Teorie a základní pojmy IRP 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_08.
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Rozdělení asynchronních motorů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Synchronní stroje – motor.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné motory.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Krokový motor.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Elektrické stroje a přístroje
Elektromagnetická slučitelnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Užití elektrických strojů ve výuce odborných předmětů
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrické stroje točivé
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Proudové chrániče.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Celá čísla VY_32_INOVACE_2.14.M.7 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Vznik střídavého proudu
Elektromotor a jeho využití
Tranzistorový zesilovač
Animace silového a ovládacího obvodu
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Mechanické řízení
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektrické stroje a přístroje
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Krokový motor.
Stabilizátory napětí Jejich úkolem je udržovat stálé napětí na zátěži.
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslicové měřící přístroje
Magnetické ztráty.
Normály elektrických veličin
Měření výkonu trojfázového proudu
Jak postupovat při měření?
Měření vlastností zdrojů elektrické energie
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Digitální učební materiál
Elektrické měřící přístroje
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Teorie a základní pojmy IRP 2016 Asynchronní motory Teorie a základní pojmy IRP 2016

OBSAH Základní pojmy Asynchronní motory

ZÁKLADNÍ POJMY Vytvoření točivého magnetického pole Točivé magnetické pole můžeme vytvořit např. třemi stejnými válcovými cívkami, pootočenými o 120° jestliže jsou napájeny trojfázovým proudem. Trojfázovým proudem lze tedy vytvořit točivé magnetické pole bez mechanického pohybu.Statorové vinutí je rozloženo na obvodu statoru.

ZÁKLADNÍ POJMY Výpočet otáček točivého pole

ZÁKLADNÍ POJMY Výkon, příkon, ztráty

ZÁKLADNÍ POJMY Účinnost

ZÁKLADNÍ POJMY Točivý moment

ZÁKLADNÍ POJMY Výpočet točivého momentu Při jmenovitém výkonu má motor jmenovitý moment při jmenovitých otáčkách Moment měříme dynamometrem Proud procházející vinutím nebo klecí rotoru vyvolává v magnetickém poli statoru sílu F, která vytváří točivý moment. Moment měříme dynamometrem. Při jmenovitém výkonu má motor jmenovitý moment při jmenovitých otáčkách.

ZÁKLADNÍ POJMY Identifikační štítek stroje Obsahuje provozní údaje (jm.h. U, I, P, typ, výrobce) Další údaje (jm. otáčky, izolační třída, ochrana proti vlhkosti, hmotnost)

ZÁKLADNÍ POJMY Směr otáčení stroje Směr otáčení se udává z pohledu vyvedeného hřídele Směr otáčení se udává z pohledu vyvedeného hřídele. Směr otáčení ve smyslu hodinových ručiček ze strany hřídele je považován za směr doprava, opačný směr za směr doleva. Trojfázový motor se točí doprava, jsou-li L1, L2, L3 připojeny postupně na svorky U1, V2, W3. Změny směru otáček motoru lze dosáhnout přehozením dvou fázových přívodů.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Trojfázové asynchronní motory s kotvou nakrátko Asynchronní motory jsou nejdůležitější trojfázové motory Asynchronní motory jsou nejdůležitější trojfázové motory. Stator se skládá z nosného tělesa (krytu) motoru, svazku statorových plechů a statorového vinutí, které je vyvedeno na svorkovnici. Rotor (kotva) je sestaven z rotorových plechů nasazených ve svazku na hřídeli a z vodičů v drážkách rotoru.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Indukční působení točivého pole na nehybný rotor Asynchronní motory jsou indukční motory. Proud v rotoru je vyvolán indukcí.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Neměnný magnetický tok procházející rotorem při synchronních otáčkách Pokud by dosáhly otáčky rotoru otáček točivého pole statoru, klesl by točivý moment na nulu

ASYNCHRONNÍ MOTORY Skluz asynchronního motoru Skluz otáček asynchronního motoru bývá běžně 3% až 8% jmenovitých otáček.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Charakteristika asynchronního motoru s hlubokodrážkovým rotorem Průběh momentu v závislosti na otáčkách, tj. momentová charakteristika motoru

ASYNCHRONNÍ MOTORY Zatěžovací charakteristika asynchronního motoru s kotvou nakrátko Sedlový moment Ms lze téměř odstranit a docílit pouze stoupací momentové charakteristiky rozdílným počtem drážek v rotoru a statoru a šikmým nebo stupňovitým uspořádáním tyčových vodičů – klece

ASYNCHRONNÍ MOTORY Provedení klecových rotorů (bez rotorových plechů)

ASYNCHRONNÍ MOTORY Vytlačování proudu (rotor s dvojitou klecí) Pro zmenšení ztrát ve vodičích rotoru při provozních otáčkách jsou rotory konstruovány jako hlubokodrážkové, využívající efekt vytlačování proudu do vnějších vodičů s větším odporem při rozběhu. Takový rotor má v podstatě dvojitou klec, a to rozběhovou a pracovní.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Průběh proudů u motoru s dvojitou klecí Při velkých rozběhových proudech je tedy proud v rotorové kleci vytlačen do vnějších vodičů (do rozběhové klece) s menším průřezem a větším odporem.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Průběh točivého momentu u motoru s dvojitou klecí Momentová charakteristika je při rozběhu příznivější než při jednoduché rotorové kleci s tyčemi kruhového průřezu Momentová charakteristika je pak při rozběhu příznivější než při jednoduché rotorové kleci s tyčemi kruhového průřezu.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Tvary drážek v rotorech nakrátko Tvary drážek v rotorech nakrátko: a) drážky pro kruhové tyče, b) drážky pro dvojitou klec, c) tvary hlubokých drážek Tvary drážek v rotorech nakrátko: a) drážky pro kruhové tyče, b) drážky pro dvojitou klec, c) tvary hlubokých drážek

ASYNCHRONNÍ MOTORY charakteristiky motorů s kotvou nakrátko Motory s kotvou nakrátko jsou jednoduché, levné, lehké, nenáročné na údržbu a neruší rozhlas jiskřením (jako komutátorové motory). Výhodných vlastností lze využít při zatěžování jmenovitým výkonem, při kterém má motor vysokou účinnost i účiník.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Rotor a rotorový plech reluktančního motoru Motor se rozbíhá jako motor s kotvou nakrátko a po rozběhu pracuje jako synchronní motor Svazek rotorových plechů klecového rotoru má na obvodu tolik vybrání, kolik má stator pólu Reluktanční (bránící se skluzu, s rotorem vzpříčeným v točivém poli) motor se rozbíhá jako motor s kotvou nakrátko a po rozběhu pracuje jako synchronní motor. Přetížení vede k asynchronnímu běhu se skluzem.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Rozběhy motoru s kotvou nakrátko – statorové spouštění Statorové rozběhové režimy zmenšují rozběhový proud snížením napětí statoru. Výkon a točivý moment jsou úměrné druhé mocnině napětí. Odpovídajícím poměrem se také snižuje výkon i moment při zmenšování napětí. Je-li motor spouštěn při polovině jmenovitého napětí, má jen čtvrtinu rozběhového momentu. Statorové spouštění může být používáno jen při sníženém zatížení nebo rozběhu motoru bez zatížení.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Zapojení pro měkké statorové spouštění s jedním rezistorem Tím se zmenší rozběhový proud Ke zmenšení napětí statoru při rozběhu jsou do přívodu zařazovány omezovací rezistory. Tím se zmenší rozběhový proud.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Trojfázový motor s rozběhovými rezistory v přívodním vedení

ASYNCHRONNÍ MOTORY Trojfázový motor se spouštěcím autotransformátorem Používají se pro motory velkých výkonů Transformátory zmenšují při rozběhu napětí, a tím i rozběhový proud motoru. Používají se pro motory velkých výkonů. Z ekonomických důvodů jsou většinou používány autotransformátory

ASYNCHRONNÍ MOTORY Rozběh hvězda – trojúhelník Odebíraný proud i výkon při stálém síťovém napětí klesne na třetinu Motory, které mají napětí na (statorových) vinutích rovno síťovému napětí, jsou provozovány běžně v zapojení do trojúhelníku. Při rozběhu v zapojení do hvězdy se napětí na vinutích zmenší v poměru a stejně i proudy v těchto vinutích. Podle pravidel o sdružení fází tak klesne celkový odebíraný proud i výkon při stálém síťovém napětí na třetinu.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Elektronické spouštěče Spínané spouštěče umožňuji plynulé řízení Tyristorové spouštění motoru

ASYNCHRONNÍ MOTORY Motory s kroužkovou kotvou Stator motoru s kroužkovou kotvou má stejnou konstrukci jako stator motoru s kotvou nakrátko. Na hřídeli rotoru je svazek rotorových plechů a sběrné kroužky. V drážkách rotorového svazku plechu je izolovaně uloženo vinutí rotoru.Vinutí rotoru má téměř vždy tři cívky (trojfázové vinutí), zapojené většinou do hvězdy, zřídka do trojúhelníku.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Motor s kroužkovou kotvou s trojfázovým vinutím kotvy a rezistory

ASYNCHRONNÍ MOTORY Řízení otáček motorů s kroužkovou kotvou připojováním rezistorů do obvodu kotvy Při provozu se zátěží a rezistorech zapojených v obvodu kotvy stoupne skluz, protože ztráta na rezistorech musí být krytá větším indukčním výkonem. Je-li možné rezistory stupňovitě nastavovat, je tak možné stupňovitě řídit otáčky motoru. Řízení otáček motoru s kroužkovou kotvou je možné při zatížení konstantním momentem.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Rozběh motoru s kroužkovou kotvou (rotorové spouštění) Zařazením spouštěcích rezistorů do obvodu kotvy motoru s kroužkovou kotvou je možné výrazně omezit rozběhový proud. Motor s kroužkovou kotvou s třístupňovými rozběhovými rezistory

ASYNCHRONNÍ MOTORY Točivý moment a rozběhový proud motoru s kroužkovou kotvou

ASYNCHRONNÍ MOTORY Motory s přepojovatelnými póly Dvě oddělená statorová vinutí s rozdílnými počty pólu Motor s přepojovatelnými póly se dvěma oddělenými statorovými vinutími Dvě oddělená statorová vinutí s rozdílnými počty pólu (obr.29) umožňují dvoje otáčky, které mohou být v libovolném celočíselném poměru, např. 3:4. Točivý moment je při obojích otáčkách téměř stejný, jako výkony motoru jsou přibližně v poměru otáček. Na svorkovnici jsou zpravidla vyvedeny jen začátky vinutí.

ASYNCHRONNÍ MOTORY Motor s dělenými vinutími statoru Motor s přepojovatelnými póly s Dahlanderovým vinutím ( trojúhelník – dvojitá hvězda) Motor s přepojovatelnými póly s Dahlanderovým vinutím ( trojúhelník – dvojitá hvězda). Tím je dosaženo pomocí zdvojnásobení otáček zvýšení výkonu přibližně jedenapůlkrát. Točivý moment zůstává v obou případech stejný.

ZÁVĚR Dotazy?