Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Jaderná energie.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
JADERNÁ FYZIKA.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2534 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo šablony III/2 Vzdělávací oblast/obor Člověk a příroda Tematický okruh Jaderná energie Označení sady VY_32_INOVACE_F Označení materiálu VY_32_INOVACE_F_11 Název materiálu Radioaktivita Autor Mgr. Radomil Kryl Typ aplikace Prezentace Ročník 9. Předmět Fyzika Anotace Žáci si zopakují pojmy jádro, obal, protonové číslo, nukleonové číslo, nuklid, izotop, osvojí si nové poznatky o radioaktivitě, radioaktivních zářeních, poločasu přeměny.

RADIOAKTIVITA Fyzika 9. ročník

V roce 1896 francouzský fyzik Antoine Henri Becquerel objevil, že uranová ruda smolinec vyzařuje neviditelné záření. Fotografická deska byla vystavena účinkům radioaktivního záření. Dole je vidět stín kovového maltézského kříže umístěněného mezi deskou a uranovou solí Radioaktivita

Radioaktivita Schopnost některých látek vyzařovat neviditelné pronikavé záření. Radioaktivita vychází z atomových jader a svědčí o tom že v těchto jádrech je utajena velká energie. Při radioaktivním vyzařování se atomová jádra prvků přeměňují na jádra jiná. Látky, tvořené atomy s jádry, které vyzařují radioaktivní záření nazýváme radionuklidy.

Záření alfa Je tvořeno letícími jádry atomu helia He. ( 2 pro- tony a 2 neutrony). Může být pohlceno papírem nebo vrstvou vzduchu. Pro člověka je nebezpečné, pokud je radionuklid s alfa zářením pozřen nebo vdechnut.

Záření alfa

Záření beta Je tvořeno záporně nabitými elektrony nebo pozitrony.(antičástice k elektronu). Tyto elektrony nebo pozitrony letí vysokou rychlostí, dají se zachytit např. hliníkovou folií. Záření beta je pronikavější než záření alfa.

Záření beta

Záření gama Je to krátkovlnné elektromagnetické záření, lze je pohltit například olověnými deskami. V jaderných zbraních a jaderných reaktorech vzniká i záření neutronové. Toto záření je nejpronikavější, protože neutrální elektrický náboj nelze zachytit nábojem jádra atomu. Před tímto zářením ochrání člověka silná vrstva betonu nebo vody.

Záření gama

Poločas přeměny Je to doba, za kterou se přemění polovina z celkového počtu jader v daném množství radionuklidu. Některé radionuklidy mají velmi krátký poločas přeměny – několik sekund, jiné zase velmi dlouhý – tisíce nebo miliony let. (Radium 1620 roků, Uran 238 4,5 miliardy let). V přírodě bylo zjištěno asi 50 radionuklidů

V přírodě bylo zjištěno asi 50 radionuklidů(přirozené radionuklidy) V přírodě bylo zjištěno asi 50 radionuklidů(přirozené radionuklidy). Důležitý je zejména Uran 238. Jeho přeměnou vznikají postupně další radionuklidy, dokud nevznikne stabilní nuklid. Mluvíme o radioaktivní přeměnové řadě. Členem uranové řady je i radium, které se pak přeměňuje na radioaktivní plyn radon. Jiné radionuklidy vznikají vlivem kosmického záření, jiné jsou obsaženy v živých organismech (K 40) Vedle přirozených radionuklidů jsou i radioanuklidy umělé, které jsou vyráběny pro různé potřeby nebo vznikly jako důsledek jaderných pokusů a experimentů. Problematickým radionuklidem je jedovaté plutonium 239, které vzniká v jaderných reaktorech. Používá se k výrobě jaderných zbraní, poločas přeměny je 24 000 let a nahromadilo se ho velké množství.(Černobyl, Fukušima)

Zopakujme si PROTONOVÉ ČÍSLO: Udává počet protonů v jádru atomu nebo počet elektronů v obalu atomu Udává počet protonů a neutronů v jádru atomu Udává počet protonů a elektronů v jádru atomu

Zopakujme si NUKLEONOVÉ ČÍSLO: Udává počet protonů v jádru atomu a počet elektronů v obalu atomu Udává počet protonů a neutronů v jádru atomu Udává počet protonů a pozitronů v jádru atomu

Zopakujme si NUKLIDY: Látky složené z atomů, které mají stejné protonové číslo. Látky složené z atomů, které mají stejné nukleonové i protonové číslo. Látky složené z atomů, které mají stejné nukleonové číslo.

Zopakujme si POLOČAS PŘEMĚNY: Je to doba, za kterou se přemění polovina z celkového počtu jader v daném množství radionuklidu. Je to doba, za kterou se přemění celkový počet jader v daném množství radionuklidu. Je to doba, za kterou se přemění polovina z celkového počtu protonů v daném množství radionuklidu.

Zopakujme si NEJMÉNĚ PRONIKAVÉ ZÁŘENÍ: ZÁŘENÍ BETA ZÁŘENÍ GAMA ZÁŘENÍ ALFA

ODKAZY A LITERATURA BURKHARD HF. Záření alfa [online]. [cit. 19.5.2012]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alphadecay.jpg BURKHARD HF. Záření beta [online]. [cit. 19.5.2012]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Betadecay.jpg BURKHARD HF. Záření gama [online]. [cit. 19.5.2012]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gammadecay-1.jpg RANVEIG. Photographic plate made by Henri Becquerel [online]. [cit. 19.5.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Becquerel_plate.jpg doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. Ing. Ivan Štoll, CSc., doc. RNDr Miroslav Svoboda, CSc., doc. RNDr Marek Wolf, CSc. Fyzika pro 9. ročník základní školy, Nakladatelství Prometheus spol. s r.o., 2003, ISBN 80-7196-193-0.

CHYBA, VRAŤ SE NA PŘEDCHOZÍ STRÁNKU