Sekáči, roztoči, štíři, štírci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠTÍŘI ŠTÍRCI ROZTOČI.
Advertisements

Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci
ŽIVOČICHOVÉ V LESÍCH Kmen: MĚKKÝŠI.
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_504_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
PAVOUKOVCI.
Základní škola Kladruby
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronická učebnice - II
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
HMYZ – STRATEGIE PŘEŽITÍ a OCHRANA PROTI ŠKODLIVÉMU HMYZU.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Přírodopis ROZSIVKY.
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
LICHOKOPYTNÍCI.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_16_Štíři,
PAVOUKOVCI 1.
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Přírodopis ROZSIVKY.
Kmen: ČLENOVCI.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Základní škola, Hradec Králové
KYTOVCI.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kmen: Členovci.
PAVOUKOVCI.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Sekáči, roztoči, štíři, štírci Přírodopis: Pavoukovci 2 Sekáči, roztoči, štíři, štírci

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 12 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 15.5.2012

Metodika: Klíčová slova: sekáči, roztoči, štíři, štírci, stavba těla, význam, predátoři, paraziti, zástupci Výklad učiva. Odpověz na otázky. Odpovědi si zkontroluj. Prohlédni si videa.

SEKÁČI Hlavohruď srůstá se zadečkem. Mají dlouhé končetiny – snadno se lámou (autotomie). Nemají jedové ani snovací žlázy. Predátoři – živí se hmyzem.

ROZTOČI Drobní. Hlavohruď splývá se zadečkem Dýchají vzdušnicemi. Reducenti – užiteční v půdě paraziti – škodí - bodavě sací ústní ústrojí.

Zástupci: paraziti: Čmelík kuří Roztočík včelí

Sviluška ovocná sladokaz moučný škůdci rostlin:

Klíště obecné paraziti: sametka

Štíři Štírci Jedový osten na zadečku. Přežije radioaktivitu, zmrazení i horko. Loví je např. surikaty. Loví po setmění. Rodí živá mláďata. Štírci Klepítkovitá makadla s jedovou žlázou. Pod kůrou stromů, ve spadaném listí, v knihách a ve včelínech loví roztoče.

Prohlédněte si videa: http://www.youtube.com/watch?v=aQ4UZ1lWjpk sekáč http://www.stream.cz/uservideo/353264-stirek http://www.youtube.com/watch?v=HYavr-roWgA - štír na lovu

Odpověz na otázky: Jak se dělí pavoukovci? Čím se liší pavouci od sekáčů? Mají sekáči jedové žlázy? Čím dýchají roztoči? Vyjmenuj aspoň 3 parazitické roztoče. Na které části těla mají štíři jedovou žlázu?

Odpovědi: Pavouci, roztoči, štíři, štírci, sekáči… Sekáči mají dlouhé, snadno lámavé končetiny a srostlou hlavu, hruď i zadeček. Ne. Vzdušnicemi. Klíště obecné, sametka, čmelík kuří, roztočík včelí. Na zadečku.

SEKÁČI Tělo: hlavohruď + zadeček + končetiny Název podle končetiny, která s sebou trhá a odvádí pozornost predátora. ROZTOČI Drobní Tělo: hlavohruď + zadeček + 4 končetiny Dýchání: vzdušnice Reducenti nebo paraziti Bodavě sací ústní ústrojí

Zástupci: Čmelík kuří – saje krev drůbeži Roztočík včelí – cizopasí na včelách Sviluška obecná - vysává šťávu z listů Sladokaz moučný – znehodnocuje mouku Klíště obecné – saje krev teplokrevným živočichům - přenáší zánět mozku, mozkových blan a boreliózu - oddělené pohlaví - larvy mají 3 páry končetin

Zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Phalangium_opilio_3_%28Nemo5576%29.jpg/225px-Phalangium_opilio_3_%28Nemo5576%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:House_Dust_Mite.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Panonychus_ulmi.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Acarapis.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Grain_mite_1.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ixodes.ricinus.searching.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Velvet_Mite_-_Trombidiidae.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Black_scorpion.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Ar_1.jpg/258px-Ar_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SCORPIO_MAURUS_PALMATUS.jpg http://www.youtube.com/watch?v=aQ4UZ1lWjpk http://www.stream.cz/uservideo/353264-stirek http://www.youtube.com/watch?v=HYavr-roWgA