Předtucha Marie Pujmanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Vytvořila: Kristýna Kořínková
Rozbor uměleckého textu
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Bratři Čapkové.
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
KAREL ČAPEK.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Obchodn í akademie a Středn í odborn á š kola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo sady08.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Guy de Maupassant
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk a literatura
Karel Toman Anarchistický buřič.
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Martin Pinta Jan Košner
Základy psychologie – úvod
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Spisovatelé dětské literatury
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Marie Majerová 9. ročník.
Balada pro banditu.
Světová literatra mezi světovými válkami
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Mgr. Marie Havránková SOCIÁLNÍ PRÓZA A SOCIALISTICKÝ REALISMUS Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla Guy de Maupassanta.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Jan Neruda - dílo.
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Vypracoval: Ondřej Dutka
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.05_Vladislav Vančura.
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Božena Němcová.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Karolina Světlá (1830 – 1899) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Iva Procházková Eva Švančarová
Karel Čapek.
Pedagogika a psychologie
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Předtucha Marie Pujmanová

Marie Pujmanová (8. června 1893 – 19. května 1958) rozená Hennerová autorka sociálních próz, publicistka pocházela z Prahy, soukromé vzdělání věnovala se dělnické problematice, navštívila několikrát Sovětský svaz 1932 – podporovala stávku horníků v Mostě přispívala do Rudého práva, Lidových novin, Českého slova v 50. letech se stala propagátorkou politických procesů (maximální trest pro zrádce – výrok „psovi psí smrt“) 1953 – jmenována národní umělkyní hodně cestovala,což ovlivnilo její tvorbu

Díla Počátky tvorby ovlivněny impresionismem, později socialistické myšlenky (tvorbu ovlivnil František Xaver Šalda, Julius Fučík) přesvědčivá, bojuje v nich proti nezaměstnanosti a fašismu Románová trilogie – Lidé na křižovatce - Hra s ohněm - Život proti smrti Román – Pacientka doktora Hegla Povídka – Pod křídly - Povídky z městského sadu - Předtucha Poezie – (láska k vlasti, Praze, rodině, dětem) - Radost i žal - Vyznání lásky - Praha

Předtucha psychologická povídka vydáno roku 1942 děj se odehrává na letním sídle v Lichnově čas není určen (náznakem období okupace)

Hlavní postavy Jarmila Jelínková – patnáctiletá dívka, vzdoruje rodičům, snaží se prosadit si své názory, hádky s lidmi v jejím okolí Tramp Toufar – frajírek,dvoří se Jarmile, ale ne opravdu, rád jí ovlivňuje, předvádí se, předstírá že je redaktor Ivan, Václav – bratři Jarmily Cilka - chůva

Děj Jarmiliny rodiče odjíždí na konferenci do Malory. Ivan a Václav se snaží odjezdu zabránit, ale Jarmila je naopak spokojená. Snaží se jí totiž získat tramp Toufar, a zve jí k sobě do lesní chaty. Snaží se Jarmilu ovlivnit, popuzuje jí proti rodičům i její partě. To se mu daří, Jarmila neposlechne varování před Toufarem ani od rodičů ani od její party. I když sama cítí od Toufara křivdu a neupřímnost vydá se za ním. Po cestě do jeho chaty uslyší z rádia zprávu o vykolejení vlaku do Malory. Najednou se začne o rodiče bát, na Toufara kašle a běží domů. Tam panuje obrovská nejistota a nervozita. Naštěstí nakonec přijde telegram od rodičů, že jeli až dalším vlakem, tím pádem se vyhnuli katastrofě. Jarmila si uvědomuje jak jsou pro ni rodiče důležití, ztratila zájem o Toufara, vysmála se mu a jde zpátky za svou partou.

Hlavní myšlenka obraz psychologie dospívajících, přes překážky probojovávání se k rozumnému postoji k životu reakce na tíživou společenskou situaci vrací se zpátky do dětství a krajů, které znala Pravdivý,mistrně postihnutý obraz citového zrání mladé dívky (zobrazení zmatků,myšlenek, citů)

Jazyk dílo ceněno hlavně kvůli mistrovskému užívání jazyka využití moderních stylistických prostředků řeč polopřímá, vnitřní monolog, řeč smíšená er - forma

Struktura díla 14 kapitol – navazují na sebe 180 str. chronologický děj obsah

Zdroje PUJMANOVÁ, Marie.Předtucha.10.vyd. Praha:Československý spisovatel, 1964. cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Pujmanová