Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_16-1-05 Minerální_látky Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Součástí prezentace je Pracovní list, zaměřený na téma Minerální látky, které jsou součástí základních živin. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu. Součásti je pracovní list
MINERÁLNÍ LÁTKY jsou anorganické sloučeniny, jsou součástí všech rostlinných a živočišných organismů.
Dělení minerálních látek podle potřeb organizmu Minerály Vápník Sodík Hořčík Chlór Fosfor Draslík Stopové prvky Železo Zinek Fluór Jód Měď
Význam minerálních látek z hlediska výživy člověk si je neumí vytvořit, proto je musí pravidelně přijímat ze stravy mají důležitou úlohu při stavbě zubů a kostí jsou součástí mnoha enzymů a hormonů a účastní se fyziologických pochodů v organizmu tvoří asi 6% hmotnosti člověka zvyšují využitelnost vitamínu v potravinách se vyskytují v různém množství, některých složek je méně, proto se provádí fortifikace např.: jódování pitné vody.
Vápník ODPOVÍDÁ srážení krve a regulace srdečního rytmu za tvrdost a pevnost kostí a zubů srážení krve a regulace srdečního rytmu mléko, sýry, ořechy, luštěniny, petržel, zelí, sardinky ZDROJ NEDOSTATEK zpomaluje růst lámavost kostí osteoporóza
Fosfor ODPOVÍDÁ s vápníkem je v kostech a zubech je složkou každé buňky lidského těla mléko, sýry, vejce, maso, luštěniny ZDROJ NEDOSTATEK nedostatek se za normálních okolností nevyskytuje
Sodík ODPOVÍDÁ udržuje rovnováhu vody organizmu je nepostradatelný pro lidský organizmus kuchyňská sůl a slané pokrmy ZDROJ NEDOSTATEK projeví se dehydratací, závratě NADBYTEK otoky, zatěžuje ledviny, zvýšený krevní tlak
Draslík ODPOVÍDÁ ZDROJ téměř v každé potravině za hospodaření organizmu s vodou za funkci nervového a svalového systému, činnost srdce téměř v každé potravině banány, sušené meruňky, brambory ZDROJ NEDOSTATEK svalové křeče, při poklesu nebo zvýšení - srdeční zástava brnění v končetinách pocit slabosti, zvracení a průjmy NADBYTEK
Jód ODPOVÍDÁ za tvorbu hormonů ve štítné žláze za celkovou životní energii ryby, mořské plody, mléčné výrobky, ZDROJ NEDOSTATEK zvětšení štítné žlázy únava, deprese, zapomínání, NADBYTEK únava, pocení, hubnutí, neklid
Železo ODPOVÍDÁ ZDROJ NEDOSTATEK NADBYTEK je součástí krevního oběhu - hemoglobinu pomáhá vázat kyslík a přenášet ho do krevního oběhu maso, vnitřnosti, luštěniny, vaječný žloutek, špenát ZDROJ NEDOSTATEK chudokrevnost poruchy soustředění NADBYTEK velmi nebezpečný chronická onemocnění, rakovina
Fluór ODPOVÍDÁ ZDROJ NEDOSTATEK NADBYTEK za tvorbu zubní skloviny, její stálost a pevnost zubní pasty, pitná voda ZDROJ NEDOSTATEK zvýšená kazivost zubů NADBYTEK trvalý nadbytek je škodlivý
Použitá literatura Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9 Kružliak,P., Schaller, R., Forró, A., Potraviny a nápoje učebnice pro kuchaře a číšníky. IQ147,spol. s r. o., Praha ISBN 80-7032-722-7 http://www.ordinace.cz