Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
Základní informace o poskytovateli
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Služby následné péče.
Správa sociálního zabezpečení
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
VY_32_INOVACE_SA4A_6 DUM 6. příprava aktivity pro 1
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
VY_32_INOVACE_SA4A_4 DUM 4. „Chlapec, uživatel služby-dramatizace “
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Ing. Stanislava Správková
Klíčové aktivity projektu
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Podpora samostatného bydlení
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji“ číslo CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0002269. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Cíl setkání Představení vize v oblasti podpory osob sociálně vyloučených (bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku) a vize rozvoje daných druhů služeb Karlovarského kraje na období připravovaného SPRSS (2018 – 2020) Vytvořit prostor pro diskusi nad jednotlivými body rozvoje

Význam vize pro jednotlivé druhy sociálních služeb Cíle rozvoje jednotlivých druhů sociálních služeb s ohledem na zajištění potřeb cílové skupiny na území Karlovarského kraje Vize reaguje na: - zjištění z analytických podkladů a zjištění v rámci Karlovarského kraje – KÚ KK, Obce, Multidisciplinární setkání, poskytovatelé služeb, výzkumy atd. a dále např. výzkum TAČR

Vize Karlovarský kraj prostřednictvím efektivně fungující sítě sociálních služeb a spolupráce s návaznými subjekty včasně identifikuje rizikové společenské jevy a nabízí podporu osobám v nepříznivé sociální situaci při řešení jejich potřeb s ohledem na podporu jejich samostatnosti, soběstačnosti a sociální začlenění. Prvotním smyslem a cílem sociálních služeb je návrat osob k ekonomické aktivitě a nezávislosti na sociálním systému.

Základní principy Sociální služby jsou poskytovány osobám v nepříznivé sociální situaci, kterou není možné řešit pomocí veřejných služeb, jiných běžných služeb a přirozených zdrojů. Poskytování musí vést k řešení nepříznivé sociální situace. Sociální služba je poskytována přednostně uživatelům v jejich přirozeném/domácím prostředí Poskytování sociální služby je řízeno potřebami uživatelů. Sociální služby podporují uživatele v samostatném a nezávislém životě s cílem předcházet či zamezit jeho sociálnímu vyloučení, popř. navrátit jej do běžného života.

Prioritní oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku- Strategický cíl Zmírňování či zamezování sociálního vyloučení Osobám cílové skupiny je zajištěna podpora při návratu (vstupu, začleňování) do běžného života či zmírňování následků způsobu jejich života.

Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 1 Pomoc při řešení krizových a ohrožujících situací (akutní krize, domácí násilí atd.) Na území Karlovarského kraje je k dispozici pomoc osobám, které se ocitly v krizové životní situaci, kterou je nezbytné akutně řešit a těmto osobám poskytnout podporu. Podpora se týká i osob s duševním onemocněním a osob ohrožených domácím násilím.

Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 2 Podpora osob ohrožených chudobou, dluhy a ztrátou bydlení a osob bez přístřeší Ve spolupráci se sociálními pracovníky obcí jsou aktivně vyhledávány a podporovány osoby ohrožené ztrátou bydlení, ke které může docházet např. z důvodu nízkého příjmu, zadlužení, sociální zranitelnosti a dále jsou vyhledávány osoby bez přístřeší. Těmto osobám je nabízena a poskytována podpora při řešení nepříznivé sociální situace včetně podpory při zajištění ubytování a řešení dluhové problematiky. Součástí je také podpora uživatelů vstupujících do nové fáze života (zejména osoby opouštějící školská zařízení pro výkon ústavní péče, pěstounskou péči, děti z nefunkčních rodin, uživatelé opouštějící azylové domy) včetně osob žijících v sociálně vyloučených lokalitách. Při řešení situace těchto osob jsou primárně využívána řešení nepříznivé sociální situace využívající podpory terénních a ambulantních sociálních služeb ve spolupráci s návaznými subjekty obcí, úřadem práce, školami, policií atd.

Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 3 Podpora osob, které vedou či jsou ohroženy rizikovým způsobem života Podpora osob ohrožených rizikovým životním stylem je zajišťována zejména prostřednictvím přímé práce s uživateli v terénu, nebo prostřednictvím kontaktního pracoviště. Podpora se týká i osob žijících v konfliktu se společností či ohrožených sociálně patologickými jevy včetně závislostí. Těmto osobám je nabízena podpora a řešení jejich nepříznivé sociální situace v rozsahu potřeb běžného života dle Regionální karty Karlovarského kraje.

Prioritní oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku- Strategický cíl Sanace rodiny a posilování rodičovských kompetencí Cílem je vytvoření sítě služeb pro práci s dětmi a rodinami, spolupracující s OSPOD, s důrazem na systémovost, provázanost a návaznost služeb a jejich preventivní charakter, včetně zamezení umisťování dětí v ústavních zařízeních zdravotnického a školského typu. Sociální služby tvoří pouze dílčí součást řešení problematiky dětí a rodin, podporují a navazují na činnost OSPOD, spolupracují s dalšími navazujícími subjekty. Nezbytnou součástí je řešení problematiky náhradní rodinné péče.

Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 1 Podpora rodičovských a dalších kompetencí rodičů pro zajištění života rodiny a výchovy dětí včetně prevence rozpadu rodiny popř. návratu dětí do rodinného prostředí a zdravého vývoje dětí a mladých dospělých do 26 let Je zajištěna pomoc osobám či rodinám, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci, která může vést k rozpadu rodiny, ohrožení mezilidských vztahů včetně jejich dopadů na děti. Služby jsou zaměřeny na posilování rodičovských a dalších kompetencí rodičů pro řešení nepříznivé sociální situace rodiny v jejím přirozeném prostředí. Úsilí je směřováno k včasnému zachycení rodiny v nepříznivé sociální situaci (např. neschopnost platit nájemné, selhávání v oblasti péče o děti). Prostřednictvím podpořených sociálních služeb dochází u cílové skupiny k získání nezbytných kompetencí k zajištění fungování rodin a zdravého a zdárného vývoje dětí). Dále je podporován zdravý vývoj dětí skrze podporu využívání běžných volnočasových aktivit a skrze včasné zachycení rizika nebo vzniku nepříznivé sociální situace dítěte. Při práci s rodinou či dítětem je využívána spolupráce s návaznými subjekty OSPOD, středisko výchovné péče, školy, policie, střediska volného času atd. V tomto období bude podporován rozvoj a rozšíření sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi s ohledem na jejich místní a časovou dostupnost a odbornou připravenost k řešení nepříznivé sociální situace rodin s dětmi včetně rozvoje spolupráce s návaznými subjekty např. OSPODem, střediskem výchovné péče, školami, policií, úřadem práce, lékaři. Dále bude podporována dostupnost a odbornou připravenost nízkoprahových zařízení pro děti a mládež k řešení nepříznivé sociální situace dětí a mladých dospělých do 26 let

Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl Podpora rozvoje sítě terénních a ambulantních služeb Podpora takových opatření poskytovatelů sociálních služeb, která rozvíjejí terénní a ambulantní služby zejména pro osoby se zdravotním postižením a seniory a která umožní setrvání těchto osob v jejich domovech, v přirozeném prostředí. Jde o vzdělávací a rozvojové aktivity a investiční akce do sítě stávajících či rozvíjejících se služeb, které jim umožní splňovat požadavky pro poskytování takových komunitních služeb (materiální vybavení, zajištění dopravní obslužnosti v rámci služby atd.). Konkrétní podpora služeb je vázána na iniciativu jednotlivých poskytovatelů služeb a zaměření jednotlivých výzev o finanční podporu.

Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl Zkvalitňování poskytování služeb v celoročních pobytových zařízeních sociálních služeb včetně úpravy prostředí a zajištění vybavení rehabilitačními a kompenzačními pomůckami Cílem opatření je posilování odborných kompetencí pracovníků celoročních pobytových služeb k podpoře lidí s vysokou mírou závislosti na péči druhé osoby. Úpravy prostředí pro poskytování sociálních služeb v návaznosti na odstranění bariér a podporu samostatnosti a soběstačnosti uživatelů a zajištění kvality jejich života při poskytování péče včetně zajištění potřebných kompenzačních a rehabilitačních pomůcek

Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl Transformace celoročních pobytových zařízení Sociálních služeb Realizace transformace pobytových zařízení je vázána na podporu tohoto procesu z národní úrovně.

Společné charakteristiky pro všechny druhy sociálních služeb Poskytovatel informuje veřejnost a zájemce o službu na svých internetových stránkách o své činnosti v souladu s Regionální kartou Karlovarského kraje v rozsahu oblastí potřeb a témat. Témata mohou být vyjádřená např. uvedením příkladů potřeb, které jsou službou podporovány. Poskytovatel zjišťuje potřeby osob v rozsahu Regionální karty Karlovarského kraje, poskytuje poradenství a odpovídající podporu doplňující přirozené zdroje a veřejné služby v rozsahu, který vyplynul ze zjišťování potřeb. Poskytovatel poskytuje základní poradenství žadatelům o službu. Pokud žadatel nesplňuje podmínky pro poskytování služby, nabízí vhodné řešení jeho sociální situace pomocí jiných sociálních nebo veřejných služeb. Návrh/doporučené vhodné řešení zaznamenává v evidenci odmítnutých žadatelů.