Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vymezení a pojetí sociální práce
Sociální politika a Welfare State
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Problémy menšinových skupin II
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
STÁT A PRÁVO.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Chudoba jako sociální problém
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Profesní etické kodexy
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Subjekty a objekty veřejných politik
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Sociální psychologie.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Teorie a metody sociální práce
Úvod do problematiky sociální politiky
Transkript prezentace:

Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2016

Sociální práce společenskovědní disciplina oblast praktické činnosti rámec společenské solidarity a ideál naplňování individ. potenciálu každého člověk zaměření na odhalování, vysvětlování, zmírňování sociálních problémů sociální uplatnění jedinců, skupin, komunit společenské podmínky pro jejich sociální uplatnění

Specifika sociální práce pomoc lidem (rodinám, skupinám, komunitám) v obtížné životní situaci pomoc (zároveň) subjektům v jejich sociálním prostředí (jedincům, skupinám,… organizacím) v jejich sociálním prostředí řešení konfliktů nebo zmírňování napětí mezi nimi

Vývoj a proměny sociální práce vzájemná pomoc a solidarita vždy spjaty s lidským společenstvím a soužitím rozmanitost forem i obsahů aktivit, poskytovatelů i přístupů rodina, sousedská solidarita, aktivity církví (princip „můžeš pomoci“) chudinské zákony, obce, města, šlechta (princip „musíš pomoci“) poč. 20.stol. vliv společenských věd , 2.pol.20.stol důraz na lidská práva (princip „ právo na pomoc“)

Historie sociální práce Starověk - solidarita v rámci kmene, rodiny, vznik městských států (pomoc poskytovaly soukromé osoby pro chudé, sirotky, vysloužilé vojáky) Středověk – pomoc organizována hlavně církví, katolické kongregace a řády zakládaly ústavy pro postižené, staré a sirotky (chorobince,sirotčince, chudobince – špitály), rodina – péče o staré členy rodiny Renesance a osvícenství – žebrání musí být povoleno, chudinské zákony – není odpovědna církev, ale obce a města, zavedení domovského práva, diferenciace potřebných

Historie sociální práce Industriální kapitalismus – lidé ve městech často bez rodin, vznik podpůrných spolků, nositelem charitativních aktivit – vyšší vrstvy hl. ženy – charitativní akce a sbírky 19. stol. Bismarckovy reformy – první systém sociálního pojištění pro zaměstnance pro případ nemoci, invalidity, stáří 20. stol. Vznik prvních škol sociální práce, převládajícími metodami v praxi je práce s rodinou a případová sociální práce Před 1. sv. válkou se začínají prosazovat metody skupinové a komunitní práce – průkopnicí je Octavia Hillová, zabývala se velkoměstskou chudinou –zlepšení postavení podporou výstavby bydlení

Historie sociální práce Počátek 20.stol. – patrné snahy o zvěděčtění sociální práce, pokusy o systematický výzkum (např. podmínky života dělníků) Charakteristickým rysem tohoto období – přejímání medicínského jazyka – Mary Richmondová – spis „Sociální diagnóza“- cílem soc. práce má být objektivní zhodnocení potřeb klienta a zprostředkování adekvátní pomoci V období mezi válkami – SP začíná být ovlivňována psychologií a pedagogikou, potřeba vidět sociální případ v kontextu osobnostního vývoje

Historie sociální práce České země Středověk – péči o potřebné zabezpečovala hl. církev a města Renesance a osvícenství – Marie Terezie se soustředí na rozvoj vzdělání, školy i pro chudé, Josef II. ruší řadu klášterů a v jejich prostorách zřizuje ústavy – špitály, sirotčince chudobince Rakousko-Uherská monarchie do 1.sv.války – upraven chudinský zákon – povinnost obce pečovat o občana, který se ocitl v nouzi (ubytování v obecní pastoušce, stravování u obyvatel obce), občanský zákon jako první zákonná norma zabezpečoval postavení dítěte v rodině

Historie sociální práce České země Po vzniku Československé republiky (konec 1. sv. v.) – nutnost postarat se o válečné veterány a invalidy, vznik ministerstva sociální péče, vznik řady nových institucí např. Masarykova liga proti tuberkulose, Československý červený kříž,poradny osvětové a sociálně zdravotní, rozvoj sociální práce v oblastech – sociálně právní ochrana dětí a mládeže, ústavní péče, chudinská péče, péče o válečné poškozence

Motivy a hodnoty sociální práce soucit profesionální pomoc strach profesionální kontrola Hodnoty: úcta k člověku rovnost všech lidí solidarita spravedlnost každý je schopen změny, růstu, sebezdokonalení jedinečnost každého se může projevit pouze ve společenství

Charakteristiky moderní sociální práce společenskovědní disciplina praktická profesionální činnost teoretická základna přímá aplikace teorií v praxi při řešení konkrétních problémů vlastní metodické postupy legislativní a institucionální rámec finanční a organizační propojení se státní správou etický kodex

Definice sociální práce Viz Slovník sociální práce (O.Matoušek str.213) Základy sociální práce (O. Matoušek a kol. str. 184,185) Etický kodex sociálních pracovníků (Mezinárodní federace SP, 2000

Definice sociální práce 1 Sociální práce je společenskovědní disciplína i oblast praktické činnosti,jejímž cílem je odhalování,vysvětlování, zmírňování a řešení sociálních problémů (chudoby,zanedbávání péče o děti a jejich výchovu,diskriminace určitých skupin,delikventní chování mládeže apod.)

Definice sociální práce 2 Sociální práce je profesionální aktivita zaměřená na pomáhání jednotlivcům, skupinám či komunitám zlepšit nebo obnovit jejich schopnost sociálního fungování a tvorbu společenských podmínek příznivých pro tento cíl.

Definice sociální práce 3 Cílem sociální práce je podpora sociálního fungování klienta v situaci, kdy je taková potřeba skupinově nebo individuálně vnímána a vyjádřena. Sociální práce se profesionálně zabývá lidskými vztahy v souvislosti s výkonem sociálních rolí.

Sociální fungování Naplnění rolí člověka ve společnosti, ve vztahu k lidem v bezprostředním sociálním okolí a ve vztahu k sobě samému, v kontextu očekávání a požadavků sociálního okolí.

Sociální fungování Lidé a prostředí jsou trvale v interakci Prostředí klade na člověka požadavky a člověk je nucen na ně reagovat Mezi požadavky prostředí a člověkem je ideálně rovnováha. Pokud lidé požadavky adekvátně nezvládají, rovnováha se rozkolísá a vzniká problém, konflikt Někteří lidé jsou schopni rovnováhu obnovit (vyřešit problém), ale někteří potřebné dovednosti a schopnosti k řešení problému nemají a situaci nezvládají Příčiny problémových situací nebo jejich nezvládání mohou být jak na straně člověka samotného, tak i v nepřiměřenosti požadavků okolí Prostor pro sociální práci – intervence sociálního pracovníka s cílem obnovit a udržet rovnováhu

Paradigmata moderní sociální práce Terapeutické podpora zdrojů jedince, rodiny,… Reformní posilování utlačených, reforma společ. systému, institucí Poradenské důraz na informace, informovanost, potřeby klientů