JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Jednoduché stroje.
Páka v praxi (v běžném životě)
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Otáčivé účinky síly Páka a kladka VY_32_INOVACE_10 - PÁKA.
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Těleso otáčivé kolem pevné osy - páka
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Otáčivé účinky síly Páka.
JEDNODUCHÉ STROJE.
Jednoduché stroje.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
Co je to kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Kladka se používá především pro zvedání těles a pro změnu směru působení.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Něco o jednoduchých strojích
Fyzika Jednoduché stroje 1.
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
aneb Co nám ulehčí práci
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
PEVNÁ KLADKA aneb Jak si ulehčit práci PaedDr. Jozef Beňuška
Otáčivé účinky síly – páka a její využití
VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje
Mechanika tuhého tělesa
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Člověk a technické vynálezy
Opakování – člověk a technika
JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda
Jednoduché stroje.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Č LOVĚK A TECHNIKA SÍLA Název školy:Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Jana Procházková Datum:3. 4.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Jiří Říha Název : VY_52_INOVACE_2/08_JEDNODUCHÉ_STROJE Téma: Opakování Číslo projektu:
Gymnázium Jakuba Škody Kvinta B Libor Macháček, Libor Lanč, Jiří Hadwiger, Ondřej Bartók, Tomáš Riedl
Gymnázium Jakuba Škody V.B Jan Čech, Lupač Tomáš, Ngo The Vinh, Ondřej Janda
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_215_FYZIKA_KLADKA TÉMA: KLADKA ČÍSLO.
Fyzika Jednoduché stroje 1.
VY_32_INOVACE_6/05_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
Jednoduché stroje VY_32_INOVACE_11_210
JEDNODUCHÉ STROJE KLADKA
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
JEDNODUCHÉ STROJE KLÍN, KOLO NA HŘÍDELI, NAKLONĚNÁ ROVINA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Transkript prezentace:

JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2149 Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 5. 4. 2013 Název: VY_32_INOVACE_14_PŘ_JEDNODUCHÉ STROJE Téma: Člověk a technika – Jednoduché stroje Anotace: Prezentace o jednoduchých strojích, provádění pokusů a zapisování jejich výsledků. Věková skupina: 5. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Zdroj materiálů: vlastní práce autora, kliparty použity z www.microsoft.office.com

JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA

O zvětšení účinků své síly přemýšleli lidé už v dávných dobách O zvětšení účinků své síly přemýšleli lidé už v dávných dobách. Co s kusem skály, který zavalil vchod do jeskyně? Jak stavěli pyramidy, když neměli jeřáby, bagry a jiné stroje? Když už jejich síla na překonání jiných sil nestačila, vymysleli, jak zmenšit sílu, kterou je třeba překonat. Vymysleli jednoduché stroje, které používáme i dnes. HISTORIE

PÁKA = jednoduchý stroj, který využíváme k posouvání a zvedání těžkých břemen. Udělej si pokus: Potřebuješ dlouhé pravítko, kostku, tužku. Polož kostku na okraj pravítka podloženého tužkou. Jedním prstem zatlač na různá místa na druhém konci pravítka tak, abys kostku nadzvedl. Výsledek: podložené pravítko se stalo pákou. Nejjednodušší páka je pevná tyč. Čím je delší tyč (rameno páky), tím menší sílu potřebujeme ke zvednutí břemene.

Obě páky jsou základem mnoha strojů a nástrojů. Dvojzvratná páka (dvouramenná) Jednozvratná páka (jednoramenná) př. odvalování kamene, houpačka př. kolečko břemeno síla rukou rameno síly břemeno gravitační síla břemene síla rukou osa otáčení osa otáčení gravitační síla břemene Obě páky jsou základem mnoha strojů a nástrojů.

KLADKA síla rukou gravitační síla ulehčuje zvedání těžkých břemen (mění směr síly) Kladku tvoří kotouče, které mají na obvodu drážku. Tou prochází lano nebo řetěz. Pokus: potřebuješ provaz, větší kostku (molitanovou), tyč (ukazovátko) A) zvedni pomocí provazu kostku ze země na stůl B) vytáhni kostku pomocí tyče tak, že za provaz táhneš směrem dolů Lidé sestavují jednoduché kladky do soustav a vytvářejí kladkostroje. Ty šetří sílu a umožňují zvednout i těžké břemeno. síla rukou gravitační síla

NAKLONĚNÁ ROVINA = slouží ke zvedání břemen, je to šikmá plošina Pokus: Podívej se na obrázek a vyzkoušej obě varianty zvedání předmětu. Předmět zavěs na siloměr, abys mohl změřit sílu. Jak pokus dopadl? Závěr: Zvedáme-li předmět vzhůru, musíme použít větší sílu, než když ho táhneme po hladké desce nakloněné k rovině země.

čím je dráha nakloněné roviny delší, tím menší síla nám stačí k přenesení břemene do stejné výšky při posouvání je pohyb znesnadňován třením předmětu o podložku (tření působí při každém pohybu) př. nakloněné roviny : nájezdy, rampy