KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

Tabulkové procesory (MS Excel)
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
X EXEL.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Karta Domů, skupina Odstavec
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Školení počítače Excel
Databáze Sestavy.
Pro Nekonečno – RC Palouček
Grafy v Excelu.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Hromadná korespondence, makro
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Jak vložit tabulku Excel do Wordu
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
WORD - Tabulky 2. března 2013VY_32_INOVACE_080115_Word_Tabulky_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 3. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
WORD 2010 Popis prostředí – 2. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
EXCEL FILTROVÁNÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Excel export a import dat. Import ze souboru.
Tvorba procedur ve VBA Microsoft Excel
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Databáze MS ACCESS 2010.
MS EXCEL Charakteristika
Od návrhu k hotové kartě
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 10 Tomáš Potužák.
Digitální učební materiál
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
KIV/ZD cvičení 6 Tomáš Potužák.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák

Externí data I Data do sešitu Excelu lze importovat z různých zdrojů Textové soubory (.txt, .csv) Soubory MS Access (.mdb, .accdb) Webová stránka Soubory XML (.xml) Lze použít Přímo import – Data  Načíst externí data (soubor lze i přímo otevřít) Kopírování přes schránku

Externí data II Textové soubory Soubory MS Access Tabulka v Excelu není standardně propojena se souborem  při změně dat v souboru je nutné soubor importovat znovu Soubory MS Access Tabulka je standardně propojena se souborem – změny v Accessu se projeví Je možné ji převést na běžnou tabulku – Nástroje tabulky  Návrh  Nástroje  Převést na rozsah

Externí data III Webová stránka Obsah webové stránky se vloží do listu Po kliknutí na tlačítko Z webu se objeví prohlížeč, kde je možné zadat adresu a procházet stránky Po zvolení stránky k importu stisknout Importovat Obsah stránky se vloží do listu počínaje zadanou buňkou (pouze text, ne vzhled) Data jsou propojena se stránkou, změny na stránce se projeví

Externí data IV Soubory XML Nutno zapnout kartu Vývojář (hodí se i pro další cvičení) – Soubor  Možnosti  Přizpůsobit pás karet  Hlavní karty  Vývojář přesunout doprava Nejprve je nutné přidat schéma – lze z XSD souboru nebo přímo na základě XML – Vývojář  XML  Zdroj  Mapování XML  Přidat Vybrat .xml soubor  objeví se strom XML  přetáhnout do listu

Externí data V Pak je možno (stejný nebo se stejným schématem) soubor .xml naimpotovat  kliknout pravým tlačítkem na tabulku v listu  XML  Importovat Tabulka je standardně propojena se souborem – změny v .xml se projeví

Formuláře I V Excelu je možné vytvářet a/nebo využívat formuláře (okno s položkami a tlačítky) pro práci s daty Datový formulář Umožňuje snadnou práci s jednotlivými záznamy databáze (tabulka se záhlavím) Není v pásu karet, nutno přidat – Soubor  Možnosti  Panel nástrojů Rychlý přístup  Příkazy mimo pás karet  Formulář… přesunout doprava

Formuláře II Kliknout kamkoliv do databáze  Formulář Objeví se formulář umožňující přidání, editaci a smazání záznamu (řádky) Automaticky rozpozná, které sloupce jsou zada- né a které vypočtené (ty se nezadávají) Nové záznamy se přidá- vají na konec databáze (po stisku [Enter])

Ovládací prvky formuláře I Standardní ovládací prvky Tlačítka, rozbalovací seznamy, přepínače, … Je možné vložit přímo do listu Použití Pro spuštění maker (makra viz příště) Pro jednoduché ovládání dat na listu s využitím obsahu buněk jako vstupů a výstupů Vložení Vývojář  Ovládací prvky  Vložit

Ovládací prvky formuláře II Tlačítko Vhodné pouze pro použití s makry Rozbalovací seznam Vstupní hodnoty ze sloupečku/řádky na listu Výstupní hodnota do vybrané buňky (pořadí zvolené položky počínaje 1) Zaškrtávátko Výstupní hodnota do vybrané buňky (PRA-VDA, pokud je zaškrtlé, jinak NEPRAVDA)

Ovládací prvky formuláře III Číselník Lze nastavit aktuální hodnotu, minimum, maximum a krok Výstupní hodnota do vybrané buňky (inkrementuje/dekrementuje se podle klikání) Seznam Stejné jako rozbalovací seznam, jen je vidět více hodnot Umožňuje vybrat i více hodnot, pak se ale obsluha výběru musí napsat ve Visual Basicu

Ovládací prvky formuláře IV Přepínač Všechny přepínače na listu automaticky tvoří skupinu – zaškrtlý může být jen jeden Výstupní hodnota do vybrané buňky (1 pro celou skupinu – číslo zaškrtlého přepínače) Skupina Slouží pro vizuální seskupení více ovládacích prvků Vhodné např. pro přepínače

Ovládací prvky formuláře V Popisek Pouze statický text Význam pouze pro zpřehlednění Posuvník Podobné jako číselník, jen aktuální hodnota je navíc zobrazena polohou šoupátka posuvníku

Fotoaparát I Nástroj pro sledování souvislé oblasti buněk na jiném listu Občas se hodí vidět hned, jak se mění výpočty na jiném listu bez překlikávání (např. pokud máme výpočty vázané na doplněná data na více listech) Není v pásu karet, nutno přidat – Soubor  Možnosti  Panel nástrojů Rychlý přístup  Příkazy mimo pás karet  Fotoaparát přesunout doprava

Fotoaparát II Postup použití Označit oblast, kterou chci vidět na jiném listu Kliknout na fotoaparát Kliknout na cílový list Myší (měla by mít tvar křížku) tažením zadat polohu, kde bude oblast z jiného listu vidět Lze i na stejném listu