OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Advertisements

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ERNEST HEMINGWAY. ERNEST MILLER HEMINGWAY (21. července 1899 – 2. červenec 1961)21. července červenec1961 ● byl americký spisovatel.americký ● je.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Josef Lada Český jazyk. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČJ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Spisovatelé a ilustrátoři. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení realismu v USA Ročník / obor.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-L-024. Franz Kafka b yl pražský spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_08_Hudba exotických kultur TémaHudba exotických kultur Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Bůh je moje jistota..
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-012
Numerické myšlení Kontrola úloh z pracovního listu
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
VY_32_INOVACE_07_Literatura 19. století Romantismus
Česká poválečná literatura I.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
přijde zkáza světa?.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
GUILLAUME APOLLINAIRE
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
Česká hymna a její tvůrci
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Biblické verše....
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Z oboru zdravotnictví David Zahumenský.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025

Franz Kafka byl pražský spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20. století.

Život - Narodil se na Starém Městě , kde i později žil, v rodině židovského velkoobchodníka s galanterií Hermanna Kafky a Julie Kafkové - Se svým otcem nevycházel dobře, což ovlivnilo nejen jeho dětství, ale i dílo – cítil se osamocený, bezmocný.

- vystudoval práva - pracoval v pojišťovně

- jeho přáteli byli Max Brod, Franz Werfel - Kafka v závěti žádal, aby byla zničena veškerá jeho neuveřejněná díla, dopisy a deníky, ale jeho přítel Brod závěť nerespektoval a jeho dílo vydal.

- V červnu 1924 zemřel na tuberkulózu v sanatoriu v Rakousku - Pohřben je v rodinné hrobce na Novém židovském hřbitově vpražských Strašnicích

Díla - Proces - Proměna - Amerika ( Nezvěstný ) - Zámek

Amerika- Nezvěstný http://www.rozhlas.cz/portal/klenoty/_zprava/79665

Charakter děl -Hrdinové jeho knih jsou anonymní, nemají minulost, nejsou zapojeni do rodiny. - Díla mají charakter děsivého snu, neuvěřitelné situace jsou prezentovány jako skutečnost, pesimismus, marná snaha zachránit člověka.

- Práce byly dlouho nepochopené. - Až po 2. světové válce dosáhly světového ohlasu.

Proměna Hlavní postavu tvoří obchodní cestující Řehoř Samsa. Je to zodpovědný člověk, který se stará o své rodiče a sestru. Jednoho rána se s hrůzou probouzí a zjišťuje, že se proměnil za nespecifikovaný hmyz velikosti člověka.

Svým zjevem všechny odpuzuje a útočištěm se pro něho stává jeho vlastní pokoj. Patronem mu je jeho vlaství sestra. Poté, co vyleká svým zevnějškem i svou matku, je svým otcem surově zbit a postupně umírá.

Rodina ztrácí svého živitele a ne nucena ubytovat podnájemníky, avšak i oni jsou otřeseni vzhledem hmyzovým. Ten však ještě téže noci umírá.

Proměna - ukázka http://www.citarny.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=951&Itemid=3761

Zámek Hlavním hrdinou je zeměměřič K., který přichází do vesnice ovládané ze záhadného zámku. Do zámku se hrdina snaží za každou cenu proniknout a odhalit jeho tajemství.

Zámek - ukázka http://ld.johanesville.net/kafka-02-zamek http://dum.rvp.cz/materialy/franz-kafka-zamek-rozhovor-zememerice-s-ucitelem.html http://dum.rvp.cz/materialy/franz-kafka-zamek-zememeric-2-den-ve-sluzbe.html

Proces V den svých třicátých narozenin se bankovní prokurista Josef K. probudí ve svém bytě za přítomnosti dvou cizích mužů, kteří mu oznámí, že je zatčen. Nedozví se však, z čeho je obviněn.

Během vyšetřování na svobodě se Josef K Během vyšetřování na svobodě se Josef K. snaží záhadu svého nesmyslného zatčení vysvětlit, ale když je opravdu pozván k procesu, ukáže se všechno jako mnohem závažnější a absurdnější, než si myslel.

Proces – ukázka http://ld.johanesville.net/kafka-01-proces

Úkol Interpretujte další díla F. Kafky

Použitá literatura Soukal Josef a kol. : Literatura pro 3.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2002 Soukal Josef a kol. : Čítanka pro 3.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2002 Balajka Bohuš : Přehledné dějiny literatury, Fortuna, Praha 1997

Internetové stránky www.wikipedie.cz www.google.cz