Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje.
Advertisements

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Krokový motor.
Transformátor.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-012
Elektrické stroje a přístroje
Elektromagnetická slučitelnost
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Teorie a základní pojmy IRP 2016
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Transformátory.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Elektrické stroje točivé
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Proudové chrániče.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Elektronické součástky a obvody
Vznik střídavého proudu
Elektromotor a jeho využití
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střídavý proud.
Elektronické součástky a obvody
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
HRAZENO Z EU -OP VK.
Krokový motor.
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslicové měřící přístroje
Magnetické ztráty.
Měření výkonu elektrického proudu
Jak postupovat při měření?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Proudové chrániče - RCD zdroj - Proudové chrániče,
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.

Rozdělení elektrických strojů Generátory, které přeměňují mechanickou energii v elektrickou Generátory rozdělujeme dále na: Dynama, která vyrábějí stejnosměrný proud Alternátory, které vyrábějí střídavý proud Motory, které přeměňují elektrickou energii v mechanickou Měniče, které pouze přeměňují druh elektrického proudu

Další dělení elektrických strojů Rozdělení elektrických strojů podle druhu proudu 1) Stejnosměrné 2) Střídavé 3) Stejnosměrné i střídavé Rozdělení elektrických strojů podle konstrukce 1) Transformátory 2) Indukční (asynchronní) stroje 3) Stejnosměrné stroje 4) Synchronní stroje 5) Střídavé stroje s komutátorem

Transformátory Jsou netočivé elektrické stroje, které přeměňují elektrickou energii na elektrickou energii pozměněných vlastností za neměnného kmitočtu Mají uplatnění ve všech oborech elektrotechniky pro zvyšování nebo snižování napětí a proudu Jsou tvořeny primárním vinutím, sekundárním vinutím a magnetickým obvodem vytvořeným z izolovaně oddělených plechů Charakteristikou je dělicí poměr - převod transformátoru p

Ukázky transformátorů Transformátory pro nn Řez distribučním trafem

Použití transformátorů Svářecí transformátory Svařovací transformátor má na výstupní straně nejvíce jeden závit z lité mědi, který má kanálky, ve kterých protéká chladící voda. Velikost proudu se řídí pomocí odboček na primární straně. Obloukové svařování K zapálení oblouku se používá asi 40 V - 70 V. K udržení oblouku se používá napětí nižší kolem 20 V - 25 V odpor má zápornou charakteristiku, že při zapálení oblouku klesne napětí, ale zvětší se proud a naopak. Velikost proudu se reguluje oddalováním, vysouváním nebo natáčením magnetického obvodu. Přístrojové transformátory Slouží k oddělování elektrických obvodů. Dělí se na měřící a jistící. Chceme-li například vyměnit Ampérmetr, musíme svorky výstupního napětí spojit nakrátko. Z bezpečnostních důvodů se uzemňuje i výstupní vinutí měřícího transformátoru. Jistící transformátory Slouží k napájení ochran zabezpečující provoz nebo omezují poruchy elektrických strojů a zařízeních. Pecové transformátory Slouží pro elektrické obloukové nebo indukční (nízkofrekv enční) pece. Výstupní napětí bývá od 4 V - 500 V o výkonu 10 kW - 80 MW.

Rozdělení transformátorů jednofázový trojfázový vícefázový plášťový jádrový toroidní rozptylový (s magnetickým bočníkem…) speciální dvojvinuťový (primár, sekundár) trojvinuťový (primár, sekundár, terciár) vícevinuťový

Princip činnosti transformátoru Transformátor pracuje na principu elektromagnetické indukce časovou změnou magnetického toku. Primární cívka ve svém obvodu působí jako spotřebič, sekundární jako zdroj. Do primárního vinutí přivedeme střídavé napětí a protože je uzavřený obvod, tak prochází proud střídavý. Okolo primární cívky se vytvoří magnetické pole charakterizované magnetickým tokem Φ a ten je také střídavý. Tento tok se uzavírá převážně jádrem transformátoru a svými účinky zasahuje vinutí sekundární cívky. Vlivem časové změny magnetického toku se v sekundárních vodičích indukuje střídavé napětí.

Základní rovnice transformátoru U1 = N1U0 U2 = N2Uo Napětí na cívkách transformátoru jsou přímo úměrná počtu závitů cívek U2/U1 =N2/N1 Transformační poměr p=N2/N1 Transformace nahoru p›1, dolů p‹1 V ideálním případě je odebíraný výkon ze sekundární cívky roven výkonu přiváděnému na cívku primární P1=P2, I1U1=I2U2 I2/I1 =U1/U2=N1/N2                                VN transformátor z televizního přijímače s výstupním napětím 25KV.