Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Advertisements

Ministerstvo vnitra říjen – listopad Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel.
Projekt „Registr obyvatel“,
Přístup k Základním registrům prostřednictvím projektu Czech POINT
Smart Administration Strategie
Základní registry - 2 měsíce provozu IS ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Základní registry (stav únor 2012)
Projekt Informační systém základních registrů
Základní principy Ing. Zdeňka Máchová Ing. Tomáš Kántor listopad 2011 Integrace ARES se systémem ZR.
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Základní registry ve veřejné správě – dopady na územní samosprávu
Systém základních registrů - bezpečné sdílení informací – Informační systém ORG Nová kompetence ÚOOÚ v roce 2010 Jiří Krump náměstek předsedy Brno 2009.
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Představení IS ORG INFORMAČNÍ SYSTÉM ORG. Účel veřejné zakázky Informační systém ORG (dále rovněž jen „IS ORG“) je integrální součástí systému základních.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci Aktuální stav implementace ROS Konference eGovernment 2011 Ing.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Matrika Bc. Jan Podloučka.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
Základní registry ve veřejné správě
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Projekty eGovernmentu v praxi 1 Konference IIR Projekty eGovernmentu v praxi Bc. Jana Třísková 21. ledna 2010.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
ZÁKLADNÍ REGISTR OBYVATEL ODBOR SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ, PROSINEC 2008
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Základní registry.
Praktické aspekty naplňování Evropské občanské iniciativy veřejná prezentace a diskuze, Evropský dům 20. března 2013 PhDr. Ivana Odarčenková Odbor všeobecné.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Základní registry Ing. Martin Kořínek Ing. Ondřej Neuman eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
KONFERENCE K IMPLEMENTACI STRATEGIE SMART ADMINISTRATION A ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ DO VEŘEJNÉ SPRÁVY podklady pro účastníky.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci (ROS) na startu ISSS HRADEC KRÁLOVÉ.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Jak to celé bude fungovat dohromady RNDr. Petr Tiller Odbor hlavního architekta eGovernmentu MV ČR Reg.č. projektu: CZ 1.04/4.1.00/
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Pracovní skupina Registry ve zdravotnictví a elektronická identita Ing. Jiří BOREJ hlavní architekt elektronického zdravotnictví koordinátor NSeZ NSeZ.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Jak informatizovat zdravotnictví, sdílet i chránit data, a přitom
INTEGRACE řešení základních registrů
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Důraz na referenční resortní datové zdroje
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Informace pro externí administrátory
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Spolupráce s okolními systémy
Petr Kuchař ředitel odboru Hlavního architekta eGovernmentu MV ČR
Transkript prezentace:

Přehled možností identifikace pacienta A krátký úvod do propojeného datového fondu Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu Ministerstvo vnitra ČR

Agenda Co je propojený datový fond aneb odkud se bere elektronická identita Identifikace VS autentizace VS autorizace Současné možnosti identifikace pacienta Budoucí možnosti identifikace pacienta Závěr

Co je propojený datový fond? BlackBox poskytující informační služby Pro čtenáře Pro editory Pro publikátory Skládá se ze systémů ISZR, ZR, eGSB, spolupracujících AIS

Co je propojený datový fond?

Co jsou základní registry a jejich údaje? Základní registry jsou zdrojem referenčních údajů o osobách, právnických osobách a územních informacích Se základními registry komunikují AIS (Agendové informační systémy) veřejné správy Data do základních registrů ukládají editoři (editační AIS) Data jsou ve formě referenčních údajů poskytovány všem informačním systémům veřejné správy

Co jsou základní registry a jejich údaje? Pokud není referenční údaj zpochybněn, je považován za platný a jednotlivé orgány veřejné moci mají povinnost jeho hodnotu používat ji při své práci O změně v referenčních údajích v registrech evidovaných subjektů budou jednotlivé AIS notifikovány (u subjektu XY došlo ke změně) Podle svých procesních pravidel a oprávnění si pak AIS veřejné správy ve svých údajích aktualizují změněné údaje Registry udržují jen aktuální údaje, historie je záležitostí věcně příslušných AIS veřejné správy

eGon Service Bus Jde o integrační nástroj (specializované sdílené referenční rozhraní ISVS dle zákona o ISVS) poskytuje funkcionalitu propojení Agendových informačních systémů (ve smyslu zákona č. 111/2009 Sb) eGSB má za úkol zefektivnit výměnu informací mezi jednotlivými AIS a zajistit jeden logický kanál pro komunikaci AIS, které pak mohou využívat této komunikační sběrnice, bez toho, aby bylo nutné pro každý AIS nákladně budovat komunikační rozhraní.

eGon Service Bus Údaje jsou předávány od publikující agendy/AIS do cílové agendy/AIS eGSB žádným způsobem nezasahuje do těchto údajů, nemodifikuje je ani neukládá Nejsou doplňovány jakékoli údaje ze základních registrů V případě předávání údajů o fyzické osobě jsou volány služby ISZR pro překlad AIFO. V rámci volání této služby je ověřena existence osoby v ROB dle AIFO, nejsou však čteny žádné osobní údaje. V ROB, ISZR a ORG je logována operace překladu AIFO (eGSB tedy využívá služeb ISZR a „čte“ v ROB) V případě předávání údajů o právnické osobě je ověřována existence IČ v ROS V případě předávání informací o územních prvcích a adresách je ověřována existence územního prvku nebo kódu adresy v RUIAN Nejsou uchovávány žádné údaje o subjektech (fyzická či právnická osoba) ani objektech (adresa, auto atd.) po ukončení přenosu zpráv Agenda/AIS vydávající údaje o osobě prostřednictvím eGSB ověřuje oprávnění na údaje tázajícího se OVM/Agendy/Činnostní role dle referenčních záznamů v RPP (do jejich naplnění spravuje samostatně)

eGon Service Bus

Identifikace, autentizace, autorizace Prokázání identity za pomoci identifikačního prostředku (nositele identity) Autentizace (X Autentifikace, Autentikace) Ověření prokázané identity (verifikace) Autorizace Přiřazení role a oprávnění autentizovanému subjektu

Současné možnosti identifikace pacienta Prezenčně Identifikačními prostředky jako občanský průkaz, kartička pojištěnce, … Následné zadání rodného čísla do systému Vzdáleně (elektronicky) Jen pár portálů nemocnic řešící identifikaci/autentizaci na vlastní pěst, např. prezenčním ztotožněním

Budoucí možnosti identifikace pacienta Prezenčně Identifikačními prostředky jako občanský průkaz, kartička pojištěnce, … Následné zadání identifikátoru do systému napojeného na referenční a další údaje Vzdáleně (elektronicky) Portály poskytovatelů zdravotních služeb napojené na NIA (NBIA). Prokázání totožnosti pomocí akreditovaných poskytovatelů identity

Národní identitní autorita

Shrnutí Elektronickou identitu má již každý z nás (občanů ČR) od roku 2012 Není nutno řešit identifikaci a autentizaci pro elektronické služby, tato služba bude dostupná centrálně prostřednictvím NIA (NBIA) Skrze propojení s NIA lze získat mnoho údajů o fyzické osobě (ty, které osoba poskytne nebo ty, na které máte zákonné zmocnění)

Děkuji Vám za pozornost Prostor pro Vaše dotazy Ing. Tomáš Šedivec   Vrchní ministerský rada Odbor Hlavního architekta eGovernmentu Ministerstvo Vnitra ČR Náměstí hrdinů 1634, Praha Tel.: + 420 974 816 638 Mob.: +420 735 193 090 E-mail: tomas.sedivec@mvcr.cz