Problematika bezúplatných příjmů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU
Advertisements

Ing. Andrea Hošáková Daňové poradenství Tomáš Paclík, a.s.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 ZÁSOBY.
Daň z příjmů právnických osob
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Oceňování majetku a závazků
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
ÚČTOVÁ TŘÍDA 0 DLOUHODOBÝ MAJETEK
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Rozpočty územních samosprávných celků
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Novinky v přímých daních – zákon o daních z příjmů a zákon o rezervách
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů platný pro rok 2015
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Jednoduché účetnictví
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Daň darovací Darování majetku =
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
Úvod k účetnictví ÚSC.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
1 ZDAŇOVÁNÍ PŘÍJMŮ NADACÍ A NADAČNÍCH FONDŮ V ROCE 2014 KULATÝ STŮL Zpracoval: Bachor, 26. února 2014.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Daň z příjmů právnických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Dlouhodobý majetek u příspěvkových organizací.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
DARY – BEZÚPLATNÉ PŘÍJMY 1. Osnova prezentace 1. Přijímání darů (z.č. 250/2000 Sb.) 2. Zdaňování darů (z.č. 586/1992 Sb.) 3. Ocenění darů (z.č. 586/1992.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2016
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Obsah veřejných rozpočtů III
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Daň z příjmů právnických osob
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Zdaňování ostatních příjmů
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Problematika bezúplatných příjmů

Bezúplatné příjmy ve vazbě na daň z příjmů právnických osob § 18 odst. 1 - obecná ustanovení o předmětu daně Předmětem daně jsou příjmy z veškeré činnosti a z nakládání s veškerým majetkem, není-li dále stanoveno jinak. Z uvedeného ustanovení vyplývá, že předmětem daně z příjmů jsou i bezúplatné příjmy, a to jak v peněžní, tak v nepeněžní podobě. Bezúplatnými příjmy jsou ve smyslu ZDP : příjmy získané děděním, darováním majetkový prospěch Za bezúplatný příjem není historicky považováno plnění společníka do společnosti, a to s ohledem na skutečnost, že se najisto očekává protiplnění v jiné podobě prospěchu, zisku či jiných výhod.

Účtování o darech u podnikatelských subjektů do 31.12.2015 Český účetní standard č. 018 - Kapitálové fondy a dlouhodobé závazky: 3.1.6. : Na příslušném účtu účtové skupiny 41 – základní kapitála a kapitálové fondy se do 31.12.2015 účtují ostatní kapitálové vklady peněžní a nepeněžní, které při jejich vytvoření nezvyšují základní kapitál účetní jednotky a není pro ně v předcházejících účtech této účtové skupiny samostatný syntetický účet. Ve prospěch účtu se účtovaly také přijaté dary; Analytické účty se vedly podle jednotlivých kapitálových fondů s odděleným sledováním darů a členských podílů a státního příspěvku. Český účetní standard č. 013 - Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek: 5.1.1. písm.h) : Pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku a technického zhodnocení se účtuje na vrub příslušného majetkového účtu se souvztažným zápisem se prospěch účtu 62- Aktivace v případě vytvoření majetku vlastní činností

Účtování o darech u podnikatelských subjektů od 1.1.2016: Vyhláška č. 500/2002 Sb. § 25 Jiné provozní výnosy: Položka „III.3. Jiné provozní výnosy“ obsahuje zejména přijaté dary v provozní oblasti, smluvní pokuty a úroky z prodlení, výnosy z postoupených pohledávek a výnosy z odepsaných pohledávek, inventarizační rozdíly, dotace k úhradě nákladů nebo k úhradě jiné ekonomické újmy13a), pojistná plnění a mimořádné provozní výnosy. Český účetní standard č. 013 – Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek postupech účtování v bodě 5.1.1. písm. i) o pořízení majetku se účtuje na MD -04., 02. a Dal 64-Jiné provozní výnosy v případě daru,

Zahrnutí bezúplatných příjmů do základu daně: 1) Příjmy získané děděním: Podle ustanovení § 19b odst.1 písm. a) ZDP jsou od daně osvobozeny   2) Příjmy získané darováním a) režim účinný v období od 1.1.2014 do 31.12.2015 V tomto období byly dary účtovány na kapitálové účty a do základu daně byly zahrnovány formou položky zvyšující výsledek hospodaření: § 23 odst.3 písm. a) bod 16 ZDP: Výsledek hospodaření se zvyšuje o hodnotu bezúplatného příjmu poplatníka, pokud se o tomto příjmu neúčtuje ve výnosech a nejedná se o příjem osvobozený od daně nebo příjem, který není předmětem daně, nebo o příjem ve formě daru účelově poskytnutého na pořízení hmotného majetku nebo na jeho technické zhodnocení. b) režim účinný v období od 1.1.2016 Příjmy z titulu darování se účtují do provozních výnosů, jsou zachyceny ve výsledku hospodaření Korekce výsledku hospodaření podle § 23 odst.3 písm. a) bod 16 ZDP se nadále provádí u majetkového prospěchu

Majetkový prospěch a) režim účinný ve zdaňovacím období roku 2014: ustanovení § 18 odst.2 písm. f) ZDP majetkový prospěch vydlužitele při bezúročné zápůjčce, vypůjčitele při výpůjčce a výprosníka při výprose nebyl předmětem daně b) režim účinný ve zdaňovacím období od 1.1.2015: ustanovení § 19b odst.1 písm. d) ZDP Od daně z příjmů je osvobozen příjem v podobě majetkového prospěchu, pokud v úhrnu příjmy z tohoto majetkového prospěchu od téže osoby nepřesáhnou ve zdaňovacím období nebo období, za které se podává daňové přiznání, částku 100 000 Kč u vydlužitele při bezúročné zápůjčce, vypůjčitele při výpůjčce a výprosníka při výprose V. Oceňování majetkového prospěchu - § 23 odst 6 ZDP: Za příjmy se považuje jak peněžní plnění, tak i nepeněžní plnění, oceněné podle právního předpisu upravujícího oceňování majetku, pokud tento zákon nestanoví jinak; přitom se příjmy získané směnou posuzují pro účely zákona obdobně jako příjmy získané prodejem. Bezúplatné příjmy se oceňují podle zákona o oceňování

Osvobození příjmu v podobě majetkového prospěchu - § 19b odst. 1 ZDP Od daně se osvobozuje příjem v podobě majetkového prospěchu, pokud v úhrnu příjmy z tohoto majetkového prospěchu od téže osoby nepřesáhnou ve zdaňovacím období nebo období, za které se podává daňové přiznání, částku 100 000 Kč u 1. vydlužitele při bezúročné zápůjčce, 2. vypůjčitele při výpůjčce a 3. výprosníka při výprose, ( účinnost od 1.1.2015 ) Důvodová zpráva k zákonu č. 267/2014 Sb.,: k § 19b odst. 1 písm. d): příjem se přesouvá z režimu vynětí předmětu daně do režimu osvobození od daně z příjmů. Samotná forma „smlouvy o výpůjčce nebo výprose“ nemusí automaticky znamenat, že se jedná o bezúplatný příjem. Tato smlouva může být součástí daleko širších smluvních ujednání v rámci ekonomických vztahů. Úprava se proto nepoužije například: u výpůjčky v režimu zajištění závazku převodem práva, kde vypůjčitel nezískává žádný prospěch a tento institut je v prvé řadě využíván k eliminaci rizik na straně věřitele a je srovnatelný se zástavním právem v případě nemovitostí. Stejně tak se nepoužije při výpůjčce strojů, zařízení, šablon a forem pro zajištění smluvních dodávek pro půjčitele a dále v případě výpůjček muzejních a galerijních předmětů pro různé expozice u veřejně prospěšných poplatníků.

§ 19b odst. 2 ZDP osvobození bezúplatných příjmů Osvobozený příjem veřejně prospěšného poplatníka: - se sídlem na území České republiky, pokud je nebo bude využit pro účely vymezené v § 15 odst. 1 nebo § 20 odst. 8 nebo jeho kapitálové dovybavení, - se sídlem na území jiného členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor než České republiky, je-li jeho právní forma, předmět činnosti a způsob využití předmětu bezúplatného nabytí obdobný právní formě, předmětu činnosti a způsobu využití těch poplatníků, jejichž příjmy jsou osvobozeny podle bodu 1, - plynoucí do veřejné sbírky, na humanitární nebo charitativní účel, - přijatý z veřejné sbírky, - členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor. § 19 odst.3 ZDP osvobození bezúplatných příjmů uvedených v odstavci 2 písm. b) se nepoužije, pokud ho poplatník neuplatní. Rozhodnutí poplatníka o uplatnění nebo neuplatnění osvobození bezúplatných příjmů nelze zpětně měnit.  

Ocenění bezúplatných příjmů u veřejně prospěšného poplatníka § 23 odst. 6 pím. b) ZDP : u veřejně prospěšného poplatníka se bezúplatný příjem ocení: 1. ve výši 1 Kč v případě nabytí movité kulturní památky, sbírky muzejní povahy a předmětu kulturní hodnoty, 2. ve výši ocenění převzatého od účetní jednotky, která o tomto majetku naposledy účtovala, a to v případě bezúplatné změny příslušnosti k hospodaření s majetkem státu nebo svěření majetku do správy podle právního předpisu upravujícího rozpočtová pravidla územních samosprávných celků, výpůjčky nebo bezúplatného převodu nebo přechodu majetku mezi vybranými účetními jednotkami a 3. reprodukční pořizovací cenou podle právních předpisů upravujících účetnictví v ostatních případech.