Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Zelinářské zahrady.
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Zelenina – hádanky Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM? JARO? LÉTO? ZIMA?
Z A H R A D Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_17_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Potravinářské zbožíznalství
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ZELENINA
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Zelinářské zahrady.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_09_PRVOUKA_ZELENINA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Transkript prezentace:

Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda Zelenina ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 2. ročník Tematický celek: Zelenina Autor: Mgr. Bronislava Uličníková Anotace: Prezentace podporuje čtenářskou a informační gramotnost, umožňuje aktivní zapojení žáků při práci na interaktivní tabuli.

Zelenina Zeleninu pěstujeme na zahradách, na polích a ve sklenících. Z každé zeleniny jíme jedlou část, která se konzumuje buď čerstvá nebo kuchyňsky upravená. Nejzdravější je syrová zelenina, protože obsahuje mnoho vitaminů, vody a minerálních látek nezbytných pro správný vývoj lidského těla. Nevhodnou tepelnou úpravou se může snížit obsah vitaminů a živin. K uchování zeleniny na zimu se používá sterilování, zmrazení, sušení, kvašení, nakládání do soli. Velmi zdravé jsou zeleninové saláty. Před jídlem je třeba zeleninu omýt pod tekoucí vodou.

Zelenina kořenová Jíme kořen. Jíme kořen, listy, stonek. mrkev celer petržel m _ k _ v _ e _ _ r p _ _ r ž _ _ KONTROLA

Zelenina plodová Jíme plody. paprika rajče meloun okurka _ a _ r _ k _ m _ l o u _ _ k_ r_ a KONTROLA

Zelenina listová Jíme listy. špenát salát š _ e n _ t _ _ l á _ KONTROLA

Zelenina cibulová Jíme cibuli a stonek. cibule česnek pórek _ _ b _ l e č _ _ n _ k _ ó r _ _ KONTROLA

Zakroužkuj správnou možnost a zapiš písmeno do mřížky. V T L S U Á K R ANO NE Syrová zelenina obsahuje hodně vitaminů . V T Salát je zelenina listová. L S Paprika je zelenina kořenová. U Á Zeleninová jídla jsou velmi zdravá. K Do zeleniny neřadíme meloun. R N Pórek je zelenina cibulová. I M Celer je zelenina plodová. D Zelenina obsahuje minerální látky. A O Zakroužkuj správnou možnost a zapiš písmeno do mřížky. Správnou funkci žaludku a střev ovlivňuje .

Řešení. V T L S U Á K R N I M D A O ANO NE Syrová zelenina obsahuje hodně vitaminů . V T Salát je zelenina listová. L S Paprika je zelenina kořenová. U Á Zeleninová jídla jsou velmi zdravá. K Do zeleniny neřadíme meloun. R N Pórek je zelenina cibulová. I M Celer je zelenina plodová. D Zelenina obsahuje minerální látky. A O Zakroužkuj správnou možnost a zapiš písmeno do mřížky. Správnou funkci žaludku a střev ovlivňuje V L Á K N I A .

Odpověz na otázky. Proč je zelenina zdravá? Obsahuje vitaminy, vlákninu, minerální látky. Jak uchováme zeleninu na zimu? Používáme sterilování, zmrazení, sušení, kvašení. Kdy zelenina obsahuje nejvíce vitaminů? Když je syrová a čerstvá. Co může snížit obsah vitaminů a živin? Nevhodná tepelná úprava.

Odkazy: Obrázky dostupné na WWW: <http://office.microsoft.com>