FCH VUT ZAHRANIČNÍ ODDĚLENÍ FAKULTY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Zahraniční pobyty/LLP Erasmus
DAAD – stipendia 2014/2015 IC DAAD Prag. Studieren und Promovieren in Deutschland | Seite 2 Dr. Astrid Winter – DAAD Prag od roku 1963 výměna vědeckých.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Studium v zahraničí Petra Taušl Procházková Markéta Kohoutková
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Dům zahraniční spolupráce Seminář IPC UK v Praze „Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy“
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
Erasmus – studijní a pracovní stáže * PF UP 2015/16 *
Studium v zahraničí pro studenty FBMI v akademickém roce 2008/2009.
ZAHRANIČNÍ MOBILITA MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ A ZÍSKÁNÍ PRAXE
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Central European Exchange Programme for University Studies
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Zahraniční stáže- Evropské programy
Účast na projektech LLP Erasmus Výjezd pregraduálních studentů je možný až po absolvování 1. ročníku Všeobecné lékařství - reálně – v období blokového.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ (OZS) ozs.vse.cz MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ.
Mobilita studentů FCH VUT ZAHRANIČNÍ ODDĚLENÍ FAKULTY.
FREE MOVERS Fakulta filozofická Mgr. Jana Ovsjanniková, Pavlína Bínová 1.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Erasmus – studijní a pracovní stáže * PF UP 2016/17 *
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
Informační seminář k projektům, programům a stipendiím pro podporu mezinárodní spolupráce.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
Informace o možnostech výjezdů pro studenty doktorského studia
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Na MZLU.
Kam můžu vycestovat. Kam můžu vycestovat Země CEEPUS mobilit Slovenská republika Maďarsko Rakousko Slovinsko Polsko.
Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyhlašuje v rámci rozvojového projektu „Analýza studia.
Studijní pobyty ERASMUS+
Central European Exchange Programme for University Studies
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
O ČEM TO DNES MIMO JINÉ BUDE?  CEEPUS AKTION STIPENDIA AIA VISEGRAD FUND DALŠÍ NABÍDKA STIPENDIÍ Odbor zahraničních vztahů, Rektorát Ing. Hana.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
FCH VUT ZAHRANIČNÍ ODDĚLENÍ FAKULTY
Zahraniční mobility studentů
Sekretariát prorektora pro vědu, výzkum a zahraniční vztahy
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Zahraniční mobility studentů
Informační schůzka k programu
Přírodovědecká fakulta UJEP
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Zahraniční mobility studentů
Anglické programy na LF UP
Transkript prezentace:

FCH VUT ZAHRANIČNÍ ODDĚLENÍ FAKULTY Mobilita studentů FCH VUT ZAHRANIČNÍ ODDĚLENÍ FAKULTY

DRUHY PROGRAMŮ DZS: http://www.dzs.cz/ Rektorát VUT: http://www.vutbr.cz/studium/studium-a-staze-v-zahranici FCH: http://www.fch.vut.cz/cs/student/studium-v-zahranici.html

ERASMUS + na FCH od akad. roku 2001/2002; několik set studentů a stážistů nejznámější a nejoblíbenější program, možnost vycestovat v rámci celé EU a zemí, které mají výjimku vycestovat je možné od 2. ročníku BS vycestovat mohou zájemci s max. jedním neúspěšným studiem na fakultě po celou dobu musí mít status studenta - studium předmětů: (3 - 12 měsíců) praxi: (2 – 12 měsíců) – v laboratoři na VŠ - ve firmě je možné prodloužit v rámci každého stupně studia (B, N, D) je možné vycestovat opakovaně a to na max. 12 měsíců (měsíce na studium i stáž se sčítají dohromady)

ERASMUS+ - výše grantu (řádného stipendia): lokality rozděleny do tří skupin podle finanční náročnosti rozdíl ve financích pro studium x stáž - kromě řádného stipendia dosud existuje stipendium mimořádné: 1000,-Kč/měsíc; o m. stipendium je třeba požádat fakultu a není nárokové, záleží na finančních možnostech FCH; pro detaily vizte: http://www.fch.vutbr.cz/cs/student/studium-v-zahranici/erasmus/dalsi-prakticke-informace.html

ERASMUS + STUDIUM je vždy založen: - bilaterální smlouvou (na předměty, na zpracování bakalářské nebo diplomové práce na univerzitu)

ERASMUS + STUDIUM KREDITY (studium – předměty) minim. 18 kreditů – pro rektorát 18 a více kreditů - pro fakultu (pro postup do dalšího semestru popř. akademického roku) -netýkají se DSP

ERASMUS + STUDIUM UZNÁVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ABSOLVOVANÝCH V ZAHRANIČÍ STUDIJNÍ PORADCI: FSCH+Chemie pro m. aplikace:Dr. F. Mravec CHTOŽP: Dr. V.Řezáčová CHPBT: Dr. E.Vítová CHM: Dr. L. Kalina

ERASMUS + STUDIUM BILATERÁLNÍ SMLOUVY Belgie (Gent: www.UGent.be, oblast studia: fyzika, na diplomky nebo dizertace, nutný certifikát o znalosti angličtiny) Francie (Cergy: www.ebi-edu.com, oblast studia: biotechnologie, deklarují předměty v angličtině, toto je třeba ověřit; Lyon: www.univ-lyon1.fr, oblast studia chemie, vše je ve francouzštině) Itálie (Neapol: www.unina.it; POUZE PRO FYZIKÁLNÍ CHEMII!, na práci v laboratoři), Španělsko (Huelva: www.uhu.es , hlavně na diplomky a dizertace, především pro potravináře, předměty ve španělštině; Valencie: www.upv.es, oblasti studia: chemie, chemické inženýrství a procesy, předměty ve španělštině, vhodné pro životní prostředí, ) Portugalsko (Lisboa: Técnico Lisboa: www.ist.utl.pt, oblasti studia: biologie, biotechnologie, biochemie, chemie, fyzika, materiálové inženýrství; Universidade de Lisboa: www.ulisboa.pt - Instituto Superior de Agronomia: www.isa.utl.pt, oblast studia: biologie; Braga: www.uminho.pt, oblast studia: mikrobiologie a biotechnologie, na smlouvu dosud nikdo nevyjel, je třeba ověřit nabídku předmětů a jazyk výuky

ERASMUS + STUDIUM BILATERÁLNÍ SMLOUVY Norsko (Trondheim: www.ntnu.no); všestranná smlouva Švédsko (Malmö: www.mah.se); nová smlouva, zatím na studium nikdo nevyjel, fyzikální chemie, pravděpodobně potraviny Finsko (Tampere: www.tamk.fi), oblast studia: chemické inženýrství, pouze na práci v laboratoři!! Litva (Kaunas:en.ktu.lt), pro životní prostředí, potravináře Německo (Goettingen: www.uni-goettingen.de, pro fyzikální chemii, vhodné i pro diplomovou práci; Koblenz – Landau: www.uni-koblenz-landau.de, oblast: chemie, chemie životního prostředí, ekologie Rakousko (Salzburg: www.uni-salzburg.at); zaměření především pro makromolekulární chemii a materiály, předměty v angličtině Maďarsko (Veszprem: www.uni-pannon.hu/tni ), předměty v maďarštině, vhodné spíše na práci v laboratoři Slovinsko (Ljubljana: www.bf.uni-lj.si), především pro potravináře Chorvatsko (Zagreb: http://www.unizg.hr), oblasti studia: chemie, chemické inženýrství

ERASMUS + STÁŽ do laboratoře na univerzitu do firmy (v kompetenci stážisty) ! ! - na stáž mohou vyjíždět především doktorandi - bakaláři a navazující magistři POUZE v rámci letních měsíců (červen – srpen/září) na tzv. letní stáž nebo v posledním semestru, pokud mají hotovou bakalářku/diplomku

ROZVOJOVÉ PROGRAMY MŠMT na FCH od akad. roku 2002/2003 zaměřeno především na praxi – vhodné spíše pro diplomanty a doktorandy na kratší dobu než Erasmus + - výjezdy nejen v rámci EU ale celého světa grant: pohybuje se kolem částky 20 000,- Kč/měsíc (odstupňováno podle jednotliv. zemí) existence rámcové smlouvy: https://www.vutbr.cz/studium/studium-a-staze-v-zahranici/studijni-pobyty-studentu-rp-msmt

TERMÍNY 2.12. 2016 - 16.1. 2017: podávání fakultních přihlášek pro oba programy - v přihlášce je potřeba uvést i náhradní lokalitu – prosíme o pečlivý výběr, univerzita uvedená na 2. místě hraje velkou roli spolu s přihláškou se odevzdává motivační dopis dokumenty donést osobně na zahraniční oddělení nebo poslat podepsané naskenované mailem: international@fch.vutbr.cz

TERMÍNY Od 17.1.2017 do 26.1. 2017: výběrové řízení, vyhlášení výsledků, předání rektorátu duben-červen 2017: individuální vyřizování formalit pro výjezd na ZS 17/18

KRITÉRIA VŘ VHODNÁ SKLADBA PŘEDMĚTŮ NA ZVOLENÉ UNIVERZITĚ ZNALOST JAZYKA (AJ SE PŘEDPOKLÁDÁ, NJ, ŠP, FR – CERTIFIKÁT) PRÁCE PRO FAKULTU (reprezentace FCH, účast na akcích Den chemie, Noc vědců, Vítání prváků atd. – je třeba uvést v motivačním dopise) STUDIJNÍ PRŮMĚR

CEEPUS detailní informace: www.ceepus.info/ (veškerá administrativa elektronicky) program spolupráce zemí střední a východní Evropy Výjezdy typu „standardní mobilita“ (omezeno na instituce zahrnuté v příslušné síti), a „freemover“ (možno do všech účastnických zemí programu CEEPUS, vizte www.ceepus.info ), využívají se kapacity neobsazené standardními mobilitami pro studenty od 2. semestru bakalářského studia několikadenní exkurze i semestrální pobyty; studium předmětů, projekty, diplomky Administrativní termíny pro výjezd na ZS: do 15.5. standardní mobility, do 1.6 freemovers Administrativní termíny pro výjezd na LS: do 31.10. standardní mobility, do 30.11. freemovers Cestovní náklady hradí vysílající organizace, pobytové stipendium poskytuje hostitelská instituce kontakty: doc. Krčma, krcma@fch.vut.cz a prof. Čáslavský, caslavsky@fch.vut.cz

CEEPUS – příklady smluv Agricultural University of Tirana, Faculty of Agriculture, Albánie University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Rakousko University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Slovinsko University of Ljubljana, Faculty of Health Sciences, Slovinsko University of Nova Gorica, Graduate School, Slovinsko University of Sarajevo, Faculty of Pharmacy, Bosna a Hercegovina University of Mostar, Faculty of Natural Sciences and Humanities, Bosna a Hercegovina University of Zagreb, Faculty of Science, Chorvatsko University of Montenegro, Faculty of Natural Sciences and Mathematics, Černá hora University of Montenegro, Faculty of Metallurgy and Technology , Černá hora University of Belgrade, Faculty of Chemistry, Srbsko University of Novi Sad, Faculty of Technical Sciences, Srbsko Angel Kanchev University of Rousse, Bulharsko University of Lódz, Faculty of Chemistry, Polsko Transilvania University of Brasov, Faculty of Medicine, Rumunsko

BEST https://best.vutbr.cz/ mezinárodní studentská organizace pobočka v Brně 1-2 týdenní vzdělávací kurzy kredity

„BUDDY“ SYSTEM BUDDY = KAMARÁD ZAHRANIČNÍHO STUDENTA http://isc.vutbr.cz/satellite/?q=buddy-program

DĚKUJEME ZA POZORNOST! DOTAZY, DISKUZE…