Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modalita výpovědi.
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PRYŠCOVITÉ, RŮŽOVITÉ
Kakostovité (Geraniaceae)
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jetel Luční (Trifolium pratense )
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PRVOSENKOVITÉ
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky sukulentního charakteru Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny A - F Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na jaře A - G Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na podzim Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě L - P Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny M - N Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny S - T Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny E-G
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny O - P
Motory – mazání a chlazení Ročník:
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Název prezentace (DUMu): Trvalky
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Název prezentace (DUMu): Půda
Název prezentace (DUMu): Buňky
Název prezentace (DUMu):
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na jaře H - V
Název prezentace (DUMu): List
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu):
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny C
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
Modré letničky Jiří Chára.
Transkript prezentace:

Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C Název sady: Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor Zahradník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku: 1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Pěstování trvalek a skalniček je seznámit žáky se základními druhy trvalek a skalniček, které se nejběžněji pěstují nebo se kterými se žáci budou setkávat na odborném výcviku i ve své budoucí profesi. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně druhy trvalek a skalniček, které jsou probírány v předmětu Květinářství na naší SŠ. Konkrétně je tato prezentace zaměřena na Trvalky kvetoucí v létě (abecedně podle latinských názvů pod písmenem A - C).

TRVALKY KVETOUCÍ V LÉTĚ (A – C)

ACHILLEA ŘEBŘÍČEK ČELEĎ: Asteraceae hvězdnicovité PŮVOD: Evropa, Asie, Severní Amerika

POPIS: domácí rostlina, podle druhu výška 50 -150 cm, listy zpeřené nebo peřenodílné, květenstvím je chocholík, kvete v V až VIII bíle, oranžově, červeně, růžově (A. millefolium ) a žlutě (A. filipendulina)

NÁROKY: slunné stanoviště, lehčí, sušší půdy, silně odnožuje POUŽITÍ: na záhony, k řezu, sušení, nízké do skalek

ZDROJE Zdroje – literatura Zdroje – obrázky VÍT, J. a kol. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání Praha: KVĚT, 2001 ISBN 80-85362-41-4 UNAR L. a kol. Květinářství. 1.vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1989 ISBN 07-033-89 Zdroje – obrázky „AUTOR NEUVEDEN“. all-americaselections.org [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.all-americaselections.org/images/winners/hi_res/Achillea%20Summer%20Pastel.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. garten.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.garten.cz/images_data/5605-achillea-millefolium.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. ukamenneryby.eu [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ukamenneryby.eu/soubory/Achillea%20filipendulina%20Coronation%20gold.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. img.flercdn.net [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://img.flercdn.net/products/1/9/190832/3532154/tqzfyndlyhpoxw-b.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. intermountainnursery.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.intermountainnursery.com/Achillea%20%27Moonshine%27%20cr.JPG

ASTILBE ČECHRAVA ČELEĎ: Saxifragaceae lomikamenovité PŮVOD: Asie

POPIS: pěstují se kříženci (Astilbe x arendsii), výška 50 – 150 cm, listy dva až třikrát trojčetné, květy drobné bílé, růžové, červené, sestaveny v péřitých latách, kvete v V až VIII

NÁROKY: polostín až stín, půdy vlhčí, mírně kyselé, nesnáší sucho POUŽITÍ: vlhčí smíšené záhony, k řezu i rychlení

ZDROJE Zdroje – literatura Zdroje – obrázky VÍT, J. a kol. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání Praha: KVĚT, 2001 ISBN 80-85362-41-4 UNAR L. a kol. Květinářství. 1.vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1989 ISBN 07-033-89 Zdroje – obrázky „AUTOR NEUVEDEN“. swallowtailgardenseeds.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.swallowtailgardenseeds.com/assets/astilbe_showstar_35.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. metajardin.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.metajardin.com/Mon_jardin/Par_genre/A/Astilbe/Photos-Astilbe/AstiAreRytAndBlu-10-07-11%20044.JPG „AUTOR NEUVEDEN“. upload.wikimedia.org [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Astilbe-arendsii-total.JPG „AUTOR NEUVEDEN“. vertograd-s.ru [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vertograd-s.ru/catalog/mn/Astilbe/foto/Astilbe+arensii+Showstar+full.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. maddoxgardencenter.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.maddoxgardencenter.com/images/astilbe%20pink.jpg

CAMPANULA ZVONEK ČELEĎ: Campanulaceae zvonkovité PŮVOD: Evropa

POPIS: 30 cm nízké skalničky (C POPIS: 30 cm nízké skalničky (C. carpatica) až středně vysoké trvalky 100 cm (C. glomerata, C. persicifolia), jednoduché listy, květy zvonkovité modré, bílé, fialové, kvete V - VIII

NÁROKY: slunce až polostín, propustné půdy, nemají rády sucho POUŽITÍ: nízké do skalek a květinových zídek, vyšší na záhony, k řezu

ZDROJE Zdroje – literatura Zdroje – obrázky VÍT, J. a kol. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání Praha: KVĚT, 2001 ISBN 80-85362-41-4 UNAR L. a kol. Květinářství. 1.vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1989 ISBN 07-033-89 Zdroje – obrázky „AUTOR NEUVEDEN“. newfs.s3.amazonaws.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://newfs.s3.amazonaws.com/taxon-images-1000s1000/Campanulaceae/campanula-persicifolia-fl-pdrobot-c.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. biolib.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/151154.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. anniesannuals.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.anniesannuals.com/signs/b%20-%20c/images/campanula_glomerata_permissionOK.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. ceskykutil.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceskykutil.cz/data/40/136/Campanula-carpatica3.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. img.visionspictures.sodatech.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://img.visionspictures.sodatech.com/GEAA/wprev/geaa00027.jpg

CENTAUREA CHRPA ČELEĎ: Asteraceae hvězdnicovité PŮVOD: Evropa, Asie

POPIS: výška 50 - 60 cm, stonky má bohatě olistěny popelavě plstnatými listy, kvete v V až VI modře, růžově, (bíle a žlutě)

NÁROKY: slunné stanoviště, půda propustná s dostatkem Ca POUŽITÍ: na záhony a k řezu

ZDROJE Zdroje – literatura Zdroje – obrázky VÍT, J. a kol. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání Praha: KVĚT, 2001 ISBN 80-85362-41-4 UNAR L. a kol. Květinářství. 1.vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1989 ISBN 07-033-89 Zdroje – obrázky „AUTOR NEUVEDEN“. bolster.nl [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bolster.nl/upload_tmp/Centaurea-montana-Bergkorenbloem.JPG „AUTOR NEUVEDEN“. lepage-vivaces.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.lepage-vivaces.com/Photo_plantesGM/CENTPU1.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. bluestoneperennials.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bluestoneperennials.com/img/CEMO/285x380/CEMO_0_Centaurea_Montana.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. img.aktualne.centrum.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://img.aktualne.centrum.cz/531/13/5311383-oranzovo-modra-kompozice.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. finegardening.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.finegardening.com/CMS/uploadedImages/Images/Gardening/Plants/centaureamontana_sa_1_lg.jpg

Coreopsis grandiflora KRÁSNOOČKO VELKOKVĚTÉ ČELEĎ: Asteraceae hvězdnicovité PŮVOD: Severní Amerika

POPIS: výška 70 -90 cm, listy vstřícné, kopinaté až jemně zpeřené rostou z přízemní růžice, úbory květů mají konce květních lístků zubaté, barva žlutá, často s tmavým středem, kvete v VI – VIII, často se pěstuje drobnokvěté i C. verticillata

NÁROKY: slunné stanoviště, živná humózní půda, více vytrvalé je C NÁROKY: slunné stanoviště, živná humózní půda, více vytrvalé je C. verticillata POUŽITÍ: na záhony a k řezu

ZDROJE Zdroje – literatura Zdroje – obrázky VÍT, J. a kol. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání Praha: KVĚT, 2001 ISBN 80-85362-41-4 UNAR L. a kol. Květinářství. 1.vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1989 ISBN 07-033-89 Zdroje – obrázky „AUTOR NEUVEDEN“. thetreefarm.com [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.thetreefarm.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/c/o/coreopsis-presto-flowers-treefarm.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. biolib.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/96835.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. garten.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.garten.cz/images_forum/gallery/11491/9937-coreopsis-grandiflora-krasnoocko-velkokvete-2-.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. zelen.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zelen.cz/images/galerie/galerie202/images/galerie/coreopsis_grandiflora_christchurch_01.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. zahradnictvivejtasa.cz [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zahradnictvivejtasa.cz/sites/default/files/field/image/2013/02/kytice6.jpg

Určete názvy trvalek, které jsou na obrázcích

Určete názvy trvalek, které jsou na obrázcích

Určete názvy trvalek, které jsou na obrázcích