Ovocnářství na SLOVÁCKU
Oskeruše symbolem záchrany tradičních druhů a odrůd ovocných dřevin Využití plodů: kompoty, marmelády, likérů, kvalitní pálenky, má i léčivé účinky (střevní potíže, revma, horečka) Využití dřeva: je velmi pevné a má pěknou barvu i kresbu, využito v truhlářství, vyrábí se z ní hudební nástroje, vinné lisy, atd.
Vinná réva a vinařství Slovácko se dělí na 3 vinařské oblasti: Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká Mikulovská – bílá vína, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé Velkopavlovická – Rulandské šedé, Muškát moravský, červené: Modrý portugal Slovácká – Ryzlink rýnský, šedý Muškát, hlavně Frankovka
Slivovice Vyrábí se ze švestek (někdy také meruňka, hruška, jahoda atd.) V obchodech obsahuje 40% alkoholu, v domácí výrobě mívá nejčastěji kolem 52% Na výrobu se používá kvas. Ve vhodné nádobě kvasí zralé ovoce nejméně 6 týdnů, při domácí výrobě se část ovoce vypeckuje a pečlivě se odstraňují stopky a nahnilé plody.
Zpracovala: Nikola Kozumplíková Zdroje: - google.cz - cs.wikipedia.org - slovacko.cz