projekt – realizace leden 2017 – prosinec 2019 Rozpočet necelých 15 milionů Kč (95 % dotace, 5 % spoluúčast města)

Cíle projektu Položit v Brně základy systému sociálního bydlení, jež budou v souladu s principy vládou schválené Koncepce sociálního bydlení ČR a budou vycházet ze zjištěných potřeb cílových skupin – domácností v bytové nouzi. Nově rozlišeny 2 kategorie sociálního bydlení (aktualizace pravidel pronájmu): dostupné byty pro nízkopříjmové domácnosti bez komplexních sociálních problémů (senioři, rodiny samoživitelek, nízkopříjmové profese) sociální byty určené domácnostem s potřebou komplexní sociální práce. Obousměrný přenos praxí mezi Brnem a MPSV (resp. dalšími obcemi zapojenými do projektu). Podklady pro ministerské metodiky.

KA02 – Příprava podkladů pro tvorbu Koncepce sociálního bydlení města Brna Analýza dostupnosti a stavu sociálních služeb typu azylové domy s ohledem na připravenost na chystanou novou roli (jako „krizového bydlení“). Analýza potřebnosti sociálního bydlení (analýza počtu a struktury osob v bytové nouzi): z části půjde o sekundární využití dat shromážděných v nedávné době, z části o nová data (např. analýza struktury žadatelů v pořadnících městských částí, analýza velikosti a struktury zvláště ohrožených skupin obyvatel, analýza intenzity ohrožení v bytové nouzi, focus groups s lidmi v bytové nouzi) Analýza prostorové segregace na základě certifikované metodiky MPSV Analýza dostupnosti vhodných bytů pro sociální bydlení. Databázový systém pro monitoring situace lidí v bytové nouzi a hodnocení efektivity zabydlovacích projektů

KA 03: Tvorba podpůrných metodických podkladů Metodika sociální práce v oblasti bydlení (na základě zkušeností nabytých sociálními pracovníky v projektech rapid re-housing, housing first a v tzv. programu prostupného bydlení) Metodika hodnocení bytové nouze a prioritizace domácností v bytové nouze Metodika spolupráce lokálních aktérů sociálního bydlení (město, neziskové organizace, úřad práce, soukromí majitelé bytů atd.) Metodika vyhodnocování úspěšnosti sociálního bydlení

Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA 04: Pilotní ověření lokální koncepce SB města Brna a podpůrných metod. podkladů v praxi nastavení a aktualizace systému sociálního bydlení včetně sociální práce a stanovení postupů spolupráce jednotlivých odborů zapojených do poskytování sociálního bydlení a samosprávy města a městských částí přidělení postupně 65 sociálních bytů a to v rámci přístupu housing first, jenž pracuje s osaměle žijícími lidmi v bytové nouzi (z toho 15 budou mladí dospělí, většinou po odchodu z dětských domovů). zužitkování zkušeností z dalších projektů a programů sociálního bydlení (prostupné bydlení a byty opravené z prostředků IROPu. zavedení nové kategorie tzv. dostupných bytů, jež jsou určeny nízkopříjmovým domácnostem bez komplexní potřeby podpory prostřednictvím sociální práce. Testování prvních 50 bytů.

KA 04: Pilotní ověření lokální koncepce SB města Brna a podpůrných metod. podkladů v praxi V rámci klíčové aktivity dojde k ověření: funkce garanta sociálního bydlení, procesů koordinace a jednotného informačního místa ve struktuře Odboru sociální péče Magistrátu. modelů sociální práce v různých režimech sociálního (popř. dostupného bydlení). nástrojů pro hodnocení bytové nouze a prioritizace (vč. depistáže), tzn., že dojde k ověřování návrhu kritérií výběru oprávněných cílových skupin. spolupráce klíčových aktérů v oblasti sociálního bydlení (Bytový odbor a Odbor sociální péče Magistrátu, městské části, neziskové organizace, Úřad práce) funkčnosti a úspěšnosti nastaveného modelu sociálního bydlení.

Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA05 – Spolupráce s MPSV sdílení dat o úspěšnosti a účinnosti aplikovaných postupů a dalších evaluací a monitorovacích zpráv o realizaci projektu. účast pracovníků obce podílejících se na zajištění systému sociálního bydlení na pravidelných schůzkách s pracovníky ministerstva, na školeních, workshopech, konferencích a dalších vzdělávacích akcích pořádaných ministerstvem k tématu sociálního bydlení.

KA 06: Vzdělávání sociálních pracovníků Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA 06: Vzdělávání sociálních pracovníků 2 zahraniční studijní cesty (Amsterdam a Vídeň – města, s komplexním přístupem k politice sociálního bydlení s velmi dobrými výsledky při testování přístupu housing first). Interní školení mířená na provázání systému sociálního bydlení ve městě (odbory Magistrátu i městských částí) s jejími dalšími složkami, NNO, ÚP aj. Specifická školení v kompetencích pro práci se specifickými cílovými skupinami sociálního bydlení pro udržení bydlení a získání nového bydlení: motivačních rozhovorů, krizové intervence. Průběžné metodické konzultace (1x za čtvrt roku) pro sociální pracovníky s expertkou na oblast sociální práce v bydlení z FSS Ostravské univerzity.

KA 07: Tvorba koncepce sociálního bydlení města Brna Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA 07: Tvorba koncepce sociálního bydlení města Brna Vyhodnocení pilotního testování SB (KA 04) a dalších projektů a programů realizovaných na základě SPSZ (RRH, Fr. 42, SNA) a s využitím poznatků z analýz (KA 02) a metodických materiálů (KA 03) → příprava Koncepce SB města Brna. popis aktuální situace v obci z hlediska bytové nouze a osob ohrožených ztrátou bydlení, identifikaci cílové skupiny pro SB, její velikosti, skladby a potřeb, specifikace cílových skupin a podrobné zaměření na vybrané cílové skupiny se zvýšenou potřebou sociální práce a podpory, plán a metody řešení problémů, včetně návrhu zajištění dostatečného sociálního bytového fondu, způsobů zhodnocení intenzity bytové nouze a přidělování sociálních a dostupných bytů, plán a metody poskytování sociální práce a její provázání s dalšími nástroji sociální a bytové politiky, které zajistí efektivní pomoc cílové skupině SB, metody zjišťování míry segregace v SB, metody prevence ztráty bydlení ohrožených skupin (výstupy z jiného projektu), plán a metody hodnocení úspěšnosti systému SB v obci a identifikace jeho problémů.

KA08: Evaluace projektu KA 09: Informační kampaň Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II KA08: Evaluace projektu Průběžná a závěrečná evalučaní studie, vč. hodnocení realizovaných opatření z pohledu primárních cílových skupin (lidí v bytové nouzi, resp. lidí, kteří získají sociální nebo dostupné byty). KA 09: Informační kampaň Jednoduchá brožura a webový rozcestník, jež budou informovat lidi v bytové nouzi a lidi ohrožené ztrátou bydlení o možnostech řešení jejich situace. Lokální informační kampaň o sociálním bydlení, jeho cílových skupinách a fungování. Kulaté stoly pro zástupce městských částí.

Schéma organizačního a personálního zajištění pilotního projektu Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II Schéma organizačního a personálního zajištění pilotního projektu

Díky za pozornost! Případné dotazy: jan.snopek@seznam.cz Podpora sociální integrace vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II Díky za pozornost! Případné dotazy: jan.snopek@seznam.cz