Literatura doby husitské

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
Jan Hus církevní reformátor
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Husitství v kostce.
LITERATURA VRCHOLNÉHO OBDOBÍ HUSITSTVÍ LITERATURA DOBY POHUSITSKÉ
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Literatura v husitské době
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Myslitel, reformátor a kazatel
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Mistr Jan Hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
Literatura předhusitská, husitská a pohusitská
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_9 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vývoj českého pravopisu
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Literatura v období po bitvě u Lipan Mgr. Ludmila Růžičková
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
39.1 Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
7. ročník Pozdní středověk
Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem,
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Vývoj českého pravopisu
Jan Hus a jeho předchůdci
Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká středověká literatura: Husitské písemnictví Tematická oblast: Český.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M – Historické pozadí na začátku 15. st. se zostřují spory mezi společenskými vrstvami, roste nespokojenost chudiny.
LITERATURA V DOBĚ HUSITSKÉ Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová MISTR JAN HUS. BETLÉMSKÁ KAPLE. REFORMACE.
KONRÁD WALDHAUSER KONRÁD WALDHAUSER 1326 až v Praze začal kázat 29. září 1363 v kostele u svatého Havla kam přišel na pozvání Karla IV.;
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jind ř iška Ř eho ř ková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Hus a husitství - procvičování Název sady:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
LITERATURA VRCHOLNÉHO OBDOBÍ HUSITSTVÍ LITERATURA DOBY POHUSITSKÉ
HUSITSTVÍ.
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
DUM - Digitální Učební Materiál
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Literatura doby husitské Charakteristika a hlavní představitelé Literatura doby husitské

Obsah Charakteristika písemnictví doby husitské Jan Hus Petr Chelčický

Společensko - historický kontext koncem 14. století dochází k postupnému prohlubování rozporů ve společnosti (vláda Václava IV., snaha jeho bratra Zikmunda získat český trůn, 1. defenestrace) z různých kruhů se ozývá volání po nutnosti reformy katolické církve, což vyústilo v husitské hnutí (1. polovina 15. století) vzorem pro mezilidské vztahy má být bible (z husitského období pochází také první úplný překlad bible do češtiny)

Charakter literatury husitská literatura vzniká na základě sepětí se životem reaguje na aktuální skutečnosti česká tvorba vítězí nad latinou i němčinou oblíbenými žánry jsou duchovní písně, satiry, kroniky, dále traktáty a kázání, jimiž se díky působivosti „živého slova“ nejrychleji šířily revoluční myšlenky převládá prostá forma, srozumitelnost

Diakritický pravopis V 15. stol. dochází k dalšímu rozvoji češtiny. Čeština měla řadu hlásek [ž, š, č, ř, ď, ť, ň, á, é, í, ó, ú], pro něž chyběla v latinské abecedě zvláštní písmena. Ve 13. stol. se k jejich zápisu začaly používat spřežky (kombinace písmen sz, rc…). Spřežkový pravopis byl nahrazen v 15. stol. pravopisem diakritickým, který používáme dodnes. Touto pravopisnou reformou se zabývá spis De ortographia Bohemica, připisovaný Husovi. Dlouhé samohlásky označovala čárka nad písmenem (nabodeníčko dlúhé) a změkčené souhlásky tečka (nabodeníčko krátké), ze které později vznikl háček.

Husitská píseň Jistebnický kancionál zpěvník husitských písní. Obsahuje např. skladbu Povstaň, povstaň, Veliké Město pražské nebo bojový chorál Ktož jsú boží bojovníci, za jehož autora je považován táborský kněz Jan Čapek Jan Čapek: Ktož jsú boží bojovníci Ktož jsú boží bojovníci a zákona jeho, prostež od Boha pomoci a ufajte v něho, že konečně vždycky s ním svítězíte. Kristusť vám za škody stojí, stokrát viec slibuje, pakli kto proň život složí, věčný mieti bude; blaze každému, ktož na pravdě sende. Tenť Pán velíť se nebáti záhubcí tělesných, velíť i život složiti pro lásku svých bližních.

Jan Hus (1371? – 1415) byl děkanem a od roku 1409 rektorem Karlovy univerzity (zasadil se o vydání Kutnohorského dekretu v roce 1409) v kritice církve navazoval na učení Viklefovo jeho latinské spisy, např.De ecclesia (O církvi) byly určeny pro vzdělance. česky napsal Výklad Viery, Desatera a Páteře, Knížky o svatokupectví a Postilu, tj. Výklad svatých čtení nedělních. je také autorem výchovného spisu Dcerka a dopisů z Kostnice. v roce 1412 byl uvržen do klatby a nad Prahou byl vyhlášen interdikt (zákaz církevních úkonů), dokud z ní Jan Hus neodejde. po odchodu z Prahy působil na Kozím Hrádku a Krakovci a v roce 1414 přijal pozvání na koncil v Kostnici, protože zde chtěl obhájit své učení. Koncil jeho argumenty odmítl, a protože je neodvolal, skončil jako kacíř na hranici

Petr Chelčický (1390? – 1460) nezískal univerzitní vzdělání, ale přesto šlo o velmi originálního myslitele, který kritizoval církev i husity napsal Postilu (sbírka kázání) a několik náboženských traktátů. v díle O boji duchovním vyjádřil nesouhlas s násilím, které rozpoutali husité. ve spise O trojiem lidu řeč prosazuje rovnost všech lidí před Bohem a odmítá tradiční dělení středověké společnosti na duchovenstvo, šlechtu a poddané. Sieť viery je založena na biblickém podobenství o Petrově zázračném rybolovu. Síť představuje církev, která zachytává ryby (křesťany), ale dvě mohutné ryby (císař a papež) tuto síť trhají

Zdroje Sárközi, R.: Elektronická učebnice literatury Blažke, J. Kouzelné zrcadlo literatury (Od Gilgameše k Harlekýnovi), Velryba, Praha 2006.