Křemík 12. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130105

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mangan.
Advertisements

Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Mangan
NIKL Klára Procházková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
14. skupina.
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Uhlík Nekov 4 valenční elektrony Výskyt:
POLOKOVY.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Kovy alkalických zemin
Dusík, N.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
Křemík Mgr. B. Nezdařilová.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
SILIKONY A SILIKAGEL.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
VODÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Kyslík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
D-PRVKY 10. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130117
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rtuť 3. února 2014 VY_32_INOVACE_130306
Soli a jejich chemické vlastnosti
Hořčík.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
Bor 13. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130110
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Autor: Mgr. M. Vejražková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Alkalické kovy.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Křemík 12. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130105 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Křemík je druhým nejrozšířenějším prvkem v zemské kůře – 26-28% lat. Silicium, prvek IV. A skupiny elementární křemík je temně šedá krystalická látka poprvé ho identifikoval Antoine Lavoisier jako složku pazourku a jiných křemíkatých hornin [1]

v přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách s oxidačním číslem +IV. Výskyt: v přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách s oxidačním číslem +IV. SiO2 - křemen - tvoří polodrahokamové odrůdy - křišťál - ametyst - citín - růženín - záhněda - jaspis [2] [3] [4]

je součástí hornin v podobě křemičitanů – živce, slídy, hlíny…. z biologického hlediska je biogenní prvek – jeho obsah v tkáních je velmi nízký – vyskytuje se v kostech, chrupavkách, zubní sklovině zvýšený obsah křemíku je vyskytuje v buňkách přesliček a v žahavých trichomech kopřiv mimořádně důležitý je křemík pro rozsivky – součástí schránek těchto jednobuněčných řas je vodnatý polymer SiO2 [5]

Vlastnosti Si: má diamantovou strukturu, vazby Si-Si jsou však mnohem slabší než vazby C-C v diamantu – křehčí je velmi málo reaktivní, s ostatními prvky se slučuje až za vysokých teplot je odolný vůči většině minerálních kyselin, reaguje pouze v HF a HNO3 je rozpustný v roztocích alkalických hydroxidů: Si + 2 NaOH + H2O → Na2SiO3 + 2H2 je polovodič – diody, transistory, fotovoltaické články

Výroba Si: redukcí SiO2: b) 3 SiO2 + 3 Al → c) SiO2 + C → a) SiO2 + 2 Mg → b) 3 SiO2 + 3 Al → c) SiO2 + C → velmi čistý křemík získáváme reakcí: SiCl4 + 2 Zn → Si + 2 ZnCl2 tavením SiO2 s uhlíkem a oxidem železitým vzniká ferosilicium (využívá se při výrobě oceli)

Použití: v hutnictví – výroba slitin velmi čistý v elektrotechnice ve slunečních bateriích

Sloučeniny Si: kyslíkaté: Oxid křemičitý - SiO2 pevná látka s polymerní strukturou – (SiO2)n, tvořená z tetraedrů. podle vzájemného uspořádání tetraedrů rozlišujeme: 870⁰C 1470 ⁰C křemen ↔ tridymit ↔ crystobalit Roztavením SiO2 (1700⁰C) a rychlým ochlazením vzniká amorfní látka – křemenné sklo (skleněné kuchyňské nádobí, jedna z nejstálejších látek)

čistý SiO2 - použití v elektrotechnice, ve formě písku ve stavebnictví, při výrobě skla a keramiky Sklo základní surovinou pro výrobu skla je tzv. sklářský kmen – 50% písek, 16% soda (Na2CO3), 12% vápenec (CaCO3), 18% odpadní sklo (drcené střepy). Na2O.CaO.6 SiO2 s přídavkem K (potaš) – tabulové sklo s Pb – zvýšení lomu světla – lustry, bižuterie, optické přístroje s B2O3 – borosilikátová skla (sial, simax) – chemicky odolná s Na+ a K+ - „český křišťál“ – známé od středověku

Kyselina křemičitá –H4SiO4 - vzniká reakcí alkalických křemičitanů vytěšněním minerálními kyselinami: Na2SiO3 + H2SO4 + H2O → H4SiO4 + Na2SO4 delším stáním vzniká rosolovitý gel – vysušením → silikagel

má vysokou porezitu 80m2/g, může snížit relativní vlhkost Silikagel má vysokou porezitu 80m2/g, může snížit relativní vlhkost uzavřeného systému až o 40% [6] [7] [8]

vznikají tavením SiO2 s hydroxidy, nebo uhličitany alkalických kovů: Křemičitany – SiO4-II vznikají tavením SiO2 s hydroxidy, nebo uhličitany alkalických kovů: SiO2 + 2 NaOH → Na2SiO3 + H2O SiO2 + Na2CO3 → Na2SiO3 + CO2 Vodní sklo viskózní vodný roztok křemičitanů tmelící a konzervační prostředek [9]

Silikony: obsahují v molekule vazby (-Si-O-Si-)n na zbylé dvě vazby se váže nejčastěji radikál ( CH3-) za běžných podmínek velmi stabilní, nepodléhají rozkladu ani v přítomnosti vody nebo kyslíku hydrofóbní složka speciálních omítek a nátěrů- zabraňují pronikání vlhkosti do taveb silikónové oleje chirurgické implantáty

Silicidy – sloučeniny Si s kovy Li3Si, CaSi2, BaSi3 II. bezkyslíkaté Silicidy – sloučeniny Si s kovy Li3Si, CaSi2, BaSi3 - mají rozmanitou stereometrii Silany – sloučeniny Si s vodíkem - podobné alkanům SinH2n+2 - velmi reaktivní, snadno vznětlivé Halogenidy křemíku - těkavé - nejznámnější je SiF4

http://commons. wikimedia http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodium-metasilicate-repeating-unit-2D.png Použité zdroje: [1] STAHLKOCHER. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polykristalines_Silizium.jpg [2] DIEDER DESCOUNTENS. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Quartz_Br%C3%A9sil.jpg [3] DIEDER DESCOUNTENS. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GuerreroAm%C3%A9thyste.jpg [4] JIM MILULAK. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diatom0D.JPG [5] PARENT GÉRY. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citrine_1_%28Russie%29.jpg [6] KENPEI. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Silica_gel.jpg [7] OLEG KALUSH. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1 %83%D0%BB%D0%B8.jpg [8] CJP24. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Silica_gel_-_bag.jpg  

[9] BEN MILLS. [cit. 2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na [9] BEN MILLS. [cit.2013-12-08] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodium-metasilicate-repeating-unit- 2D.png [10] KOVALČÍKOVÁ, Tatiana. Obecná a anorganická chemie. třetí, upravené vydání. Ostrava: Pavel Klouda, Ostrava, 2004. ISBN 80-86369-10-2.