PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční produkty určené k ukládání peněz
Advertisements

Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Produkty finančního trhu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Životní pojištění AMCICO AIG Life 2008
O FIRMĚ DATALIFE PROFESIONÁLNĚ spolupracujeme s těmi nejlepší finančními společnostmi na trhu jak u nás tak v zahraničí. společnost Datalife nabízí profesionální.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Stavební spoření, úvěry, leasing
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace k finanční gramotnosti. RPSN – roční procentuální sazba nákladů - základní informace. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstupZnát.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstupZákladní orientace v nejčastěji využívaných druzích.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podstata, význam a funkce účetnictví
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Příjmy a výdaje rodiny Nováků
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozvahové účty a jejich změny
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ AUTOR: KAMIL NOVÁK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamil Novák. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.   Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH: PODPORA ZAMĚSTNAVATELE DOPLŇKOVÁ POJIŠTĚNÍ POSTPUPNÉ NEBO OKAMŽITÉ VYPLACENÍ KDY DOSTANU PENÍZE? PŘEDČASNÉ VYPLACENÍ VOLBA VHODNÉ ČÁSTKY STRATEGIE VYJEDNÁVÁNÍ S PENZIJNÍM FONDEM

KALKULAČKA VÝŠE DŮCHODU http://www.finance.cz/duchody-a-davky/kalkulacky-a- aplikace/kalkulator-starobniho-duchodu/

PODPORA ZAMĚSTNAVATELE Současná hranice podpory ze strany zaměstnavatele je 30 000 Kč ročně, od roku 2017 ovšem stoupne na částku 50 000 Kč ročně. Výhoda – z této podpory neplatí zaměstnavatel ani zdravotní ani sociální pojištění, je tedy pro něj výhodnější zvýšit finanční motivaci zaměstnanců touto formou. Výhoda pro zaměstnance – z tohoto příspěvku rovněž neplatí ani zdravotní ani sociální pojištění. Kromě ekonomického prospěchu je zde rovněž motivace nefinanční, zaměstnavatel má benefit.

DOPLŇKOVÁ POJIŠTĚNÍ Úrazové pojištění Pojištění odpovědnosti Pojištění smrti Pojištění obecných chorob

POSTUPNÉ NEBO OKAMŽITÉ VYPLACENÍ NASPOŘENÉ ČÁSTKY Klient si může nechat vyplatit celou částku v 60 letech svého života. Nebo může zvolit každoměsíční příspěvek ke svému vlastnímu příjmu. Pokud zvolí příspěvek po dobu aspoň deseti let, tak je celý výnos jeho penzijního připojištění osvobozen od daně ve výši 15 %.

KDY DOSTANU PENÍZE V minulosti byl nárok na finance z penzijního připojištění ve věku nároku na starobní důchod. V současné legislativní úpravě to je věk 60 let bez ohledu na to, zda pracuji, nepracuji či mám nárok na jakýkoliv důchod od státu.

PŘEDČASNÉ VYPLACENÍ Je možné po patnácti letech spořicí fáze v maximální částce poloviny naspořených prostředků. Toto je bez jakýchkoliv sankcí. Je nutné jenom zaplatit daň ve výši 15 % výnosů. V opačném případě je lepší zvolit nižší spořicí částku, ale v zásadě penzijní připojištění nevypovídat, jsou zde značné sankce.

VOLBA VHODNÉ ČÁSTKY V současné době lze spořit i dětem, tedy v okamžiku narození. Doporučujeme začít s tímto druhem spoření co nejdříve, pro začátek s částkou 300 Kč měsíčně. Nutné je postupné navýšení. Kopírovat možnosti – rodina, malé děti, vzrůstající příjem. Nicméně posledních 10 let je nejvhodnější částka 3 000 Kč měsíčně.

STRATEGIE VYJEDNÁVÁNÍ Penzijní pojištění často nabízejí pojišťovny a bankovní domy. Ty mají zájem na propojištěnosti a nabídce dalších produktů. Je tedy vhodné vyjednat si nějakou slevu, a to i nad rámec jimi nabízených slev. Ve své obchodní strategii tyto subjekty s tímto počítají. Například sleva na povinné ručení, havarijní pojištění, pojištění domu, sleva na hypotéku, běžný bankovní úvěr, zdarma účet, apod.

ZDROJE MINISTERSTVO FINANCÍ – http://www.mfcr.cz/ ČNB – http://www.cnb.cz/cs/index.html ASOCIACE PENZIJNÍCH SPOLEČNOSTÍ – http://www.apfcr.cz/ MĚŠEC – http://www.mesec.cz/ EKONOM – http://ekonom.ihned.cz/