Přírodověda – 5. ročník, Půda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PŮDY Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_PRVOUKA.
Pedosféra Řecky Pedon = půda  Půda vzniká z mateční horniny zvětráváním  Chemické  Mechanické  a působením organismů  Živočichové  Rostliny  Mikroorganismy.
ANOTACE Didaktická hra, která procvičuje znalosti z prvouky a přírodovědy. Upevňuje znalosti z oboru živé přírody a jejího rozdělení. AUTORTereza Skálová.
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
ZEMĚPIS - 6. ročník Pedosféra
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V. , Mnichovická 62
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Člověk a jeho svět 4. ročník
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_04_Houby
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_ZEMĚPIS
Základní škola Lednice Břeclavská 510
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Různé podmínky života na Zemi
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
PŮDY – 2.ČÁST Název : VY_32_inovace_05- PŘ – PŮDY -2.ČÁST
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TÉMA: Výrobky a přírodniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_52_INOVACE_ 07_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Pedosféra = půdní obal země.
Zeměpis – 9.ročník Půdy ČR VY_32_INOVACE_ Název školy
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
PŮDA Přírodověda 5.tř. Mgr. Renata Šimková.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Usazené horniny = sedimenty
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Živá příroda Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Pedologie = půdoznalství
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Přírodověda – 5. ročník, Půda I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Přírodověda – 5. ročník, Půda Mgr. Lucie Vorlíčková

Vznik půdy Půda vzniká postupným zvětráváním nerostů a hornin a působením půdních organizmů.

SLOŽENÍ PŮDY humus - vrchní tmavá část půdy vlastní půda - převážně zvětralé části nerostů a hornin původní pevná hornina - nejhlubší vrstva půdní voda - podzemní a prosakující dešťová voda půdní vzduch - důležitý pro půdní organizmy živé organizmy - půdní bakterie, houby, rostliny a živočichové - důležitý pro půdní organizmy - nejhlubší vrstva - vrchní tmavá část půdy - půdní bakterie, houby, rostliny a živočichové - převážně zvětralé části nerostů a hornin - podzemní a prosakující dešťová voda

Druhy půd: a) jílovitá b) hlinitá c) písčitá d) kamenitá

Typy půd: a) černozem - nejúrodnější půda - vysoký obsah humusu - vyskytuje se v nížinách b) hnědozem - nejrozšířenější typ půdy v ČR c) podzol - málo úrodná půda

Význam půdy: Jaký má půda význam? zdroj vody a živin pro rostliny (čerpají je pomocí kořenů) zdroj živin pro houby (čerpají je podhoubím) důležitá pro některé živočichy (mají v půdě své skrýše) pěstování hospodářských rostlin (zdroj potravy pro člověka)

Do textu doplň slova z nápovědy: Nezbytnou součástí půdy jsou …………………..….. půdní bakterie a ………….. houby , které rozkládají odumřelá těla rostlin a živočichů. Vytváří tak ………….. humus (nejúrodnější část půdy). Čím je humusu v půdě více, tím je půda …………….. úrodnější . Půda obsahuje nejen důležité živiny, ale i půdní vodu ………….. a …………………... půdní vzduch . půdní vodu úrodnější humus houby půdní bakterie půdní vzduch

Nalezneš v osmisměrce názvy půd?

ŘEŠENÍ

do živé či neživé přírody. Zařaď jednotlivé součásti půdy do živé či neživé přírody. půdní houby zvětralé horniny křemen krtonožka krtek neživá příroda vzduch písek hřib živá příroda jetel voda žížala stonožka půdní bakterie sedmikráska

ZDROJE Matyášek J., Štiková V., Trna J. 2010: Přírodověda 5. Nová škola, Brno. 87 s. http://www.prirodovedci.cz/kalendar-akci/vystava-vite-po-cem-slapete http://ucebnice.enviregion.cz/4_-puda/slozeni-pudy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Clay-ss-2005.jpg http://spaceprobes.kosmo.cz/index.php?cid=90 http://botany.cz/cs/sedum-sediforme/ http://www.opall-agri.sk/stroje/znacka/opall-agri/pluhy/nesene-pluhy-jupiter http://www.zs-raf.cz/enviro/index.php?s=4&typ=2