Informace metodiků prevence kppp a zdvpp zlín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
Kariérové poradenství
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Školní poradenské pracoviště
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Středisko integrace menšin Opava Husova
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Metodik prevence v PPP Analýza činností Mgr. Lucie Jurystová, Mgr. Vladimír Jarošík, PhDr. Helena Pacnerová Oddělení ústavní a ochranné výchovy, prevence.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Výzva k předkládání žádostí
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Liberecký inspektorát ČŠI
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Normativní financování vztahy a souvislosti
Speciálně pedagogická diagnostika
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školství
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Informace metodiků prevence kppp a zdvpp zlín Regionální odborná konference pro šmp 2017 Projekt „Zdravé a bezpečné klima ve školách zlínského kraje“ 8. 2.VSetín 22. 2. Valašské meziříčí 8. 3. Kroměříž 22. 3. zlín 5. 4. uherské hradiště MGR. IRENA GRODOVÁ MGR. OLDŘICH KRATOCHVÍL

Sekce primární prevence kppp a zdvpp zlín Poslání sekce primární prevence · koordinace aktivit pracovníků kppp zabývajících se prevencí · rozvoj spolupráce s dalšími subjekty a organizacemi · řešení aktuálních problémů v oblasti PP ve školách a školských zařízeních · pravidelná tematická pracovní setkávání, intervize

Metodik prevence zajišťuje za PPP specifickou prevenci rizikového chování a realizaci preventivních opatření v oblasti územní působnosti vymezené krajským úřadem, zajišťuje koordinaci a metodickou podporu školních metodiků prevence, organizuje pro ně pravidelné pracovní porady (semináře) a poskytuje jim individuální odborné konzultace,  na žádost školy a školského zařízení pomáhá ve spolupráci se školním metodikem prevence a dalšími pedagogickými pracovníky řešit aktuální problémy související s výskytem rizikového chování, udržuje pravidelný kontakt se všemi institucemi, organizacemi a subjekty, které se v kraji v prevenci angažují, spolupracuje s krajským školským koordinátorem prevence zejména při vypracovávání podkladů pro výroční zprávy či jiná hodnocení a při stanovování priorit v koncepci preventivní práce ve školství na úrovni kraje, pečuje o svůj odborný rozvoj formou dalšího vzdělávání v problematice specifické prevence, minimální rozsah činnosti metodika prevence v PPP je 0,5 úvazku, doporučený rozsah činnosti je plný úvazek. má VŠ vzdělání.

Metodici prevence v kppp zlín Poradenské služby MGR. I. GRODOVÁ KM, VM, VS V terénu škol Na pracovištích kppp Předem Domluva e-mail/telefon MGR. O. KRATOCHVÍL ZL, UH irena.grodova@poradnazl.cz 739 684 145 oldrich.kratochvil@poradnazl.cz 730 185 260

Školní metodik prevence (ŠMP) metodické a koordinační činnosti Koordinace tvorby, kontrola, evaluace a participace při realizaci minimálního preventivního programu školy. Koordinace a participace na realizaci aktivit školy zaměřených na prevenci záškoláctví, závislostí, násilí, vandalismu, sexuálního zneužívání, zneužívání sektami, rasismu axenofobie, prekriminálního a kriminálního chování, rizikových projevů sebepoškozování a dalších projevů rizikového chování. Metodické vedení činnosti pedagogických pracovníků školy v oblasti prevence rizikového chování. Vyhledávání a nastavení vhodné podpory směřující k odstranění rizikového chování. Koordinace vzdělávání pedagogických pracovníků školy v oblasti prevence rizikového chování. Individuální a skupinová práce se žáky a studenty s obtížemi v adaptaci, se sociálně- vztahovými problémy, s rizikovým chováním a problémy, které negativně ovlivňují jejich vzdělávání. Koordinace přípravy a realizace aktivit zaměřených na zapojování multikulturních prvků do vzdělávacího procesu a na integraci žáků/cizinců; prioritou v rámci tohoto procesu je prevence rasizmu, xenofobie a dalších jevů, které souvisejí s přijímáním odlišnosti. Koordinace spolupráce školy s orgány státní správy a samosprávy, které mají v kompetenci problematiku prevence rizikového chování, s metodikem preventivních aktivit v poradně a s poradenskými, terapeutickými, preventivními, krizovými, a dalšími odbornými pracovišti, zařízeními a institucemi, které působí v oblasti prevence rizikového chování. Kontaktování odpovídajícího odborného pracoviště a participace na intervenci a následné péči v případě akutního výskytu rizikového chování. Shromažďování odborných zpráv a informací o žácích v poradenské péči specializovaných poradenských zařízení v rámci prevence rizikového chování v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů

Školní metodik Prevence (ŠMP) informační činnosti Zajišťování a předávání odborných informací o problematice rizikového chování, o nabídkách programů a projektů, o metodách a formách specifické primární prevence pedagogickým pracovníkům školy. Prezentace výsledků preventivní práce školy, získávání nových odborných informací a zkušeností. Vedení a průběžné aktualizování databáze spolupracovníků školy pro oblast prevence rizikového chování, zejména orgánů státní správy a samosprávy, středisek výchovné péče, poskytovatelů sociálních služeb, zdravotnických zařízení, Policie České republiky, orgánů sociálně-právní ochrany dětí, nestátních organizací působící v oblasti prevence, center krizové intervence a dalších zařízení, institucí a jednotlivých odborníků. Předávání informací a zpráv o realizovaných preventivních programech zákonným zástupcům, pedagogickým pracovníkům školy a školskému poradenskému zařízení. Vedení dokumentace, evidence a administrativa související se standardními činnostmi v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů a předávání informací o realizovaných preventivních programech školy pro potřeby zpracování analýz, statistik a krajských plánů prevence

Školní metodik prevence (ŠMP) poradenské činnosti Vyhledávání a orientační šetření žáků s rizikem či projevy rizikového chování; poskytování poradenských služeb těmto žákům a jejich zákonným zástupcům, případně zajišťování péče odpovídajícího odborného pracoviště ve spolupráci s třídními učiteli. Spolupráce s třídními učiteli při zachycování varovných signálů spojených s možností rozvoje rizikového chování u jednotlivých žáků a tříd a participace na sledování úrovně rizikových faktorů, které jsou významné pro rozvoj rizikového chování ve škole. Příprava podmínek pro integraci žáků se specifickými poruchami chování ve škole a koordinace poskytování poradenských a preventivních služeb těmto žákům školou a specializovanými školskými zařízeními.

Legislativní rámec prevence mšmt Pedagogickému pracovníkovi, který vedle přímé pedagogické činnosti vykonává také specializované činnosti, k jejichž výkonu jsou nezbytné další kvalifikační předpoklady, se poskytuje nárokový specializační příplatek ve výši 1 000 až 2 000 Kč měsíčně podle §133 Zákoníku práce.  Nezbytnými dalšími kvalifikačními předpoklady se rozumí studium k výkonu specializovaných činností v délce trvání nejméně 250 vyučovacích hodin ukončené obhajobou závěrečné písemné práce a závěrečnou zkouškou před komisí (program zahrnuje 250 hodin přímé i nepřímé výuky, včetně stáží na odborných pracovištích poskytujících poradenskou, intervenční a léčebnou pomoc – dle Standardů pro udělování akreditací DVPP).  Studium k výkonu specializovaných činností stanoví § 9 vyhlášky MŠMT č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků, ve znění pozdějších předpisů. 

Poradenská služba OMP ● přímá práce se skupinou (nutný informovaný souhlas rodiče) Specifická pP 1) Všeobecná (přednášky RCH ) 2) selektivní (sociometrie); 3) indikovaná (intervence) ● konzultace – osobní / telefonická / e-mail (pedagogové, rodiče) ● metodik na pracovištích kppp – prosíme, předem si domluvit termín: Pondělí ……….. Uherské hradiště, kroměříž Úterý ……………. uherské hradiště, kroměříž Středa ………….. UHERSKÉ HRADIŠTĚ, valašské meziříčí Čtvrtek ………… zlín, vsetín Pátek ……………. zlín, Kroměříž

Informovaný souhlas

On-line systém výkaznictví Zhodnocení Preventivních aktivit ve školách (platné pro ZŠ, SŠ) * Projekt ESF 2014-2015 realizátoři LF Univerzita karlova klinika adiktologie Národní ústav pro vzdělávání (nÚV) MŠMT * Pilotní ověření 2015 * Uvedení do praxe škol 2016

Co nás čeká do konce školního roku 2016/2017 ? Zhodnocení preventivních aktivit (minimálního preventivního programu) ve školách – týká se zš, sš Forma: online na http://www.preventivni-aktivity.cz/ Jiná Školská zařízení zpracovávají vyhodnocení jako v minulých letech.

Systém výkaznictví mpp kroměřížsko CELKOVÝ PŘEHLED VÝKAZŮ ŠKOL Systém výkaznictví mpp kroměřížsko 2015/16 2016/17 Školy Počet Školy, které nemají účet 8 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 1 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz 2 Školy, které mají účet a uzavřený výkaz 50 Celkový počet škol v kraji 61 Školy Počet Školy, které nemají účet 8 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 35 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz 17 Školy, které mají účet a uzavřený výkaz 1 Celkový počet škol v kraji 61

Systém výkaznictví mpp valašské meziříčí, vsetín CELKOVÝ PŘEHLED VÝKAZŮ ŠKOL Systém výkaznictví mpp valašské meziříčí, vsetín 2015/16 2016/17 Školy Počet Školy, které nemají účet 8 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 2 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz Školy, které mají účet a uzavřený výkaz 70 Celkový počet škol v kraji 82 Školy Počet Školy, které nemají účet 8 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 53 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz 19 Školy, které mají účet a uzavřený výkaz 2 Celkový počet škol v kraji 82

Systém výkaznictví mpp ZLÍNSKO CELKOVÝ PŘEHLED VÝKAZŮ ŠKOL Systém výkaznictví mpp ZLÍNSKO 2015/16 2016/17 Školy Počet Školy, které nemají účet 4 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 3 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz 2 Školy, které mají účet a uzavřený výkaz 79 Celkový počet škol v kraji 88 Školy Počet Školy, které nemají účet 4 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 67 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz 17 Školy, které mají účet a uzavřený výkaz Celkový počet škol v kraji 88

Systém výkaznictví mpp UHERSKÉ HRADIŠTĚ CELKOVÝ PŘEHLED VÝKAZŮ ŠKOL Systém výkaznictví mpp UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2015/16 2016/17 Školy Počet Školy, které nemají účet 5 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 6 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz 1 Školy, které mají účet a uzavřený výkaz 65 Celkový počet škol v kraji 77 Školy Počet Školy, které nemají účet 5 Školy, které mají účet, ale nemají výkaz 48 Školy, které mají účet a rozpracovaný výkaz 24 Školy, které mají účet a uzavřený výkaz Celkový počet škol v kraji 77

Vyjádření nÚV – evaluace výkaznictví Současná podoba výkazu platí pro ZŠ a SŠ. Pro další roky bude upravený dotazník i pro další typy šz 1b.část 2- jedná se o švp, ne rvp, bylo zadáno k opravě Bude zpracována „nápověda“ anotace k vyplnění jednotlivých bodů výkazu 1c. část 3 - je možné zahrnout do jednoho programu i více témat RCH, pokud je program zaměřený na více témat rch; možno vykazovat jen 3-4 největší programy a ne úplně všechny aktivity Do výkazu možno vstupovat celoročně, núv vyhodnocuje až ke konci roku

Vyjádření núv – evaluace SV Příloha č. 3 „Standardní činnosti školního metodika prevence“ vyhlášky č. 72 o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních v aktuálním znění novelizovaném vyhláškou č. 197 platném od 1. 9. 2016 ….“ŠMP musí zajistit: 1. Předávání informací a zpráv o realizovaných preventivních programech zákonným zástupcům, pedagogickým pracovníkům školy a školskému poradenskému zařízení. 2. Vedení dokumentace, evidence a administrativa související se standardními činnostmi v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů a předávání informací o realizovaných preventivních programech školy pro potřeby zpracování analýz, statistik a krajských plánů prevence.“ Cílem núv je, aby se sjednotily všechny dosavadní systémy sběru dat do jednoho, takže ŠMP už nemuseli vyplňovat nic jiného, jen jednu věc, která bude platit jak pro zřizovatele, tak pro poradnu, ministerstvo, kraj, další poskytovatele dotací a také Českou školní inspekci, prostě všechny, tj. že by SV nahradil také přílohu školní preventivní strategie ve výročních zprávách apod.

Legislativní opora Školský zákon - aktuální znění Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných (č.27/2016 Sb.) Vyhláška o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních (č.197/2016 Sb. novelizující vyhlášku č. 72/2005 Sb.) Vyhláška o vedení dokumentace škol a školských zařízení (č. 202/2016 Sb. novelizující vyhlášku č. 364/2005 Sb.)

Děkujeme za pozornost a přejeme krásné prázdniny … Jarní Velikonoční Letní