MASARYKOVA UNIVERZITA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce.
Advertisements

Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Sterilizace a dezinfekce
Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č. 4)
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Jištění kvality technologických procesů
Zásady práce v chemické laboratoři
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Obecné zásady bezpečnosti práce v chemické laboratoři
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Jištění kvality technologických procesů
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
UV záření Marek Hauzr Gymnázium Rumburk 8.A. Vlnové délky UV záření 380nm – 1nm.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Základy pozorování a pokusů v biologii
Bezpečnost práce v chemii
Bariérová ošetřovatelská péče
Sterilizace Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Hlavní partner Institutu vzdělávání APSS ČR. O Společnosti Založení firmy 1993 Hlavní činnost: Komplexní zásobování ambulantní a ústavní sféry zdravotním.
Marta do laboratoře a)neumí chodit sama. b) může vstupoval jen s vyučujícím. c)se bojí chodit, protože tam straší.
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
Jsme členy odborných organizací:. O Společnosti Založení firmy 1993 Hlavní činnost: Komplexní zásobování ambulantní a ústavní sféry zdravotním a dezinfekčním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_94_Kožní soustava AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
VY_52_INOVACE_ZB03_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Jištění kvality technologických procesů
Bělení Bělením se zesvětlují plochy a skvrny.
O Společnosti Založení firmy 1993 Hlavní činnost: Komplexní zásobování ambulantní a ústavní sféry zdravotním a dezinfekčním materiálem (více než 1500.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Zásady bezpečnosti práce v laboratoři
Desinfekce a sterilizace
Jakost potravin.
Význam sterilizace v ošetřovatelské péči 09
Bezpečnost práce v laboratoři
Domácí Školní Autolékárničky
Materiálně technické zabezpečení výuky chemie Vybavení učebních prostor.
Látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
Bariérová opatření v IP Kolářová Marie podzim 2014.
Dezinfekce od B- agens nebo toxinů STČ – 05/IZS Příloha 2 Zdolávání mimořádných událostí.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
ZÁSADY BEZPEČNOSTI PRÁCE V MIKROBIOLOGICKÉ LABORATOŘI *
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
Ošetření při poranění od jehly Návod, jak postupovat krok za krokem při krvavém poranění od pohozené injekční jehly. Zpracováno z materiálu vydaným Státním.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Postup při přípravě injekce
Techniky explantátových kultur Katedra botaniky: garant a vyučující
VYS_32_INOVACE_496_Dezinfekce NÁZEV ŠKOLY
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Bezpečnost práce v laboratoři
DEKONTAMINAČNÍ METODY
Bezpečnost práce v laboratoři
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Chemické nádobí a pomůcky.
Bezpečnost práce v chemii
HYPROCLOR ED Dezinfekce a čištění dojících zařízení
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
Desinfekce a sterilizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kontrola prostředí a sterility
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Bezpečnost práce v laboratoři
Transkript prezentace:

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE Mikroskopické houby – cvičení 1 (Bi6620c) Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři

Obecné zásady a bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři Dodržovat pořádku a čistoty na pracovišti. Používat předepsaný ochranný oděv (plášť, přezůvky!!!). Nepoužívat v laboratoři mobilní telefon!!! V mikrobiologické laboratoři je přísně zakázané jíst, pít a kouřit, žvýkat, dotýkat se rukama sliznic (ústa, oči, nos). Použitý infekční materiál a mikrobiální kultury musí být zlikvidovány fyzikální nebo chemickou dezinfekcí (vypalování kliček v plameni nebo odkládání infekčního materiálu do dezinfekčního roztoku). V případě potřísnění infekčním materiálem nebo rozbití zkumavky provést ihned patřičnou dezinfekci. Jakékoliv poranění, popálení či nehodu ohlásit vedoucímu praktického cvičení. Při práci s otevřeným ohněm je nutno dbát zásad protipožání bezpečnosti (při barvení preparátů a čištění mikroskopu se používají hořlavá organická rozpouštědla -aceton, alkohol, benzín). Před odchodem z pracoviště je nutné důkladně umýt ruce v dezinfekčním prostředku s mýdlem a důkladně opláchnout pod tekoucí vodou.

První pomoc při kontaminaci infekčním materiálem Při vniknutí infekčního materiálu do úst: ihned vyplivnout do desinfekčního roztoku vypláchnout ústa 0,2% roztokem kyseliny chlorovodíkové nebo Lugolovým roztokem, vykloktat vypít sklenici 0,2% kyseliny chlorovodíkové za 20 minut požít 4 tablety živočišného uhlí   Při vniknutí infekčního materiálu do oka: okamžitě vypláchnout množstvím vody poté nakapat Ophtalmo-Septonex oční kapky a vetřít Ophtalmo-Septonex oční mast nebo Ophtalmo-Framykoin oční kapky a oční mast Při vniknutí infekčního materiálu do nosu: opakovaně silně smrkat do buničité vaty a tuto zničit vetřít Septonex ung. nebo Framykoin ung. Při poranění pokožky: okolí potřít vhodným desinfekčním prostředkem zasypat Framykoinem a pokrýt obvazem v případě větších poranění je nutné odborné ošetření

Sterilizace a dezinfekce V mikrobilogické laboratoři je zapotřebí pracovat asepticky (s vysterilizovanými pomůckami a ve sterilním prostředí). Sterilizace je zničení všech živých mikroorganismů, včetně vysoce rezistentních bakteriálních spor fyzikálními nebo chemickými postupy.

Sterilizace a dezinfekce Fyzikální metody sterilizace Sterilizace nasycenou vodní parou pod tlakem (v autoklávu) se provádí nejčastěji za přetlaku 100kPa při teplotě 120°C po dobu 20-30minut. Tento způsob sterilizace umožňuje zničit bezpečně všechny formy mikroorganismů. V autoklávu lze sterilizovat různé roztoky, kovové nástroje, pryžový materiál. Horkovzdušná sterilizace skla, porcelánu, kovů, se provádí v horkovzdušných sterilizátorech. Doba vlastní sterilizace se počítá od okamžiku dosažení předepsaných teplot. V přístrojích s nucenou cirkulací vzduchu sterilizujeme obvykle buď při 160°C 60minut, nebo při 180°C 20minut.

Sterilizace a dezinfekce Fyzikální metody sterilizace Sterilizace otevřeným plamen se používá při žíhání kovových pracovních nástrojů (očkovací kličky, preparační jehly, pinzety). Sterilizace ultrafialovým zářením slouží ke sterilizaci vzduchu a pracovních ploch přímo vystavených paprskům. Optimální baktericidní účinek je při vlnové délce kolem 254nm, kdy je záření maximálně absorbováno nukleovými kyselinami. Jako zářiče se používají obvykle germicidní lampy. Používá se k vyzařování operačních sálů, aseptických boxů.

Sterilizace a dezinfekce Chemické prostředky dezinfekce Specifický účinek chemických látek na mikroorganismy se projevuje v závislosti na jejich koncentraci a době působení (expozice). Dezinfekční prostředky se používají k dekontaminaci použitého infekčního materiálu a k dezinfekci pracovních ploch.