Suroviny pro cukráře I. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Griliáž
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Prezentace – výklad učiva
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
: Suroviny pro cukráře III. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_16-1-05 Minerální_látky Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Součástí prezentace je Pracovní list, zaměřený na téma Minerální látky, které jsou součástí základních živin. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu. Součásti je pracovní list

MINERÁLNÍ LÁTKY jsou anorganické sloučeniny, jsou součástí všech rostlinných a živočišných organismů.

Dělení minerálních látek podle potřeb organizmu Minerály Vápník Sodík Hořčík Chlór Fosfor Draslík Stopové prvky Železo Zinek Fluór Jód Měď

Význam minerálních látek z hlediska výživy člověk si je neumí vytvořit, proto je musí pravidelně přijímat ze stravy mají důležitou úlohu při stavbě zubů a kostí jsou součástí mnoha enzymů a hormonů a účastní se fyziologických pochodů v organizmu tvoří asi 6% hmotnosti člověka zvyšují využitelnost vitamínu v potravinách se vyskytují v různém množství, některých složek je méně, proto se provádí fortifikace např.: jódování pitné vody.

Vápník ODPOVÍDÁ srážení krve a regulace srdečního rytmu za tvrdost a pevnost kostí a zubů srážení krve a regulace srdečního rytmu mléko, sýry, ořechy, luštěniny, petržel, zelí, sardinky ZDROJ NEDOSTATEK zpomaluje růst lámavost kostí osteoporóza

Fosfor ODPOVÍDÁ s vápníkem je v kostech a zubech je složkou každé buňky lidského těla mléko, sýry, vejce, maso, luštěniny ZDROJ NEDOSTATEK nedostatek se za normálních okolností nevyskytuje

Sodík ODPOVÍDÁ udržuje rovnováhu vody organizmu je nepostradatelný pro lidský organizmus kuchyňská sůl a slané pokrmy ZDROJ NEDOSTATEK projeví se dehydratací, závratě NADBYTEK otoky, zatěžuje ledviny, zvýšený krevní tlak

Draslík ODPOVÍDÁ ZDROJ téměř v každé potravině za hospodaření organizmu s vodou za funkci nervového a svalového systému, činnost srdce téměř v každé potravině banány, sušené meruňky, brambory ZDROJ NEDOSTATEK svalové křeče, při poklesu nebo zvýšení - srdeční zástava brnění v končetinách pocit slabosti, zvracení a průjmy NADBYTEK

Jód ODPOVÍDÁ za tvorbu hormonů ve štítné žláze za celkovou životní energii ryby, mořské plody, mléčné výrobky, ZDROJ NEDOSTATEK zvětšení štítné žlázy únava, deprese, zapomínání, NADBYTEK únava, pocení, hubnutí, neklid

Železo ODPOVÍDÁ ZDROJ NEDOSTATEK NADBYTEK je součástí krevního oběhu - hemoglobinu pomáhá vázat kyslík a přenášet ho do krevního oběhu maso, vnitřnosti, luštěniny, vaječný žloutek, špenát ZDROJ NEDOSTATEK chudokrevnost poruchy soustředění NADBYTEK velmi nebezpečný chronická onemocnění, rakovina

Fluór ODPOVÍDÁ ZDROJ NEDOSTATEK NADBYTEK za tvorbu zubní skloviny, její stálost a pevnost zubní pasty, pitná voda ZDROJ NEDOSTATEK zvýšená kazivost zubů NADBYTEK trvalý nadbytek je škodlivý

Použitá literatura Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9 Kružliak,P., Schaller, R., Forró, A., Potraviny a nápoje učebnice pro kuchaře a číšníky. IQ147,spol. s r. o., Praha ISBN 80-7032-722-7 http://www.ordinace.cz