Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Filosofie a kultura Aristoteles.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Platón Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Aristotelés ze Stageiry
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Helénistické období.
(384 – 322 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.09/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk CZ.1.07/1.5.00/
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického.
TEST P Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Patristika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Řecká kultura klasické období
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Sókratés Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Novoplatonismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Makedonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Starověké Řecko 6. ročník.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Pythagoras př. n. l.
Přídavná jména tvořená příponou -ský
Posunovací pravidla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník.
Kamila Litterbachová Nathan Kračunov.  OBECNÉ INFORMACE O SÓKRATOVI  PŘEDSÓKRATICI  ŽIVOT FILOSOFA  PÁR INFORMACÍ O JEHO ŽENĚ  SOUD A SMRT SÓKRATA.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
JEDY V HISTORII Lavrinčiková, Přikrylová, Tomanová.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aischylos Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Objem tělesa Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Helénistické období řecké literatury
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
PLATÓN př. n. l..
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tóniny Tematická oblast
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření 7. 6. 2013 Ročník První ročník gymnázia Stručný obsah Prezentace slouží jako výklad k učivu řecká filozofická literatura, obsahuje také úkoly. Způsob využití Doporučuje se postupně procházet s žáky jednotlivé snímky a dotazy. Po cvičení následuje řešení. Autor Mgr. Martina Svízelová Kód VY_32_INOVACE_16_CSVI09 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Řečtí filozofové Platon Sokrates Aristoteles

V kterých hrách si Aristofanes dělá ze Sokrata legraci? Sokrates Věděli byste, jaké vlastnosti má žena, která je označována jako xantipa? 496-399 př. n. l. nejvýznamnější představitel evropské filozofie jeho ženou byla Xantipa stal se učitelem Platona byl obžalován, že kazí mládež a pro podezření z bezbožnosti byl odsouzen k vypití bolehlavu nezanechal žádné spisy jeho způsob filozofie byl založen na metodě dialogu V kterých hrách si Aristofanes dělá ze Sokrata legraci? Co způsobuje bolehlav?

Řešení Žena označená za xantipu je hádavá, nepříjemná. Toto pojmenování vzniklo podle Sokratovy manželky Xantipy, která musela neustále snášet manželovu nepřítomnost a vyjít s jeho nízkým výdělkem. Aristofanes si dělá legraci z filozofa ve hrách Oblaka, Ptáci... Bolehlav způsobuje smrt, je to jedna z prudce jedovatých rostlin.

Platon 427-347 př. n. l. Sokratův žák cestoval po Itálii, Egyptě… po návratu založil athénskou školu – Akademia jeho žákem byl Aristoteles základem jeho učení je teorie o idejích (Vše, co je kolem nás, jsou jen odrazy ze světa idejí, na který se člověk rozpomíná, v němž vznikl a do něhož se vrátí.) dílo: Obrana, Gorgias jeho dílo má formu dialogu, většinou v něm vystupuje Sokrates

Kterého z nejvýznamnějších panovníků a vojevůdců vychovával Aristoteles? 384-322 př. n. l. jeho otec byl lékař makedonského krále Filipa II. byl Platonovým žákem v Athénách založil školu Lykeion svým myšlením ovlivnil zejména středověkou scholastickou filozofii vytvořil rozsáhlé encyklopedické dílo (položil základy astronomie, politologie, geografie, etiky, rétoriky, estetiky…) například spisy: O duši, Etika Nikomachova, Fyzika Jak se nazývá spis, který je důležitý pro literaturu a ve kterém autor stanovuje pro divadlo pravidlo tří jednot?

Řešení Aristoteles by vychovatelem Alexandra Velikého. Spis - Poetika.

Zdroje Obrázek Sokrata: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Socrates_Louvre.jpg Obrázek Platona: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plato_Silanio_Louvre_Ma 3654.jpg Obrázek Aristotela: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aristoteles_Louvre.jpg HÁNOVÁ, E. a kol. Odmaturuj z literatury 1. 3. vyd. Brno: Didaktis, 2004. ISBN 80-7358-016-0.